Slik unngår du å gjøre den vanligste feilen når det gjelder kjøkken-belysning

Ifølge lampedesigner Sofie Refer kan feilen være avgjørende for om du har optimale arbeidsforhold under matlagingen (og hyggelig stemning etterpå). Heldigvis er det enkelt å rette opp i!

Lysforhold på kjøkken
© Nuura

Lamper er en av de tingene i hjemmet som ikke bare er praktiske (og nødvendige i mørke Skandinavia), men som også finnes i en haug av flotte varianter.

Derfor har du kanskje også med glede fylt hjemmet ditt med dekorative lamper og tenkt: «Sånn – da er i hvert fall dét i orden!»

Dessverre er det ikke så lett å mestre lyssettingen.

Lamper og belysning er med på å skape stemning og optimale arbeidsforhold i hjemmet.

Derfor kan både antall, plassering og typer lamper du bør ha, variere fra rom til rom.

Valg av lys til kjøkken

Mange glemmer å ta hensyn til pærens Kelvin-verdi i forhold til hvor den enkelte lampen er plassert.

© Nuura

En klassisk feil

Men også pærens fargetemperatur er viktig å ha kontroll på. Og det er her de fleste gjør en feil – spesielt når det gjelder belysning på kjøkkenet.

Det forklarer designer hos Nuura, Sofie Refer, som har jobbet med lys i mer enn 20 år.

– «Belysning spiller en avgjørende rolle på kjøkkenet – både for funksjonalitet og stemning. Dessverre velger mange enten et for kaldt eller for svakt lys og ender derfor opp med uhensiktsmessig belysning. For kaldt lys kan gi et klinisk og upersonlig uttrykk, mens et for varmt lys kan gjøre arbeidsområdet mindre effektivt,» sier Sofie og legger til at hvis du for eksempel har et for svakt lys som samtidig er feil plassert, skaper det skygger og gjør matlagingen mer krevende.

Heldigvis er feilen (forholdsvis) enkel å rette opp

Du trenger ganske enkelt bare å ta hensyn til pærens Kelvin-verdi i forhold til hvor lampen er plassert og hva dens funksjon er.

Kelvin refererer nemlig til fargetemperaturen. Og mens en lav Kelvin-verdi gir et varmt lys, gir en høy verdi et kaldt lys.

På kjøkkenet bør du velge en temperatur på 2 700 K der du ønsker et varmt og hyggelig lys, mens en temperatur på minimum 3 000 K er optimal der du trenger et klarere arbeidslys.

Taklamper gir en god grunnbelysning på kjøkkenet, mens lys under overskapene gir et godt arbeidslys.

© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Slik sikrer du riktig belysning på kjøkkenet

Kombinasjonen av tre forskjellige lyskilder er løsningen hvis du vil skape den mest optimale belysningen på kjøkkenet – som dekker alle behov:

  1. Allmennbelysning i form av taklamper gir en god grunnbelysning og et solid fundament i rommet. I tillegg gjør dette det lettere å holde kjøkkenet rent, siden du tydelig ser hvilke flater som må rengjøres.

  2. Funksjonelt lys fra lamper under overskap eller vegglamper som lyser ned på kjøkkenbenken, gir et godt og optimalt arbeidslys til matlagingen. Velg en pære med en fargetemperatur på ca. 3 000 K.

  3. Stemningslys med vegglamper og en pendel over spisebordet bidrar til en hyggelig atmosfære på kjøkkenet. Velg en pære med en fargetemperatur på ca. 2 700 K.

I tillegg til Kelvin bør du også ha kontroll på:

  • CRI, som sier noe om hvor god fargegjengivelsen til lyskilden er. For kjøkkenbelysning anbefales det å velge lyskilder med høy CRI (90+), slik at matvarer og omgivelsene fremstår i sine naturlige farger.
  • Lumen, som refererer til lysstyrken. På kjøkkenet bør denne være høy, slik at du har tilstrekkelig lys til de ulike oppgavene.

En pendel bør henge 80-100 cm over spisebordet.

© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt