Verdens beste nøttebrød
Nøtter, frø og honning er hemmeligheten med dette fantastiske brødet. Prøv det med modne oster og hjemmerørte bær.
DETTE TRENGER DU:
(til ett stort brød)
½ pakke gjær
2 ts salt
1 ss honning
5 dl fingervarmt vann
1 dl melk
2 ss rapsolje eller olivenolje (bruk valnøttolje til valnøttbrød)
2 dl sammalt hvete eller rugmel
150 g hassel- eller valnøtter (eller 2 dl solsikkefrø)
10-10 ½ dl hvetemel
1 dl sesamfrø og/eller solsikkefrø til utbakingen
SLIK GJØR DU:
- Smuldre gjæren i en bolle, dryss over med salt og tilsett honning. Rør inn litt vann og rør ut gjæren. Tilsett resten av vannet, melken og alle de øvrige ingrediensene unntatt sesamfrø og/eller solsikkefrø og elt sammen deigen. La den heve i 1-1 ½ time i romtemperatur (eller godt overdekket i kjøleskapet over natten).
- Sett stekeovnen på 260 grader og dryss litt mel og sesamfrø eller solsikke¬frø på bakebordet. Vend ut deigen og form den til et stort brød.
- Stek først brødet på 260 grader i 10 minutter før du skrur ned varmen til 180 grader og fortsetter å steke brødet i 30 minutter. Avkjøl på rist.
Oppskriften er hentet fra boka "Under valnøttreet - all verdens oppskrifter av de beste råvarene", og gjengitt med tillatelse fra Gyldendal