Derfor overlever ikke en av de mest populære plantene i hjemmet ditt

Den finnes både som tre og som potteplante og er med sine karakteristiske blader blitt én av de mest populære stueplanter i nyere tid. Det er bare synd at de fleste av oss må kaste den ut før det er gått et år...

Fiolinfiken plante feil
© Getty Images

En av de plantene som er populær å bruke i innredningen er fiolinfiken.

Dessverre er den også en av de planter som fleste av oss må gi opp.

 • Fikener er egentlig en ganske enkel plante, men de gir likevel litt flere utfordringer enn det for eksempel de populære filodendron- og monstera-typer gjør, sier Kamilla Høy som er planteekspert tilknyttet danske Plantorama og har 12 års erfaring som rådgivende gartner.

 • Når den ikke har det bra kan du se det på den fordi bladene begynner å falle av, forteller hun.

Mange av oss begår tre grunnleggende feil når vi kjøper en fiolinfiken med hjem til stuen.

De kan du lese mer om nedenfor.

Fiolinfiken størrelse
© Getty Images

Planten din har hjemlengsel

Planter skal ses litt som kjæledyr som kan være mer eller mindre sensitive. På tross av sin størrelse og de kraftige bladene hører fiolinfiken til de følsomme planter og det gir en utfordring allerede så fort du har betalt for den og er klar til å invitere din nye plante innenfor i hjemmet.

Planten kommer ikke overraskende fra et gartneri og er dyrket under de ultimative betingelser som etterligner det tropiske klima hvor planten vanligvis vokser.

 • Så blir de transportert til et hagesenter og deretter hjem til folk hvor de plutselig skal stå under andre lysforhold og hvor det kan være svingninger i temperaturen og i hvordan de vannes. Planten har vært gjennom masse og er derfor veldig stresset, sier Kamilla Høy.

Noen planter har det helt fint med nye forhold. Men fiolinfiken er ikke helt så enkel.

 • Hvis du i tillegg tar potten av og setter den i ny jord så er du med til å stresse og forstyrre den ytterligere - ikke bare bladene og planten, men også rotnettet, sier hun.

Du skal altså gi en fiolinfiken ro når den kommer til sitt nye hjem.

 • Finn den lyseste plassering så tett på et vindu som mulig - og la den så stå til våren i sin potteskjuler uten å potte den om. Den skal bare ha vann og ingen gjødsel før til våren igjen, lyder rådet fra den erfarne eksperten.
Fiolinfiken hvor mye vann skal den ha
© Getty Images

Heller tørke ut enn å drukne

En annen typisk feil som mange begår med fiolinfiken er at de gir de alt for mye vann.

 • Mange har tendens til å vanne til hele potten nesten er fuktig og tenke at så har den hvertfall fått nok. Men fiolinfiken tåler ikke overvanning. De tåler bedre en lett udtørking - det styrker de faktisk, sier Kamilla Høy.

Har planten fått for mye vann vil det bli veldig tydelig.

 • Det som skjer ved en overvanning er at det ikke er nok oksygen i jorden og det blir for kaldt og for fuktig - noe fikener ikke liker. En fiolinfiken som overvannes reagerer med gule blader. Det betyr at planten er ved å frastøte bladet - den har ganske enkelt ikke energi og krefter nok til å ha så mange blader på seg så den kvitter seg derfor med dem.

Hvor ofte du skal vanne en fiolinfiken kommer ann på årstiden.

 • Fra november til april har vi kun omkring 7 timers dagslys, så der bruker planter generelt ikke så mye vann - og så er det slik at jo mer lys de står i jo mer vann forbruker de, sier hun og kommer med et godt tips til å vurdere om det er på tide å finne vannkannen frem:

 • En av de enkleste måtene å finne ut av om planten skal vannes er å løfte potten den står i og merke om potten er veldig tung - er den tung er det fortsatt masse vann i den. Men hvis potten er overraskende lett så er det fordi den mangler vann.

Fiolinfiken lys og plassering
© Getty Images

Den beste plassering

Det siste du skal være oppmerksom på utover hjemkomsten og vanning er naturligvis lyset.

 • De skal helst ikke å stå i for mye sol eller i fullstendig skygge. Så begynner de å kvitte seg med blader fordi det blir for vanskelig for de. De liker seg best i semi-skygge, sier eksperten.

Det verste du kan gjøre ved en fiolinfiken er altså å ta den med hjem og stille den på feil sted, potte den om, gi den gjødsel og vanne den masse.

 • Så har man stresset sin plante maks, sier Kamilla Høy.