Gjør du også disse feilene når du skal innrede et stort rom?

Det kan være en utfordring å innrede et stort rom, da møbleringsmulighetene kan være overveldende. Vi har samlet 10 gode tips til hvordan du kan utnytte plassen best mulig.

innredning av stort rom
© Getty Images

Det er mange guider for å optimalisere en liten plass, da det krever at du tenker kreativt for å skape et rom som er både estetisk og praktisk.

Det gode ved en slik utfordring er at mulighetene for hva du kan gjøre med rommet ofte er få, på grunn av rommets størrelse.

Derimot kan innredningen av et rom av større størrelse være utfordrende. Hvis du kan gjøre omtrent hva du vil, kan det virkelig være vanskelig å bestemme seg.

Store rom stiller helt andre krav til hvordan du skal skape en koselig og innbydende atmosfære, og vi har listet opp våre beste tips for å skape en hyggelig stemning.

10 tips til å innrede store rom

Bryt med farger

De klassiske hvite veggene er et fast innslag i mange skandinaviske hjem. Har du et stort rom kan det derimot gjøre stor forskjell om du velger å male en eller flere vegger i en fin farge. En farge er også en enkel måte å gi et rom et koselig og varmt uttrykk.

Mal gulvet eller taket

En annen og annerledes måte å bringe farger inn i rommet ditt på er ved å male gulv eller tak. Denne flotte trenden gir det store rommet tyngde og kant og får ethvert høyt tak til å virke litt nærmere, mens et mørkere gulv kan få området til å virke mindre svimlende og tomt.

Psst: 10 tips til kreativ maling

Høye paneler

Er du litt av en gjør-det-selv type kan du prøve deg på å lage høye paneler til veggene. De høye panelene kan gi samme effekt i et stort rom som en malt vegg, men de høye panelene gir også et kunstnerisk uttrykk og en markant ramme for å skape hygge. På denne måten vil man fokusere på den nedre delen av rommets høyde fremfor et veldig høyt tak, som fort kan virke litt kaldt.

Del opp rommet med en skillevegg

En ideell måte å få det store rommet ditt til å ikke virke for stort er ved å dele opp rommet med en vegg. Når du for eksempel deler stuen med en vegg, kan du lage en hyggelig kosekrok på den ene siden og en spisestue på den andre.

Et fint og alternativt valg er å dele rommet med et vindusparti. På denne måten bevarer du størrelsen på rommet, samtidig som vinduene skaper en illusjon av avgrensede områder.

Skap dybde med en vegg-til-vegg reol

En vegg-til-vegg reol er en god løsning dersom du ønsker at det store rommet ditt skal ha dybde og kunne romme mye personlighet. Du får en hel vegg, som du kan dekorere med nips og bøker, og som kan ende opp med å bli et helt kunstverk i seg selv – vakkert og praktisk!

Lange gardiner

Når du hører ordene "lange gardiner" tenker du kanskje på tungt, dystert og mørkt stoff. Derfor kan det være fristende å istedenfor velge noen lyse persienner når du skal velge gardiner til et rom.

Men i et stort rom kan lange gardiner ha en annen funksjon. De kan bidra til å gi rommet tyngde og en atmosfære som ikke kan oppnås med de lette, korte gardinene.

TIPS er du ikke helt overbevist kan du gå for de lange gardinene i lyse farger og lett stoff, for eksempel i lin eller polyester.

Tepper gir god akustik

Akustikken i et stort rom kan være en utfordring og er mange mennesker samlet kan det lett bli bli mye støy. Tepper er utrolig effektive når det gjelder å forbedre akustikken, og det finnes mange flotte tepper som med fordel kan brukes i interiøret.

Har du møbler i diskrete og naturlige farger, kan du også prøve å velge et farget eller mønstret teppe for å skape bedre sammenheng i rommet.

Jungel vibes

Denne løsningen er enkel, men store planter har mye større effekt enn man tror. Utnytt at du har god plass og bruk mange store planter og potter for å få liv til interiøret i det store rommet.

Les også: Slik bruker du hengeplanter i hjemmet

Bildeveggen

Med en bildevegg kan du gi det store rommet ditt et personlig og kunstnerisk preg, og en bildevegg kan være med på å avgrense rommet slik at det ikke virker så stort. Det beste er at du kan sette sammen dine favorittkunstverk selv.

Plassering av møbler

Det er ofte en tendens til at møbler plasseres ut langs veggen. Men har du et stort rom, kan du utnytte plassen mye bedre ved å plassere møblene sentralt i rommet. For eksempel i en stue hvor sofaene, hvis de er plassert midt i rommet, blir hovedfokus og samlingspunkt. Synes du det er alt for frittliggende, er det her teppene kommer inn i bildet som en sonemarkør i rommet.