Slik redder du halvdøde planter

Selvom plantene dine kanskje ser døde og visne ut, skal du ikke gi opp med det samme. Du kan nemlig redde dem før det er for sent, bare sjekk disse geniale tipsene!

Død plante
© Getty Images

Noen ganger virker det som en nesten en umulig oppgave å holde liv i plantene. Selvom man sørger for riktige mengder med vann og lys kan plantene allikevel se halvdøde ut. Men det er langt fra sikkert at det er tilfellet. Med disse tipsene kan du raskt vekke dine halvdøde planter til live.

Bløte og gulaktige blader

Hvis bladene på plantene er gule og bløte er det høyst sannsynlig fordi du vanner dem for ofte. Sørg for at vannet har mulighet for å si ordentligt ut av pottens bunn, og sjekk også jorden for å finne ut av om den er usedvanlig våt. Hvis det er tilfellet bør du skynte deg å kutte ned vanningen.

Brune og visne blader

Hvis plantens blader er knastørre og brune har du høyst sannsynlig glemt å vanne de. Inntil jorden er fuktig igjen kan du i begynnelsen gi plantene så mye vann at det med det samme siger ut av pottens bund. Selvom planten i nærmest skriker etter vann skal du dog også passe på å ikke drukne den.

Les også: Disse plantene holder edderkoppene unna!

Fyllt med små insekter

Den typiske form for insekter som slår seg ned i planter er midd, skjoldlus og teger. Hvis plantene er fulle av insekter på stengene eller under bladene, så hold dem i første omgang vekk fra de plantene som enda ikke er blitt utsatt. For å fjerne de små insektene kan du lage en blanding av 5 dl vand og en liten mengde sprit som du forsiktig kan tørke plantene med. Gjør dette et par gange i uken i tre uker og unngå samtidig å plassere dem i direkte sollys – det vil bare stresse dem enda mer.

Trette blader og for lite jord

Hvis potteplantene dine ser kjedelige og triste ut er det mulighvis fordi de ikke får nok næring fra jorden. Over tid forsvinner næringen i jorden og plantene får slett ikke det de har behov for. I stedet for å kassere dem kan du i stedet gi dem litt glødning for eksempel i form av kaffegrums, eller skifte ut jorden helt.