Gi rommet ditt nytt liv med denne nye tapettrenden - tør du?

En ny tendens er dukket opp og gir oss mulighet for å bruke tapeter på en ny og effektfull måte. Få guiden til hvordan du selv gir rommet wow-effekt her.

tapet i taket
© @idaholmc / Nadja Endler

Vi har tidligere skrevet om malte tak som en trend med stor gjennomslagskraft. Og litt senere om de vakre sirkustakene.

Men nylig har en lignende trend dukket opp i feeden: det tapetserte taket!

Hvis du søker på #wallpaperedceiling, kan du finne massevis av eksempler på hvordan det gjøres og hvor fint resultatet kan bli.

På den anerkjente italienske trendbloggen Italianbark fikk det tapetserte taket tilbake i 20/21 til og med en plass på listen over tidens største trender.

Men det er først nå trenden virkelig begynner å ta av i de «ekte» hjemmene.

tapet i taket tips
© Wall of Art / Stina Lönnkvist

Liv i entréen

Hjemme hos @stinza er taket i entréen kledd med en fin tapet som Stina Lönnkvinst selv har vært med på å designe. Til tross for de dempede fargene på tapeten har det stor effekt på rommet og er med på å skille inngangen fra kjøkkenet.

Inngangen er ofte et rom som fort blir oversett eller glemt i interiøret fordi plassen er begrenset. Derfor er tapeten i taket en opplagt måte å inkludere rommet i interiøret og ta det i bruk, uten at det tar noe plass – og det gjør også selve tapetmonteringen mer håndterlig når kvadratmeterne er begrenset.

tapetsert tak
© @idaholmc

Striper på barnerommet

På barnerommet hjemme hos @idaholmc er det striper i taket og på den ene veggen. Stripene gir rommet en morsom og leken atmosfære, men på en måte hvor det fortsatt er plass til leker og fine bilder på veggen.

Ida Holm har malt stripene i taket selv, men eksemplet gir likevel et godt bilde av hva tapet i taket kan tilføre et rom.

Et tak trenger ikke bare være hvitt

Taket er vanligvis en oversett del når et rom skal innredes, og ofte ender det opp med å være helt nakent og hvitt.

Faktisk kan et tapetsert tak gi en veldig spesiell dybde til rommet, og ikke minst et annet, morsomt og lekent uttrykk og få det til å stamme fra personlighet - på en helt annen måte enn tapetserte eller malte vegger kan.

Det er en åpenbar trend å prøve seg i et mindre rom hvor effekten vil være stor, men hvor det også ikke vil være så omfattende å endre på siden.

Nedenfor finner du de beste eksemplene på hvordan den spennende tapettrenden kan brukes, enten du drømmer om å tapetsere taket i stuen, på badet eller på barnerommet.

PSSST å dekke taket på barnerommet gir også barnet ditt noe spennende å se på før han/hun legger seg.

Slik tapetserer du taket

Har du mot til å gi ett eller flere av takene dine et nytt liv?

Følg med, for her har vi laget en guide til hvordan du tapetserer taket.

Vi kan ikke love at den ikke gir deg litt melkesyre i armene – men resultatet er absolutt verdt det!

TIPS Det er helt klart enklest å tapetsere taket med to personer tilstede, slik at den ene kan sette opp tapeten mens den andre holder den resterende delen av tapetlisten som det jobbes med.

Dette trenger du

 1. Grunnrens
 2. Tildekkingsmatte til gulvet
 3. Grunnmaling
 4. Malerull
 5. Målebånd
 6. Blyant
 7. Tapetlim
 8. Rull til tapetlim
 9. Saks
 10. Tapetbørste
 11. Hobbykniv
 12. Tapetsømrull

Slik gjør du

 1. Start med å dekke til gulvet.
 2. Rengjør taket med grunnrens.
 3. Påfør deretter grunnmalingen med en vanlig malerull.
 4. Mål nå opp til den første runden med tapet. Dette gjøres ved å måle bredden på tapeten, og deretter markere tapetens bredde i taket med en blyant eller et stykke kritt. Den markerte bredden på taket må være litt smalere enn bredden på tapetet.
  TIPS Det er lettere å tapetsere på tvers av rommet enn på langs.
 5. Klipp den første tapetstripen til passende lengde og påfør tapetlim på baksiden av tapeten. Brett det deretter som et trekkspill så det er lettere å jobbe med når det skal monteres i taket.
 6. Begynn nå med å sette opp tapeten i den ene enden av den merkede banen og ned langs den markerte linjen. Det er viktig å følge linjen i stedet for veggen, for å sikre at banene blir helt rette i rommet, til tross for eventuelle skjeve vegger.
 7. Skyv nå tapeten helt opp i hjørnet med en tapetbørste og glatt deretter ut resten av tapeten med børsten.
 8. Etterpå klipper du kantene til slik at overflødig tapet mot veggene forsvinner. Glatt deretter ut kantene igjen med børsten og tørk av overflødig lim med en fuktig klut.
 9. De påfølgende feltene settes opp på samme måte, husk å tilpasse eventuelt mønster i tapetet.
 10. Avslutt med en tapetsømrull langs skjøtene for å sikre at tapeten fester seg godt til taket.

Les også: Tapetguide: Her er de beste tapet-butikkene