Her er Julies 11 beste ideer til julestemning
Vintagekuler og sølvgirlandere, pepperkakehus og sukkertøystokker – og funklende lys i lange baner. Når smykkedesigner Julie Wettergren inviterer til julefest er det som å trå inn i en eventyr. Vi gir deg hennes beste ideer.
HER BOR Julie (44) sammen med barna Conrad (14) og Telma (10).
HVOR I en 149 kvadratmeter stor murvilla i Hellerup nord for København.
FØLG JULIE @juliewettergren

1. Pynt bordet med julestjerner
– I oppveksten min hadde mormor alltid julestjerner, men jeg er ikke så begeistret for den tradisjonelle, julerøde, selv om den nok vekker noen nostalgiske følelser i meg. Etter at de hvite og korallfargede julestjernene kom i handelen, har de vært en del av julen hos meg. Jeg klipper av blomstene, beholder stilken, men fjerner de grønne bladene. Her har jeg satt blomstene i små vaser, og hvis jeg skifter vann på dem et par ganger, holder de en ukes tid.

2. Lag magiske pepperkakehus
– Å bake pepperkakehus er en fast juletradisjon hos oss. Mens jeg tar meg av selve huset, baker ungene pepperkaker. Jeg elsker å skape noe med hendene, gjerne noe som er litt utfordrende. Jeg designer og tegner opp huset, og klipper ut sjablonger i kartong. I år har huset både røyk fra skorsteinen og vinterhage med balkong. Rekkverket er lagd av saltstenger og vinduene av sukkermasse.
Vil du ta snarveien? Her er våre beste ideer hvis du ikke vil lage deigen selv.

3. Velg julepynt med historie
– Jeg elsker vintagejulepynt og har en stor samling gamle glasskuler jeg har arvet eller fått av foreldrene mine. Men jeg har også samlet på glasskuler siden jeg flyttet hjemmefra, og finner dem på loppis, i antikvitetsbutikker eller på Instagram. Jeg er særlig svak for julekuler med prikker og striper, det er noe helt eget ved dem.
Er du i det kreative hjørnet? Her er 25 ideer til hjemmelaget julepynt

4. Bland det tradisjonelle med det lekne
– Vi har alltid en klassisk gran som juletre. Ungene og jeg drar sammen til nærmeste juletreforhandler, og når vi har valgt treet frakter vi det hjem på el-sykkelen min. Den klassiske, tradisjonelle granen minner meg om Disneys juletrær, men pynten kan godt være litt humoristisk og bryte med alt det vakre, som den sølvfargede toppstjernen i glitter og den tykke girlanderen. Alt må ikke være så seriøst og høytidelig.

5. Skap et lysende stilleben
– Jeg elsker stearinlys og har alltid levende lys på bordet til jul. Og de skal være mange og i forskjellige høyder og farger slik at de skaper dynamikk på bordet. Som regel står de i en lang rekke.
PÅ BILDET Lys og lysestaker er fra Ester & Erik og bestikket fra Cutipol, mens glassene er en miks fra Erik Bagger, Frederik Bagger og loppemarkeder.

Smykkedesigner Julie Wettergren elsker å pynte til jul.

6. Julies beste pepperkake-oppskrift (ca. 130 kaker)
Dette trenger du
- 2½ dl sukker
- ¾ dl lys sirup
- ¾ dl vann
- 150 g mykt smør
- 1½ ss malt kanel
- 1 ss malt ingefær
- 1 ts malt kryddernellik
- 1 ts malt kardemomme
- 1½ ts natron
- 7-8 dl hvetemel
Slik gjør du:
Kok opp sukker, sirup og vann i en kjele. Bland krydderne med smøret, og natronen inn i ca. 6 dl av hvetemelet. Rør alt sammen med sukkerblandingen til en glatt deig. Tilsett ekstra mel hvis deigen blir for klissete. Dekk deigen med et klede og sett den kaldt et par timer, gjerne natten over. Den holder seg fint i kjøleskapet i en uke, og tåler også å fryses. Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Kjevle ut litt av deigen av gangen på et lett melet underlag, stikk ut kaker med pepperkakeformer og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Lag ev. et lite hull i kakene hvis de skal henges opp. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter og avkjøles på rist før de ev. pyntes.

7. Dekk et vakkert bord
– Jeg gjør alltid mye ut av bordet til julemiddagen. Jeg elsker å sitte ved et vakkert bord, dekket med lekre farger og former. Så lenge helheten er fin, er det ikke så nøye om tingene kommer fra super’n eller fra designbutikker.
PÅ BILDET Bildeveggen er en fin miks av bilder fra bl.a. Can Can Family og Nynne Rosenvinge, mens taklampen i Murano-glass er vintage.

8. Pynt bordet med gaver
– Jeg har pyntet bordet med små julegaver. Vi har alltid pakkelek etter hovedretten juleaften, siden barna blir veldig utålmodige av å sitte så lenge til bords, og gavene er med på å skru opp forventningene rundt bordet. Jeg elsker å pakke inn gaver og er veldig glad i pent papir. Jeg kjøper stadig nytt innpakningspapir, og har hatt papir med hjem fra de underligste steder – sågar fra en skitur. Her har jeg brukt stripete og prikket gavepapir, men det kunne like gjerne ha vært gammelt, gulnet avispapir eller noteark. Det må være estetisk og vakkert, derfor bruker jeg også bånd av sateng, velur og gulltråd som prikken over i-en.

9. Husk kontrastene
– Som kontrast til det fargerike juletreet og det proppfulle spisebordet, har jeg lagd et enkelt, rolig stilleben i stuen, der alt er holdt i sølv. Det lille furutreet har stått i en krukke i hagen siden i fjor, nå har jeg fjerne all jorden og satt det i en stor glassvase med vann. Når julen er over kan jeg sette treet ut i hagen igjen. Det er lurt å skifte vannet et par ganger i uken for å unngå at det blir grumsete.

10. Bruk ting du allerede har
– Den antikke treboksen er en gave fra moren min, og den står fremme året rundt. Til jul fyller jeg den med forskjellige fine bånd og glasskuler – det gir en deilig stemning i stuen.

11. Lek med fargene
– Jeg elsker å bruke flere farger når jeg dekker bordet til jul, det skaper et mer unikt uttrykk. I år har jeg prøvd en ny kombinasjon: De gylne lysene i bivoks lå tilfeldigvis ved siden av de korallfargede julestjernene, og jeg ble så inspirert av uttrykket at det ble utgangspunktet for borddekkingen min. Som base har jeg valgt en duk i en dempet gråtone, og serviettene i den fine, sennepsgule fargen passer godt til de røykfargede glassene.
