Ta det første steget mot drømmehjemmet: Slik lager du et moodboard
Er du typen som elsker innredning og nesten har planlagt hele boligen rom for rom allerede før du er flyttet inn et nytt sted? Da bør du lese videre.
Gode verktøyer kan kan være en stor hjelp når man vil endre på innredningen. Du går kanskje rundt med masse gode idéer om hvordan hjemmet ditt skal se ut hvis det skal bli akkurat slik du gjerne vil ha det - men hvor skal du egentlig starte?
Et moodboard kan hjelpe deg med å ta de første viktige stegene fra idé til ferdig innredning.
Hva er et moodboard?
Et moodboard kan oversettes til stemningstavle/inspirasjonstavle på norsk og er et verktøy du kan bruke når du trenger å visualisere et prosjekt, konsept eller en idé.
Det kan være hva som helst, men det er spesielt nyttig når du vil bli mer sikker på din egen innredningsstil, eller hvis du skal innrede et rom.
Du kan lage et moodboard på hele stilen din, eller på et spesifikt rom. Prinsippet er det samme, det handler om å finne ut av hva som passer sammen, og hva som ikke passer sammen.
Hva bør et moodboard inkludere?
Moodboardet kan være fysisk eller digitalt og begge deler består av bilder, tekst, materialer eller objekter som er satt sammen for å danne et visuelt overblikk over det uttrykket du ønsker å oppnå.
Hvorfor lage et moodboard?
Selv om du kanskje kjenner stilen din godt så er det de få som kan ha et nøyaktig planlagt uttrykk i hodet.
Et moodboard kan:
- Hjelpe deg med å formidle til andre og deg selv hva visjonen for innredningen er.
- Hjelpe deg med å finne en klar visuell retning for stemningen i innredningen.
- Gi deg et godt sted å starte når du først skal i gang med å innrede et rom.
Slik lager du et moodboard
Moodboard steg 1: Tenk over hva du skal visualisere
Det første du må finne ut av når du skal lage et moodboard er hva du skal bruke det til. Det høres enkelt ut, men det er et vigtig steg.
Er det for å finne din generelle innredningsstil eller skal du innrede et spesifikt rom?
Kanskje ønsker du ikke å ha den samme stemningen i hele hjemmet og derfor trenger du forskjellige moodboard til forskjellige rom. Kanskje er du ikke klar over om du har en rød tråd i stilen din og trenger et generelt moodboard for å finne din grundleggende stil først.
Moodboard steg 2: Vurder hvilke funksjoner rommet skal ha
Hvis du skal innrede et spesifikt rom kan det være en god idé å tenke over hvilke funksjoner rommet skal ha før du går videre til stilen og stemningen i rommet.
Hvilke møbler trenger du for at rommet blir funksjonelt? Finn eventuelt bilder av møbler eller smarte innredningsløsninger som inspirerer deg. Det kan også være du får lyst til å tegne noe selv - for eksempel en plantegning over rommet innredet på forskjellige måter eller et møbel som du tenker kunne fungert bra i rommet.
Moodboard steg 3: Hvilken stil og stemning skal rommet ha?
Du kan se i magasiner og klippe ut bilder, søke på Pinterest eller Instagram, eller kanskje har du tatt dine egne bilder av noe som inspirerer deg.
De bildene du finner kan være av innredning, møbler, farger du liker eller bilder som representerer en bestemt stemning og ikke nødvendigvis er et bilde som har med innredning å gjøre - en disig morgen, fyr i peisen og en kopp kakao, et antrekk, reisemål eller noe helt annet.
Moodboard steg 4: Finn det som bildene har til felles
Når du har samlet masse inspirasjon er det tid for å se på de bildene du har samlet. Er det noen spesielle farger, materialer, teksturer, eller stilarter som går igjen?
Er det noen stemninger som går igjen? Velg ut de bildene som du synes best representerer den stil og stemning som du går etter.
Moodboard steg 5: Hvordan sette sammen et moodboard
Hvis du lager et fysisk moodboard kan du bruke en oppslagstavle som du allerede har eller lage en ut av en masonittplate som du trekker med stoff - se for eksempel 8 idéer til hvordan du kan lage din egen oppslagstavle.
Hvis du lager et digitalt moodboard kan du bruke Photoshop eller et gratis online designprogram - for eksempel Canva som også finnes som en app. Hvis du søker på 'moodboard' under maler (templates på engelsk) kommer det frem flere som du enkelt kan bruke.
Bruk bildene du har valgt og sett de sammen på den måten du synes er best.
Du kan mikse alle eller noen av disse elementene:
- Fargepalett med 3-5 farger (eller så mange du vil)
- Teksturer
- Interiør i den stilen du liker best
- Bilder som representerer stemningen du går etter
- Evt. tegninger
Hvis du bruger tegninger kan du først tegne og så ta et bilde med telefonen. Du kan også tegne på en ipad hvis du har en.
NB! Husk å ikke gå i for mange retninger når du lager moodboardet, øvelsen handler om å begrense seg og velge ut. Skap et samlet og rolig uttrykk, du kan alltid tilføye små ting som stikker seg ut senere.
Lag et moodboard med materialer
Du kan også lage det man på engelsk kaller et material moodboard, et moodboard laget med ting eller materialer.
Det består vanligvis av prøver av stoff, fliser eller annet, samt forskjellige mindre gjenstander som representerer materialene som skal være i rommet.
Et materielt moodboard brukes ofte av designere fordi det gir et konkret bilde av hvordan et rom kommer til å "føles". Du kan se konkrete farger og materialer satt opp mot hverandre og enkelt endre på noe hvis du for eksempel ikke liker to materialer sammen.
Hvis du ikke er designer og ikke har masse prøver liggende hjemme i skuffen så kan du lage et digitalt materielt moodboard ved å finne bilder av forskjellige materialer og sette de sammen.
Du vil ikke kunne merke overflaten på flisene eller hvor bløt pelsen du har valgt er - men du vil få mer innsikt i hvilke materialer du synes fungerer bra sammen rent visuelt.