Monstera - slik lykkes du med den populære planten

Monstera er kanskje bedre kjent som 'bloggerplanten', men visste du at den er giftig? Her er alt du trenger å vite om monstera, og hvordan du lykkes med den flotte grønne planten, som du faktisk også kan få i mange fine varianter.

Monstera
© Getty Images

Du har helt sikkert sett den før. Med de grønne og hullete bladene er den veldig lett å kjenne igjen.

Planten tilhører slekten Monstera som består av rundt 50 ulike varianter. Kjennetegnet for de alle sammen er at det er hull og markeringer på de ofte hjerteformede bladene.

Den mest populære form for Monstera er Monstera Deliciosa. De siste par år har den vært utrolig synlig på Instagram, hvilket har gitt planten kallenavnet 'bloggerplanten'. Populariteten skyldes selvfølgelig de fine grønne bladene, men også det faktum at den er utroligt lett å holde.

Er du også hoppet med på bølgen og har kjøpt en flott plante fra Monstera-familien, så har du sikkert mange spørsmål til hvordan du best tar vare på den. Du finner svarene her.

Vi gir deg også inspirasjon til hvordan du kan integrere den i innredningen din.

“Monstera - spørsmål og svar”

Er Monstera giftig?

Både ja og nei. De grønne bladene og stilkene er faktisk giftig for både mennesker og dyr. Barn kan få utslett og spesielt katter kan få kramper, slag, smerter og hevelser!

Men det er få som vet at den mest populære Monstera, Monstera Deliciosa faktisk kan utvikle blomster som kan gi frukt. Selve frukten er ikke giftig for mennesker, og den smaker som en blanding av ananas og banan.

Hvorfor har min Monstera fått svarte, brune eller gule flekker?

Får Monstera'en din svarte, gule eller hvite flekker på bladene er det tegn på at den ikke har det så bra.

Svarte flekker kan være et tegn på at din monstera trenger mer varme. Regnskogsplanter skal helst stå noelunde lunt, flytt derfor Monstera'en til et varmere sted.

Tørre og brune flekker kan oppstå hvis Monstera står direkte i solen. Hvis et blad er merket har det mest sannsynlig lenet seg mot det varme vinduet. Snu derfor planten så den kommer fri fra vinduet.

Gule blader kan komme hvis du vanner Monstera for mye. Husk å la jorden tørke ut mellom vanningene.

Bleke blader kan være et tegn på at planten din mangler næring. Find gjødsel hos ditt lokale gartneri.

Ingen hull i bladene kan være en blanding av flere faktorer. For det første kan det ta tid før de utvikler seg, det er nemlig ikke alle bladene som blir 'født' med hull. For det andre kan det skyldes at din Monstera ikke får nok lys.

Det kan være en god ide å plassere Monsteraen på en skammel eller et lite bord. På den måten kommer de store bladene opp fra gulvet, og sjansen for å nå solens lys er større. Samtidig gir det den ellers bastante plante et litt lettere uttrykk.

Hvor ofte skal en Monstera vannes?

En av fordelene ved Monstera er at den ikke krever så mye vann. Den liker nemlig å tørke ut mellom vanningene, og ofte skal den derfor kun vannes en gang i uken.

Men siden den er en regnskogsplante er den glad for fukt. En spray med litt vann en gang i blant vil derfor være bra for den.

TIPS Du kan sjekke om din Monstera mangler vann ved å stikke en finger i jorden. Er de øverste par centimeter tørr er det på tide å gi den vann.

Hvorfor kommer det vann fra Monstera?

Det er ikke uvanlig at det kan dryppe vann fra Monstera. Det skyldes for mye vanning, fordi planten sender det vann den har i overskudd ut via bladene. Vann litt mindre fremover og se om det ikke hjelper på problemet.

Hvor mye lys krever en Monstera?

En monstera vil gjerne stå i lys, men ikke direkte i solen. Du kan oppleve at bladene snur seg og gror etter solen. Det kan derfor være en god idé å vende den engang i blant.

Kan monstera stå på badet?

Som sagt er Monstera en regnskogsplante som elsker fuktig luft. Så lenge det er lyst nok vil en Monstera derfor stortrives på badet.

Kan jeg klippe luftrøttene av?

Ja, de lange røttene kan du i prinsippet bare klippe av. Men Monstera får det bedre ved at du bare stikker dem ned i potten igjen eller gir de noe å kravle oppover.

I naturen bruker Monstera faktisk sine luftrøtter til å klatre oppover regnskogens trær. Går du etter jungelstemning i hjemmet kan du altså gi den en plantestøtte som den kan klatre på.

Kan jeg ta stiklinger av Monstera?

Ja det kan du. Under de rigtige forhold vokser plantene i Monstera-familien utrolig fort. Det er derfor en veldig god ide å tage stiklinger eller dele den i mindre planter hvis den blir for stor.

Slik tar du en stikling av Monstera

Monsteras stilker vokser i små grupper som er samlet i ledd. For å ta en stikling skal du først lokalisere disse ledd.

  1. Velg en stilk du vil ta utgangspunkt i. Følg stilken ned mot jorden til du kommer til utgangspunktet for 2-3 stilker.
  2. Hvis leddet har en begynnende luftrot kan du bruke dette til en ny stikling.
  3. Klipp rett under ledd og rot.
  4. Plant stiklingen i en liten potte eller vase med fuktig jord. Det er viktig at både ledd og luftrøtter er dekket av jorden.
  5. Spray eller vann stiklingen.
  6. Pakk potten inn i en plastpose for å holde jorden fuktig.
  7. Still potten et varmt og lyst sted.
  8. Etter 3-8 uker har røttene en lengde på rundt 3-4 cm.
  9. Nå kan du flytte stiklingen over i en riktig potte.

Slik deler du Monstera

Har Monstera planten vokst seg alt for stor kan du enten gi den en større potte eller dele den i mindre deler.

  1. Hvis planten ikke er klar til å bli delt vil du ikke kunne skille røttene fra hverandre.
  2. Ta planten opp fra potten.
  3. Fjern forsiktig jorden fra røttene.
  4. Skill forsiktig røttene fra hverandre.
  5. Plant klumpene av røtter i nye potter med fuktig jord.
  6. Nå er din monstera delt og klar til å vokse seg til nye kjemper!

TIPS Selv om en ferdigvokst monstera foretrekker litt tørke mellom vanningene er det viktig å holde jorden ekstra fuktig de første ukene