Oppskrift pepperkakehus
© Styling: Julie Wettergren, Foto: Anitta Behrendt

Oppskrift på pepperkakehus: Her er deigen som gir det beste resultatet

Har du lyst til å bake og pynte ditt eget pepperkakehus? Ta utgangspunkt i Julies oppskrift, som gir deg det beste utgangspunktet.

26. oktober 2021 av Pia Olsen/Living Stories

Å bake og pynte pepperkakehus er en juletradisjon i mange norske hjem. 

Vil du også lage ditt eget fine pepperkakehus, så er det viktig å ha styr på byggestenene: deigen! 

Ta utgangspunkt i smykkerdesigner Julie Wettergrens personlige oppskrift på deig til pepperkakehus. Så får du en god start. 

LES OGSÅ Enkle ideer til pynt av pepperkakehus


Ingredienser til pepperkakehusdeig

  • 2 1/2 dl sukker
  • 3/4 dl lys sirup
  • 3/4 dl vann
  • 150 g mykt smør
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kryddernellik
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. natron
  • 7-8 dl hvetemel

Slik lager du deigen til pepperkakehuset

Hell sukker, sirup og vann i en gryte, og la det koke. 

Miks krydder og smør. 

Bland natron med cirka 6 dl mel. Rør det i sukkerblandingen til en glatt deig. Tilsett ekstra mel etter behov. 

Dekk til deigen med et kjøkkenhåndkle, og la den stå kjølig i et par timer, gjerne til neste dag. 

Deigen kan holde seg på kjøl i en uke, og du kan også fryse den ned. 

Sett ovnen til 175 grader. Dryss mel på bordet. Ta en klatt deig av gangen, elt den glatt, og rull den ut tynt. 

Bruk maler til å skjære ut de kakestykkene du skal bruke til huset ditt. Legg de på en bakeplate med bakepapir. 

Bak kakene midt i ovnen i 8-10 minutter.

Juster eventuelt sidene på stykkene ved å bruke malen igjen, så snart de er tatt ut av ovnen, mens deigen fortsatt er varm og bløt, så du får helt nøyaktige og fine kanter. 

Avkjøl på en rist.

Når alle delene er nedkjølt kan du pynte og montere de. 

PSSST... Deigen egner seg også til å bli stukket ut med en form til småkaker. 

Glasur til pynt (og montering) av pepperkakehus

  • 1 eggehvite
  • melis

Bland melis i eggehviten litt av gangen, til glasuren har en kremete konsistens a la potetmos. 

Bruk den med en gang, før den størkner.

PSSST... Denne form for glasur stivner helt og får en flott matt overflate. Den egner seg også godt til å montere pepperkakehuset. På denne måten unngår du det varme arbeidet med en sukkermasse, som skal oppnå den helt rette temperaturen for å kunne størkne riktig.

Håndplukket til deg

Kanskje du også er interessert i...