Heklet julepynt: 25 ideer til hjemmelaget julepynt

Har du lyst til å lage din egen, fine julepynt? Vi hjelper deg i gang med disse fine ideene til kreativ, hjemmelaget julepynt.

© Søstrene Grene

Lag din egen heklede julepynt

Liker du også hekling? Hvorfor ikke kombinere interessen med jul, og lage din egen heklede julepynt?

Ikke bare får du personlig julepynt, men pynten blir også akkurat slik du vil ha den. Som en liten bonus kan du bruke garnrestene til små prosjekter som enkelt kan lages foran TV-en på kalde høst- og vinterkvelder. Hjemmelaget er vellaget, sier vi bare!

Den fine julepynten kan også brukes som personlige adventsgaver til dem du er glad i. Så her er det bare å finne frem hekletøyet, og komme i gang! Vi har samlet pynten i to kategorier: 1) den fine pynten og 2) julepynt til barn og barnslige sjeler.

Les også: DIY - Slik lager du heklet misteltein

Klassisk julepynt

Heklede trommer

Et fint lite instrument du kan henge opp som juletrepynt eller på noen grener i en stor vase. Oppskriften er enkel å følge, og detaljert beskrevet.

Heklede engler

Disse fine små englene gir assosiasjoner til våre besteforeldres vakre og sirlige håndarbeidsprosjekter. Med en treperle som hode blir englene mer livaktige. Bruker du ståltråd når du lager dem holder englene formen bedre når de henges opp. Hjemmelaget julepynt kan være vel så fint som kjøpt, om ikke finere!

Englevinger

Den fineste juletrepynten, spør du oss. Vingene har et luftig uttrykk og nærmest utstråler klassisk jul. Prikken over i'en er den fine perlen i midten som binder vingene sammen.

Heklet kremmerhus

Det er også obligatorisk med noe julepynt man kan gjemme julegodtet i. Hvorfor ikke hekle kremmerhus? Foruten å inneholde det deiligste julegodtet, ser de også fine ut når de henges opp på juletreet. Juletrepynt som også kan spises? Ja, takk!

Røde julekuler

Hva med å hekle den tradisjonelle juletrepynten selv? Ensfargede eller stripede - uansett hva du foretrekker er de klassiske, runde julekulene både fine og enkle å hekle seg til. Bruk lurex-garn i sølv eller gull for å imitere tråden til kulen. Det glitrende garnet kan også gjerne brukes til detaljer på julekulene for litt glitter og glam.

Pastellfargede julekuler

Hold det enkelt med hjemmelaget julepynt i duse nyanser. Med kombinasjonen av lurex-garn i sølv eller gull og påsydde motiver gir det en klassisk fornemmelse av jul, til tross for at pastellfarger ikke er typiske julefarger.

Andre julekuler

Bruk en annerledes farge, f.eks. blå eller lilla, og kombiner flere nyanser av samme farge. På denne måten får du et gjennomført juletema. Kombiner med gull, lag en annerledes form på noen av kulene eller legg til prikker som pynt, og du vil få en mer personlig julepynt. Det er nettopp dette som er så perfekt med hjemmelaget julepynt - man kan selve bestemme uttrykket.

Snøfnugg og krystaller

Heklet snøfnugg med gullkant

Det finnes et hav av fine heklede snøfnugg på nettet, men ikke så mange med det lille ekstra. Det får du så absolutt på denne oppskriften, men den fine heklede kanten i lurex-garn. Vær obs på å stive snøfnuggene av (for eksempel med ståltråd), slik at de holder formen når de henges opp. Egner seg fint både som juletrepynt og i vinduet.

Les også: Dette blir julens store trend

Girlander av snøfnugg

En nydelig måte å bruke heklede snøfnugg på er å sette dem sammen til en girlander. Girlanderen kan henges opp på treet, men vil også pynte pent opp om den henges opp på en hylle eller et annet møbel. Uansett, vil du få en hjemmelaget julepynt som imponerer alle som kommer innom i juletiden.

Dryppende istapper

Istappene hekles som en slags spiral, og gir et levende og annerledes uttrykk til årets julepynt. Som utgangspunkt hekles de som mange stangmasker i samme maske, som gjør at de til slutt danner den fine spiralen. Opplagt som juletrepynt, men kan også være fine å ha i vinduet.

Snøkrystaller

Den runde, flate pynten er enkel å hekle og kan lages i x antall variasjoner. Bruker du hvitt garn som her får du julepynt som ligner fine snøkrystaller, men velger du for eksempel grønn og tilfører røde detaljer ligner det på en minikrans av gran.

Enkle stjerner

Disse små stjernene er enkle å lage, og når du først mestrer oppskriften kan du enkelt lage flere på kort tid. Dekorative og fine å henge opp, men en annen ide kan være å bruke det som pynt på adventskransen eller som en del av borddekkingen på julaften.

Les også: 4 vakre og enkle kranser til advent

Skogtur

Mini-juletrær

Luftig juletre som er klassisk og enkelt å lage. Bruk dem som juletrepynt eller som ekstra pynt på gaver. Du kan også legge med et når du sender ut årets julekort, og dermed gi bort litt hjemmelaget julepynt som en liten gave i samme slengen.

Fylte trær

Disse fine trærne er enkle å hekle, og kan varieres slik at de både kan henges opp på juletreet eller stå oppreist selv. Lager du flere varianter og plasserer de sammen utgjør de en liten furuskog på bordet.

Pyntet juletre

Setter du på perler på garnet før du begynner å hekle får du "juletrepynt" på treet mens du hekler. En nydelig ide som er både dekorativ og lekende i uttrykket.

Grankongler

Hjemmelaget julepynt inspirert av skogens ville natur. Grankuler er et "must" hver vinter og er ingen unntak til jul. Så her er det bare å hekle i vei til julepynt.

Heklede fluesopp

De små soppene er fine til høsten, men hekler du dem som røde fluesopp og tilfører en glitrende snor til opphenging er de minst like julete.

Les også: 16 fine julekalendere du lager selv

Kastanjer til pynt

Vi holder oss i naturen - kastanjer kan brukes til alt fra julepynt til dørkranser. Hekler du dem kan de henges opp og pynte opp i stuen.

"Spiselige" heklerier

Pepperkakemann

Appetittvekkende julepynt som på tross av sin ellers fine hvite glasur (laget av kjedesting) og smilende ansikt, dessverre ikke kan spises. Men særdeles søt og dekorativ er den.

Heklet kristtorn

Med sine spisse blader og røde bær forbindes denne planten ofte med jul, og brukes ofte i juledekorasjoner. Hekle din egen versjon, og bruk den som julepynt. Er du riktig så produktiv og hekler mange kan du sette dem fast på en metallring, og vips har du en hjemmelaget, dekorativ dørkrans som kan brukes år etter år.

Les også: 7 koselige DIY-prosjekter til advent

Heklet julegris

Ingen jul uten marsipangrisen! Denne er dog av det kalorifattige slaget. Søtt og humoristisk innslag på juletreet.

Polkastang

Enda noe julepynt som trigger søtsuget. De gammeldagse og klassiske polkastangene er både fine og enkle. De hekles som et langt rør, og for å lage formen på polkastangen slik vi kjenner den brukes ståltråd. Perfekt juletrepynt.

De levende

Rudolf er rød på nesen

Dette reinsdyret er noe av den søteste heklede julepynten vi har sett. Hodet består primært av stangmasker, og geviret kan bøyes etter behov, da ståltråden inni gjør at geviret holder formen. Hekle mer enn et reinsdyr, og du har en liten reinsdyrflokk.

Enkle nisser

Disse små, fyldige nissene er fine med deres stripede glitterbukser og spisse nisseluer. Nesen laget som en enkelt boblemaske er en detalj som gjør den enda søtere. For å variere klesvalget, kan man i stedet for glitterstriper bruke mørkegrått eller sølv.

Små, glade julenisser

Søte, små julenissedekorasjoner som er raske og enkle å lage. Dekorative både som juletrepynt og som ekstra pynt på julegavene.

Les også: 18 ideer for en finere gaveinnpakning til jul