Slik fikk Daniel en Strelitzia til å vokse 1,6 meter på kun 9 måneder
Daniel Ishøj kaller seg en plantenerd av rang, og en suksessfull som sådan! Det er tydelig at han har grønne fingre, og her får du hans beste tips til suksess med plantene.
Selvlært "plantehvisker"
Hjemme hos Daniel Ishøj Nielsen, Head of Operations hos Bloggers Delight, er planter en viktig del av innredningen.
Noe som på mange måter er en selvfølge når man er en selvutnevnt og selvlært plantenerd.
Det oppsiktsvekkende ved hjemmet er dog ikke antallet planter, men heller plantenes utvikling. For er det noe Daniel virkelig er god på, er det å få plantene til å vokse - sjekk bare disse bildene!
På bare ni måneder har han fått en Strelitzia Nicolai til å skyte i været fra knappe en meter til 2,6 meter! Ikke nok med det, også en lignende historie knytter seg til bananpalmen hans. Nå gir han deg sine tips til å lykkes med plantene.

Strelitzia Nicolai FØR - april 2018

Streliztia Nicolai ETTER - januar 2019
Daniels kommentar til plantens imponerende vekst
Vi har plassert Strelitzia Nicolai i soverommet vårt, hvor det er lyst døgnet rundt. Den skal imidlertid ikke ha noe direkte solskinn, men rommet er lyst opp mesteparten av tiden, som gir de beste forutsetningene for vekst. Det er også som regel høy luftfuktighet i soverommet, og dette virker som ren magi på planten.
I sommerhalvåret fikk den ca. 2 liter vann om uken, men det er viktig å huske at vannmengden skal økes i takt med at planten vokser. På slutten av sommeren fikk den derfor to til fire liter om uken, alt ettersom. Nå på vinteren har den fått ca. to liter om uken.
Vi har ikke brukt noe gjødsel.
Allerede fra begynnelsen plasserte vi den i en stor potte, slik at den hadde god plass til å vokse. På både før- og etter bildene er det faktisk samme potte!
Denne helgen her tok jeg imidlertid av et sideskudd, og plantet den alene. I den forbindelse kunne jeg konstatere at det er på tide å finne en større potte, fordi røttene fylte hele potten. Når røttene fyller begrenser dette veksten.

Bananpalmen FØR - april 2018

Bananpalmen ETTER - januar 2019
Daniels kommentar til plantens imponerende vekst
Jeg har en helt spesiell forkjærlighet for denne bananpalmen. Den ble opprinnelig kjøpt for moro skyld i april 2018, så jeg hadde ikke de store forventningene til planten.
Bananpalmen fikk i sommerhalvåret mellom 10-20 liter vann i uken - og enkelte uker helt opp til 30 liter! Husk at sommer 2018 var eksepsjonelt varm, så slike ekstreme vannmengder vil ikke nødvendigvis være gjeldende andre somre. I vinterhalvåret har vi holdt oss nede på ca. 10 liter vann i uken. Utover dette har den fått en omgang med sprayflasken annenhver dag i både sommer- og vinterhalvåret, samt en tur i dusjen en gang om måneden.
Når vi snakker om planter som trenger så massive vannmengder må man bruke en potte med hull i, samt et tilhørende plantefat, slik at vannet renner unna. Hvis ikke er det stor risiko for at palmen drukner.
Når det gjelder bladene blir de nederste bladene på bananpalmen brune i takt med at det kommer nye ved kronen. Når de blir stygge piller du de bare av.

Guide: Slik får du plantene dine til å gro
Har du også dilla på å innrede med grønne planter i hjemmet, bør du følge med nå.
Vi har nemlig bedt Daniel om å skrive en utførlig guide for de som bokstavelig talt er grønne hva gjelder planter. Denne er fin å ta utgangspunkt i dersom du også vil få plantene dine til å vokse i det vide og det brede.
- Planter er som barn: de har alle forskjellige behov, og noen ganger kan de godt skape seg, til tross for at du gjør det de trenger og ønsker. Daniel har likevel noen generelle tommelfingerregler du kan dra nytte av.

Plasser planten etter lyset
Det er stor forskjell på hvor mye lys planter trenger. Noen vil gjerne stå lyst hele tiden, mens andre fint klarer seg med halvskygge. De aller fleste planter er imidlertid glad i lys, så du tråkker sjeldent feil om du lar de stå lyst så mye av døgnet som mulig. Direkte sollys skal de imidlertid ikke ha, maks 1-2 timer om dagen. For mye sollys svir planten din, og gjør enhver plante kjedelig og brun.
Om du ikke har så mye dagslys hjemme, bør du heller vurdere å kjøpe planter som vokser godt i halvskygge. Vi nevner blant annet den populære "bloggerplanten" vindusblad (Monstera deliciosa), gullranke (Epipremnum aureum), elefantøre (Pilea peperomioides) og fredsliljen (Spathiphyllum alana)

Så mye vann skal planten din ha
Det er også stor forskjell på hvor mye vann plantene dine trenger, og det er ofte en god ide å sette seg inn i den enkelte plantes behov. Som tommelfingerregel skal de øverste 2-3 cm av jorden være helt tørr før du vanner i april-september, og i perioden oktober-mars skal det være 3-5 cm, fordi plantene trenger mindre vann om vinteren.
Man kan typisk se om plantene har fått for mye vann ved å se på stilkene. Blir stilkene helt bløte og våte, er det et tegn på overvanning, og de har mer eller mindre råtnet. Er planten lett overvannet blir bladene gule. Om bladene blir brune, og tørre/knasende får planten for lite vann.

Finn en passende krukke til planten
Dersom du enda ikke er så god med plantene, aller minst å holde dem i live, vil jeg anbefale at du bruker potter og krukker med hull i bunnen og et plantefat. Gjør du dette kan eventuelt overskytende vann renne fra, slik at planten ikke drukner og røttene råtner.
Dersom du vil unngå plantefat og risikoen for at vannet renner utover hele leiligheten (heller ikke et ukjent fenomen for meg - jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hatt vannpytter i hele leiligheten), legg et par cm med Lecakuler i bunnen av potten før du tar jord i. Dette vil hjelpe til med å drenere vannet. Lecakuler fåes i de fleste plantebutikker og byggmarkeder, og koster typisk ikke mer enn 50-lappen for 10 liter.

Skap det rette klimaet for planten
Varmeovner og tørr luft er alle planters verste fiende. Sett aldri en plante nærme en varmeovn - hold minimum 1 meters avstand og gjerne mer. Dersom de står for nærme vil bladene tørke ut og få brune kanter som "spiser opp" bladet utenfra. Dette skjer også ved for tørr luft.
I vinterhalvåret er det derfor en god ide å bruke en sprayflaske med vann et par ganger om uken på bladene, da det øker luftfuktighet og minimerer risikoen for brune blader.
Om du har mulighet til det, gi gjerne plantene en runde i dusjen en gang i måneden (NB! ikke kaktuser og andre sukkulenter, da de selv absorberer vannet de skal ha, og holder på det).

Beskjæring og gjødsel?
- Beskjæring er i utgangspunktet ikke nødvendig med grønne planter. Jeg synes også det er en del av sjarmen at plantene får lov til å vokse fritt, og formere seg som de vil. Med tiden visner bladene, fordi nye blader tar noe av næringen. Når de blir stygge å se på kan du skjære av bladene - husk imidlertid å skjære av inne ved stammen.
Dersom plantene stopper med å vokse til tross for at du følger ovenstående råd, kan det være fordi de trenger gjødsel, eller fordi det ikke er plass i potten lenger. Da kan det være en god ide å plante om.
Dersom hele potten er et eneste stort sammensurium av røtter er det på tide å sette planten i en større potte. Dette gjelder vel og merke kun hvis du vil at planten skal vokse ytterligere. Når man planter om er det viktig å huske at ny og gammel jord alltid skal blandes. Den nye jorden sørger for ny næring til planten, mens den gamle jorden sørger for at planten ikke blir stresset og dør. Hvor rart det enn høres ut, så blir planter også stresset,
Ellers har jeg ikke så mye annet å si enn at man prøve seg fram. Vi har alle noen plantemord i bagasjen, så man skal ikke være redd for å gjøre noen feil. Om det er en spesifikk plante du vil ha hjelp til, er du hjertelig velkommen til å skrive til meg på Instagram! Vi gjør dog oppmerksom på at han er dansk.
