egg i kurv
© Getty Images

Mal dine egne påskegg med ting du har hjemme

Man trenger ikke investere i maling og fancy utstyr for å lage fine påskeegg til påsken! Se hvordan man kan gjøre det her med det du har hjemme på kjøkkenet!

2. april 2019 av Mi Skjold Brix

Pynt opp til påske!

Påsken er rett rundt hjørnet, og dette betyr at det er tid for påskepynt, og herunder kanskje først og fremst pyntede egg.

I stedet for å finne frem akrylmalingen eller decoupage-limet, kan man rett og slett gå på kjøkkenet og bruke det man har i skuffer og skap for å male de lekreste pastellegg. 

Dette er faktisk veldig enkelt, og med helt vanlige hvite egg kan man oppnå de fineste resultater. 

Nedenfor kan du se, hvilke farger man kan oppnå med ting du allerede har på kjøkkenet!

Slik farger du egg med naturlige ingredienser


Fremgangsmåte

Bland en liter vann med to teskjeer lys eddik, og kok det opp i en gryte.

Putt i de fargegivende ingrediensen(e) (som sett på bildet ovenfor), og la det koke i 30 min før du tar det av varmen og lar det kjøles ned.

Imens vannet koker og/eller kjøles ned, stikker du et lite hull på tuppen av eggene du vil farge og blåser ut innholdet.

Når det fargede vannet er helt nedkjølt siler du det. Deretter legger du de utblåste eggene i det silte vannet - og voila! Du har de fineste egg. Hvor kraftig fargen blir avhenger av hvor lenge eggene ligger i vannet. Hold derfor øye med eggene. F. eks. kan rødbete ende opp i en kraftig rosafarge og en sart pastellrosa. 

Andre ideer til dekorasjon og pynt av egg til påske

De ferdigfargede påskeeggene er svært dekorative, og kan være fine å legge i en skål akkurat som de er. Men - det er kun fantasien som setter grenser, så du kan like gjerne henge dem i fine bånd eller dekorere dem på annet vis. 

Blomstertrykk

En idé vi synes er veldig fin, er å legge små blader eller blomster på eggene før du farger dem. Måten dette gjøres på er å legge egg og blomster i en nylonstrømpe før de legges i vannet. Dette vil gi eggene noen fine mønstre, som du kan se nedenfor.

malte egg med blomstertrykk
© Getty Images

Fine prikker

De pastellfargede eggene kan også få et fint og spesielt uttrykk ved å dyppe en pensel i farget vann av ingrediensene ovenfor, og deretter sprøyter dråper av farge på dem. Når "malingen" tørker vil eggene få noen fine flekker. 

Alternativt kan du sprøyte dem forsiktig med glitter eller vanlig maling.

egg med prikker
© Getty Images

Tegn med kulepenn

Du kan også finne frem en kulepenn eller en tynn tusj, og tegne delikate mønstre på de fargede eggene. NB! Vær forsiktig, slik at eggene ikke knuses. 

egg med mønster
© Getty Images

Svevende ballonger av stoff 

En siste ide kan være å pakke eggene inn i stoff som du syr igjen i topp og bunn, og pynter med for eksempel en fin perle. Ta en tråd gjennom eggene dersom du vil henge de opp.

Velger du et gjennomsiktig stoff hvor man ser de fargede eggene vil du få et elegant og annerledes uttrykk som skiller seg ut.

egg med stoff
© Getty Images

Håndplukket til deg

Kanskje du også er interessert i...