Skal du kun ha én ny ting til stuen neste år skal det være denne

Du har garantert aldri hørt noen sier de har for mange av dette. Og det er det faktisk en veldig god grunn til.

Belysning i stuen
© Nuura Lighting

Dersom du stikker hodet innenfor 10 tilfeldige stuer her til lands - selv hos de mest drevne på interiør - vil du se at en ting mangler hos flesteparten.

Den riktige belysningen!

Den perfekte stue krever god belysning, men det kan være utfordrende å sette sammen den riktige lampesamlingen som matcher både behovene man har og livet som leves i stua.

Lampene og belysningene skal både passe til stuens mange funksjoner, men også inn i din personlige interiørstil. Vi gir deg derfor et overblikk over hvordan du gir stuen din den beste belysningen og ikke minst sikrer deg at du har nok belysning.

Stuens viktigste lampe

Stuens viktigste lampe fungerer som en slags grunnbelysning du kan supplere med andre lamper. Vi snakker naturligvis om en taklampe.

Taklamper finnes det heldigvis mange fine av! Velg pærer med en varm tone, så stuen ikke får et altfor hardt og kaldt lys. Selv om taklampen kanskje ikke er den som er mest i bruk, er det viktig å ha muligheten til å skru på et overordnet lys som gjør at stuen formentlig bader i lys - særlig i de mørkeste månedene.

taklampe i stuen skaper en god belysning
© Sandsten

Lys etter bruksområder

Stuen har mange bruksområder. Det er stedet man samler venner og familie til hverdags- og helgekos, har et hyggelig lesehjørne eller bruker søndagen på sofaen med et realt seriemaraton.

Forskjellige aktiviteter krever forskjellig lys. Derfor bør du også innrede med lys etter hva du bruker stuen til.

Til lesekroken er det for eksempel mest opplagt med en gulv- eller vegglampe. Til sofakroken derimot er det ikke så viktig med detaljert lys, men heller at belysningen er varm og hyggelig - og derfor kommer fra en bord- eller vegglampe snarere enn spotter i taket.

Les også: Vår beste inspirasjon til deg som vil fornye stuen

gulvlampe er perfekt belysning i lesekroken
© Le Klint
lampe i kosekroken
© H&M Home

Vegghengte lamper

For å få det beste og mest optimale lyset i stuen er det en god ide å blande forskjellige typer lys og lamper i forskjellige nivåer.

For eksempel bør du ikke kun velge lamper som lyser nedover mot gulvet. Det får rommet til å virke mindre, og gir en følelse av at det er lavere til taket enn det reelt faktisk er. For en optimal belysning er det viktig at man får lys på mange forskjellige områder i stuen - også i hjørner og tak.

vegglampe

Husk lampen i bokhyllen

Utover å skape belysning i rommet, er lamper også dekorative og kan derfor brukes som en del av innredningen. Sett for eksempel en fin og dekorativ lampe i bokhyllen eller som en del av pynten på en skjenk eller lav hylle.

Les også: 5 tips som får innredningen til å se mer eksklusiv ut

Slik bruker du lamper i innredningen: lampe i bokhylle
© Muuto
Slik bruker du lamper i innredningen: lampe på skjenk
© Louis Poulsen

Justerbare lamper

Den som kom med ideen med justerbare lamper, altså lamper som kan vris og vendes på, har virkelig hatt en lysende ide! Med justerbare lamper kan du nemlige lyse opp bestemte deler av rommet etter behov.

TIPS Lys direkte ned på blanke overflater som marmorbord eller blanke gulv. Dette gir gjenskinn som lyser rommet mer opp. På den andre siden kan du også skape en mer avdempet belysning ved å vende lyset vekk fra disse overflatene. Du kan med andre ord bestemme uttrykket selv etter behov.

Justerbar lampe
© Ikea