Sirkustak: Slik maler du ditt eget - og unngår nybegynnerfeilene

Du trenger ikke så mye mer enn maling for å skape en eventyrlig stemning på barnerommet! Se de inspirerende eksemplene på hvordan et sirkustak kan skape magi i barnehøyde.

Sirkustak mal selv DIY
© Anitta Behrendt og Julie Løwenstein

Brenner du også for ideen om å dekorere med et lekent og fargerikt sirkustak?

Den spirende trenden har spredt seg på Instagram og sirkustaket dukker stadig opp i feeden. En av dem som også har slengt seg på trenden er vår stylist Julie Løwenstein.

Som alltid har hun noen triks i ermet og veileder deg her om hvordan du kan male et fantastisk sirkustak og unngå de mest åpenbare nybegynnerfeilene.

4 steg til å male et sirkustak

 1. Velg hvilken modell du vil ta utgangspunkt i
 2. Bestem sentrum
 3. Mål opp og sett opp teip
 4. Mal og fjern teipen

STEG 1. Sirkustak på 2 måter - velg din favoritt

Det er 2 forskjellige måter du kan lage sirkustaket ditt på. Metodene gir ulike resultater og har ulike fordeler, så vurder hva som passer best for deg og ditt hjem:

1. Freestyle med lasermåler

Har du et rom med mange skjeve vinkler eller det ikke er så viktig for deg at stripene har nøyaktig samme bredde langs veggen, og da er det nok enklest å lage stripene på øyemål ved hjelp av en lasermåler. Det kan i siste ende gi et mer harmonisk resultat enn presise målinger.

2. Samme avstand mellom stripene langs veggen

Dette gjør at feltene varierer i størrelse rundt midten av taket, men ser mer ens ut langs kanten, der feltene er bredest. Denne metoden gir spesielt god mening hvis du ønsker å male stripene litt lenger ned på veggen for å oppnå enda mer sirkusteltfølelse.

Sirkustak mal selv DIY

Sirkustaket hos Line Stampe Dahl er laget med metode 1.

© Styling Julie Løwenstein, Foto Anitta Behrendt
Sirkustak mal selv DIY

Sirkustaket hos Christine Delmar er laget med metode 2.

© Styling Julie Løwenstein, Foto Anitta Behrendt

STEG 2. Bestem sentrum for sirkustaket ditt

Når du har bestemt deg for hvilken metode du vil bruke, må du begynne å måle og sette opp maskeringsteip.

Start med å velge midtpunktet på sirkustaket ditt. Det er opplagt å bruke lampeuttak/rosett eller rett og slett takets midtpunkt. Men det er viktig at du finner et veldig spesifikt punkt som er sentrum, der spissen av feltene dine kommer sammen.

Har du en rosett må du likevel måle stripene slik at de "møtes" rett i midten av rosetten (figur tv). Ellers ender du opp med mange pigger som samler seg langs kanten av rosetten (figur th).

sirkustak mal selv DIY

STEG 3. Mål opp feltene og sett opp maskeringsteip

Bestem deg for METODE 1 eller METODE 2 og følg instruksjonene nedenfor:

METODE 1: Freestyle med lasermåler

 • Skaff deg en lasermåler
 • Legg deg ned på gulvet under midten av ditt fremtidige sirkustak, skru på laseren og juster slik at den lysende streken er der du vil at din første stripe skal begynne, husk at den må nå helt inn til midten av taket.
Cirkusloft mal selv DIY
 • Plasser maskeringstape langs laserlinjen.
 • Legg deg ned igjen og se hvor du vil sette neste linje og marker den andre siden av stripen din.
 • Sett maskeringstape igjen langs linjen.
 • Fortsett til hele taket er delt inn i seksjoner med maskeringstapen.
sirkustak mal selv DIY

METODE 2: Samme avstand mellom stripene langs veggen

 • Hvis du har valgt metode 2 må du måle bredden på alle veggene i rommet og deretter bestemme hvor brede du vil at stripene dine skal være, der de møter veggen. Hva synes du er finest? Skal det være få, men brede striper, eller foretrekker du flere, men smalere?
 • Når du har funnet en omtrentlig bredde, må du regne ut hvor mange striper du har plass til på hver vegg. Dette gjør du ved å dele veggens bredde på ønsket bredde på stripene.
 • Det gir deg antall striper du trenger å lage, men sannsynligvis ikke som et fint, rundt tall, men heller med desimaler. Men du trenger et helt tall. Derfor runder du opp eller ned tallet du har fått til nærmeste hele tall.
 • Deretter deler du veggbredden med hele antall strimler. Dette gir deg nøyaktig stripebredde langs veggen.
 • Gjør utregningen for alle veggene i rommet. Det gjør ikke noe at bredden på stripene varierer litt fra vegg til vegg. Det vil du sannsynligvis ikke se med det blotte øye, med mindre det er snakk om mange centimeter.
 • Marker hvor stripene dine skal begynne og slutte langs veggen med en blyant og tegn en linje med kritt fra hvert punkt til midten - eller bruk en laser for å markere linjen og sett opp maskeringsteipen.

TIPS Når du lager regnestykket for de andre veggene er det ikke sikkert resultatet blir det samme. Det er derfor viktig å finne ut hvor mange striper på ca. samme bredde det kan bli plass til.

STEG 3. Mal taket

 • Når teipen er på plass skal hele taket males i samme farge som taket allerede har. På denne måten får du helt skarpe linjer og unngår at den andre fargen glir inn under tapen.
sirkustak mal selv DIY
 • Vent så til malingen er tørr nok til at du kan male over med den fargen du har bestemt at sirkustaket ditt skal ha – en time burde være nok.
srkustak mal selv DIY
 • Mal 2-3 ganger og ta så av maskeringsteipen før malingen er helt tørr, så unngår du å rive ned noe av malingen.
sirkustak mal selv DIY
sirkustak mal selv DIY

Bra jobba! Nå er du ferdig!