Slik bruker du hengeplanter til innredningen i hjemmet

Vi har samlet favorittene våre av hengende, krypende, kravlende og klatrende hengeplanter som du flittig kan bruke til innredningen i hjemmet.

hengeplanter
© Getty Images

Urban jungel og stueplanter

En ting er sikkert: Planter gir liv og farge til hjemmet. De er superdekorative når de blir brukt i stylingen av både hyller, bord, vegger og plantestativer.

Bruken av planter til innredningen kan benyttes i forskjellige sammenhenger og mulighetene er mange. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan introdusere plantene til din innredning.

Skap for eksempel en jungelstemning ved å bruke en masse grønne planter alternativt i din styling.

De beste hengeplantene

Ved å få plantene opp i høyden, krypende langs veggen, eller hengende ned fra taket, kan du utnytte plantenes utstråling og få et unikt uttrykk i hjemmet.

Planter kan henge, klatre, kravle, krype eller snu seg. Alt etter hvilke forhold du leverer. Det finnes ett hav av forskjellige planter til formålet og vi har samlet et par av våres favoritter her:

Voksblomst (Hoya carnosa)

Voksblomsten er en unik klatre- eller hengeplante som får fine, små blomsterrosetter. Utstyr voksblomsten med et enkelt espalier eller en ståltråd for å få en flott klatrende hengeplante.

Du kan også velge å plassere din hoyaplante høyt og la veksten henge ut over en hylle eller ned fra en svevende potte. Uansett vil din hoya tilføre en helt unik stemning til rommet.

På bildet under kan du se fem forskjellige sorter av Hoya planten.

Øverst fra venstre: Hoya carnosa, Hoya carnosa variegata, Hoya obovata.
Nederst fra venstre: Hoya keysii, Hoya carnosa rubra.

Alle er velegnede som hengeplanter.

Pilea (Pilea glaucophylla)

Denne lille miniutgaven av den ellers så populære Pilea er en helt usedvanlig hengeplante som passer til en litt mørkere plassering. Planten tåler nemlig ikke direkte sollys, men skal ha rikelig med naturlig lys.

Pilea glaucophylla vokser raskt og har et vakkert sølvgrått skjær over seg. Det er en utrolig enkel stueplante som trives best med høy luftfuktighet. Planten trives ikke i alt for fuktig jord, så vann heller en gang for lite, enn en gang for mye.

Les også: Trenger du en hylle til hengeplantene? Her er 7 flotte hyller du klarer å lage selv!

Gullranke (Epipremnum pinnatum)

Gullranken er en ekte jungelplante som ikke trives i full sol, men som til gjengjeld elsker høy luftfuktighet. Det kan være en god idé å kjøpe en god spraykanne til planten. Den er nemlig glad for en frisk dusj med vann som sørger for å holde bladene skjønne og grønne. Vann din gullranke en til to ganger i uken og sørg for at planten oppholder seg i en stuetemperatur på minimum 15 grader.

Eføy eller vedbend (Hedera helix)

Eføy er en av de mest populære hengeplantene. Med sine flotte lange stilker og små unike blader vil den gi en helt unik look uansett hvor du plasserer den. Planten er hurtigvoksende og tåler ikke direkte sollys.

Eføy passer perfekt til ett av hjemmets kjøligere rom. For eksempel soverommet hvor den også vil kreve mindre vann enn hvis den plasseres lunt.

Det finnes mange forskjellige sorter av eføy. Den fargerike versjonen der bladene er både hvite og grønne krever mer lys enn den alminnelige mørkegrønne versjonen.

Passionsblomst (Passiflora caerulea)

Passionsblomster er fantastisk skjønne og kommer i alle farger og nyanser. De lange fleksible stilkene strekker seg til alt det de kan få fatt på, men de kan også henge ned fra blomsterkrukkens plassering.

For å sikre en optimal vekst, kan du hjelpe passionblomsten ved å gi den noe å kravle opp av hvor den kan henge fritt.

Halskjederanke eller “Perler på snor” (Senecio rowleyanus)

Perler på snor er en særdeles dekorativ med små runde kuler i stedet for blader. De minner aller mest om små erter eller grønne perler, derav navnet.

Få det optimale ut av plantens særpregede utseende ved å plassere den høyt i rommet. For eksempel i en hengende blomsterpotte slik at dens skjønne stilker kan henge i sin fulle lengde ut over kanten.

Planten er særdeles følsom ovenfor for mye vanning. Igjen er det bedre å vanne en gang for lite, enn en gang for mye. La gjerne jorden tørke litt ut mellom hver gang du vanner. Husk å vanne mindre i de kalde månedene.

Sebrablad (Zebrina pendula)

Sebrablad er en rask voksende vidunderlig hengeplante som stammer fra Mellom-Amerika. Dens flotte stilker vokser seg lange og flotte og kan dekorere reoler, kommoder, hyller mm.

Planten skal helst ha mye lys, men ikke direkte sollys. Sorten fåes også i en dyp mørkerød farge som heter Tradescantia zebrina.

Få jungelvibes med grønne planter

Det er ingen grenser for hva mulighetene byr på når det kommer til innredning med planter. Velg dine yndlingsplanter og suppler med flotte, kreative potter og oppheng.

Les også: Slik får du planter som trives på balkongen