12 planter som tåler nattefrost

Det er ikke for tidlig å friske opp uterommet med blomster - her er plantene som tåler kuldegrader.

Hagen er fortsatt i vintermodus og nattetemperaturen er lav. Men inngangspartiet og terrassen skriker etter en fargerik oppfrisking etter at påskeliljene har fått oss til å se gult i mange uker. Hva kan vi plante ut nå?
-Det er flere vårblomster enn man skulle tro som tåler kuldegrader, sier Arild Sandgren, redaktør i Hagen for alle.
Han har tolv tips til planter som tåler null til minus fem grader.

1. Julerose/vinterrose
-Denne planten har sin egen frostvæske i stengelen, og tåler ganske mange kuldegrader. Kjøpte du den som potteplante til jul, blomstrer den helt til mai. Da kan du grave den ned i hagen, og få blomstrende juleroser i desember, hvis du bor sør eller vest i landet.

2. Stemorsblomst
-Denne er bankers. Stemorsblomster tåler temperaturer ned til minus åtte grader i ny og ne, men ikke over lengre tid. For oss er den en tradisjonell vårblomst , men det morsomme er at i Paris plantes den ut i oktober og anses som en vinterblomst.

3. Ranunkel
Ranunkel er en av de vakreste vårblomstene vi i redaksjonen kan tenke oss, men at den overlever ute nå, det hadde vi ikke trodd.

  • Jo, ranunkel tåler faktisk frost, sier Arild.
    Hurra, sier vi.

4. Primula
Disse fargerike, søte blomstene er også på listen over frostherdige planter. Sett mange av samme farge sammen tett i tett for å unngå fargekaos.

5. Krokus
-Alle de tidlige vårløkene tåler frost, sier Arild.

6. Snøklokker
Ofte de første blomstene som titter fram i hagen. Kjøp dem i potte og plant ut i krukker i vår, og grav dem ned i hagen for å få glede av dem igjen til neste vår.

8. Svibel
Klassiker til jul, men funker overraskende godt resten av året også.

7. Perleblomst
Vakker vårblomst som ser ut som blå perler. Følg Arilds råd og sett sammen en blå vårkomposisjon med blå svibler, blå stemorsblomster og perleblomst.

9. Påskeliljer.
-De små, gule påskeliljene er like søte i april som de er i mars.

Alle blomsterløker kan plantes ut i hagen når blomstene har visnet. Sett dem direkte ned i jorden, eller ta løkene ut av potten og tørk dem på et frostfritt, tørt sted fram til utplanting på høsten.

**10. Rosmarin

  1. Salvie
  2. Timian**
    Disse tre krydderurtene tåler å fryse på tærne, og du trenger ikke gå lenger enn til trappa eller verandaen for å hente friske urter til kjøkkenet. Kjøp dem på plantesenteret, ikke i matbutikken, og du har en krukke som kan stå ute med grønt i helt til neste vinter.