8 tips fra eksperten | Slik pynter du julens vakreste bord
Overdådige blomsterdekorasjoner, gigantiske karameller og elegante kaker. Trine er så glad i å dekke vakre og oppsiktsvekkende bord at hun har gjort det til levebrød. Her deler hun sine beste ideer.
Skap en rød tråd i oppdekk ingen
– Før jeg begynner å dekke et bord lager jeg et moodboard slik at jeg har en klar idé om hvordan det skal se ut, og jeg får på plass alle detaljer rundt blomster og annen pynt. Det gjør borddekkingen mer gjennomført og sikrer at jeg klarer å holde den røde tråden gjennom hele prosessen. I år er bordet mitt inspirert av luftig sukkerspinn, og stilen er supersøt, leken, 80-tallspreget og litt sirkusaktig.

Spisebordet er fra Skovby, Y-stolene fra Carl Hansen & Søn og pendelen fra Verpan.

Skap blikkfang med blomster
– I stedet for én stor blomsterdekorasjon, har jeg satt to i forskjellige størrelser på bordet. Jeg syns det skaper en fin asymmetri. Dekorasjonene er litt løst sammensatt for å understreke det luftige sukkerspinntemaet. Hortensiaen er sentral fordi den liksom er litt sukkerspinnaktig i seg selv, og så har jeg blant annet tilsatt nelliker, scabiosa, brudeslør, ranunkler, krysantemum og gerbera. Jeg har også satt en blomsterdekorasjon på hyllen over det høye brystningspanelet. Det er morsomt å utvide juleuniverset og inkludere hele rommet, ikke bare bordet man sitter ved.
Blomsterdekorasjonene kombineres med overdimensjonerte sukkertøy fra Søstrene Grene.

Husk små, søte overraskelser
– Konfekt, kaker og alt som er søtt hører julen til. Jeg har satt to vakre krukker med lokk på bordet, og fylt dem med små, forseggjorte sjokolader. Den ene har jeg åpnet litt på gløtt slik at man kan forsyne seg med en bit. Den andre er lukket slik at den skal vekke litt nysgjerrighet på hva som skjuler seg under lokket.
Kaffeservise fra Hay og krukke fra Uh La La.
Psst... Hva med å lage en lekker julesangria til gjestene dine?

Bestill kaker med wow-effekt
– Jeg har spesialbestilt tre forskjellige kaker fordi jeg gjerne vil gjøre litt ekstra ut av oppdekkingen i julen. Kakene tar selvsagt utgangspunkt i sukkerspinntemaet med sine rosa toner. Jeg syns de er så utrolig fine og dekorative med den varierte pynten på toppen, og dessuten smaker de helt forskjellig, fra syrlig sitron til søte bringebær og kirsebær.
Vakre, skulpturelle småkaker hører med på det feminine bordet.

Miks rosa nyanser
– Jeg har tatt sukkerspinntemaet helt ut og brukt forskjellige rosarøde toner på bordet, fra helt lyserødt til knallrosa og mørkerødt, slik at det også blir litt vinterlig. Flere nyanser gjør det uforutsigbart og levende. Den feminine fargeskalaen er kombinert med lysegrått og brukket hvitt for å skape en rolig bakgrunn til alt det som skjer i det kraftfulle, rosa universet. Bordet er blitt litt mer knallfarget enn jeg først hadde tenkt, men det er også gøy når ideene liksom lever sitt eget liv og utvikler seg videre.
Serviset er fra KH Würtz, mens muggen og vannglassene er fra Lyngby Porcelæn, champagneskålen fra Holmegaard og vinglasset fra Riedel.

Lek med materialer
– Jeg er veldig opptatt av hvilke materialer jeg bruker når jeg dekker et bord. Jeg liker å jobbe med kontraster som gjør oppdekkingen mer spennende: Fint mot grovt, ensfarget mot mønstret. Bordet skal gi folk noe å snakke om og inspirere til en liten oppdagelsesferd. Jeg blander både keramikk, glass, stål og lin. Jeg liker for eksempel den feminine, matte overflaten på stålbestikket mot det rustikke, harde steintøyet. De fremhever hverandre så utrolig fint. Som base har jeg valgt en linduk som gir en levende og naturlig touch. En fin duk og servietter i tekstil skaper dessuten hygge og stemning, uttrykket blir løftet mange hakk og blir mer eksklusivt.
Linduken er fra Georg Jensen Damask og stoffserviettene fra A Table Story, mens bestikket er fra Cutipol.

Gjør kuvertene helt spesielle
– Ved hver kuvert har jeg satt en dekorativ minikake som en morsom, liten overraskelse til gjestene. Kaken skal få dem til å føle seg ekstra velkomne. Gjestene skal jo oppleve at vertskapet har gjort seg ekstra flid og brukt tid og tankevirksomhet på å skape små opplevelser på bordet. Kuvertene er også pyntet med sukkertøystokker, spesialbestilte bortkort og en trykt julesang. Det er refrenget fra min egen favorittjulesang, Tina Dickows «Save a seat». Den gir liksom en forfinet og delikat julestemning, uten å bli altfor overveldende – akkurat slik jeg vil at borddekkingen min også skal være.
Kuvertene er pyntet med hvite bordkort og rosa sukkertøystokker.

Lag spennende dekorasjoner
– Jeg elsker å lage ting som skaper oppmerksomhet på bordet – noe gjestene kommer til å snakke om – og derfor har jeg gitt blomsterdekorasjonene litt ekstra smell med overdimensjonerte sukkertøy og vakre, små skulpturer. Slike overraskende elementer gjør uttrykket mer lekent og barnlig, og selv om sånne drops i seg selv ikke har så mye med jul å gjøre, gjør noen røde striper og litt glitter det julete nok for meg. Jeg har også satt to figurer fra Kähler på bordet, de heter «Den nysgjerrige» og «Den ettertenksomme». De representerer helt andre uttrykk og gir julebordet litt «edge».

Trine Kjær Hansen driver A Table Story som arrangerer selskaper og leier ut utstyr til festlige anledninger.
Følg henne @atablestory
Se også : 12 fine og unike adventsstjerner
