Tapet-guide: Her er de beste tapetbutikkene

Vær forberedt når du skal ut å kjøpe ny tapet. Her får du de beste tipsene til hva du skal tenke på inne du kjøper, hvordan du setter opp og hvem som lager de fineste tapetene.

Tapet, Innredning
© Borås / Ellos

Alt du trenger å vite om tapet

Tapet kan bidra med noe helt unikt i innredningen, tapeten har tidligere hatt perioder med sin storhetstid, men den er langt ifra forsvunnet helt.

På 70-tallet var det de storblomstrende fototapetene som var uhyre populære og idag er tapetet tilbake i god form.

Det er spesielt de oppsiktsvekkende mønstrene som er populære nå. De med jungelprint og flotte blomster har toppet favorittlisten til folks hjem.

Her får du en oversikt over de hotteste brands, og i hvilke butikker du får kjøpt de beste tapetene. Vi guider deg også til hvordan du finner ut av hvor mye du skal bruke og til sist guider vi deg til å sette opp slik at du får finest resultat.

De beste tapetbrands

Der finnes utallige tapeter med ulike mønstre som kan tilføre noe ekstra til din innredning.

© iStock

5 ting du skal vite før du kjøper tapet

1. Ta høyde for din egen stil

Når du velger tapet er det viktig å ta høyde for stilen i din egen bolig. Det er lett å falle for et flott mønster, men vurder om det passer til den innredning du allerede har.

2. Velg den enkleste løsningen

Brug ‘WallSmart’-kvalitet når du setter opp tapet. Det skal ikke smøres inn i klister og ligge og trekke på et tapetbord. I stedet skal du bare smøre lim på veggen, deretter setter du tapetet direkte opp fra rullen. Tapetet er dessuten formstabilt, så du slipper overraskende luftlommer.### 3. Kjøp mange ruller

Husk å sjekke at dine ruller har samme tryknummer eller ’batch number’. Det sikrer at du får den samme fargen fra samme trykkprosses. Kjøp derfor alltid rikelig og sjekk om du kan levere tilbake - på den måte sikrer du deg mot fargeforskjeller.

4. Regn ut forbruket ditt

En standard-rulle tapet er 53 cm bred og 10 meter lang. Når du skal regne ut forbruket ditt skal du huske å ta høyde for mønsterpasning som kan medføre litt søl.

5. Veggen skal være glatt

Vær oppmerksom på at mange moderne tapeter er helt glatte (man er gått vekk fra de gammeldagse typene med struktur), og derfor er det viktig at veggen er så glatt som mulig innen du tapetserer. Hvis du gjerne vil jevne ut veggen kan du spartle den opp med sandspartel eller bruke en kraftig grunntapet til ujevnheter.

De beste produsentene av flott tapet

Borås

Sveriges eldste tapetmerke er kjent for deres fine mønstre med en nostalgisk nerve. Det er hos dem du finner striper, småblomster og eventyrlige tapeter med små alfer og blomster.

Se utvalget av tapeter her

Borås

Borås er kjent for deres fine, romantiske mønstre.

© Borås

Ferm Living

Det danske merke er sterke innenfor grafiske tapeter med skjønne, diskre mønstre i pasteller og støvete nyanser av mørkeblå og grønn. Spesielt har deres harlekinmønstrede tapet har vært en klar favoritt.

Se utvalget av tapeter her

Ferm Living Tapet

Ferm Living lager også de fineste tapetene som dette med fine gullstreif.

© Ferm Living

Cole & Son

Skal det være lekkert og rått er Cole & Son en klar favoritt. Det engelske tapetmerke står bak noen av de mest spetakulære tapeter med elementer av jungel, dyr og ville blomster. Deres samarbeid med italienske Fornasetti er særlig bemerkelsesverdig med finurlige elementer og overrasskende fargesamlinger.

Se utvalget av tapeter her

Jungletapet

Cole & Sons Savuti-tapet er blitt populære og brukes på alt fra barer til barneværelser.

© Cole & Son

Morrison & Co

Den britiske designeren William Morris står bak dette merket som er kjent for sine ville, storslåtte mønstre som tilfører overdådighet til enhver vegg. Du finner en hel del flora inspirerende mønstre med både blomster og blader, men også de mere abstrakte, grandiøse mønstre. Ofte fargerike og oppsiktsvekkende.

Se utvalget av tapeter her.

Art Deco Tapet

Morris & Co er kjent for deres op+psiktsvekkende mønstre som gjør en avgjørende forskjell i indredningen.

© Morrison & Co

Norsk arv

Kolleksjonen med de kulturhistoriske tapetene er trykket etter gammel metode. Kolleksjonen er godkjent og anbefalt av Riksantikvaren og kolleksjonen består av design fra 1700-1900 tallet.

Se mer av kolleksjonen her

Norsk Arv tapet

Norsk arv byr på nasjonalromantiske tapete med flott tradisjonsrik norsk tekstil.

© Norsk arv

Storeys

Storeys Wall er en av Norges ledende aktørerer innenfor kategorien tapet og tilbyr forfriskende of moderne farger.

Sjekk utvalget her

Storeys tapet

Litt tapet gjør underverker.

© Storeys Wall

Retro Villa

Hos Retro Villa finner du helt unike retro tapeter som ikke fås mange andre steder. Det betyr at du kan sette dit helt eget preg på rommet med de fineste blomsterprint og mønstre som har sin helt egen historie.

Se utvalget av tapeter her

Retro-tapet

Det fine ved retro-tapet er at de ikke lengere produseres, derfor er det unikt og spesielt!

© Retro Villa

Ellos

Ellos som er kjent for deres nettbutikk med både mote og boligtilbehør er også en forhandler på tapetmarkedet - også budjsettvennlig! Tapetene rammer de brede tendenser og fås både med grafiske mønstre og blomster.

Se utvalget av tapeter her

Ellos, Tapet

Tapetkjø på busjett kan gjøres hos Ellos hvor det fine design ikke koster en formue.

© Ellos

Illux - fototapet

Hos Illux gjør de seg særlig i det populære fototapet, du kan få skreddersyd etter dine drømmer og passer hvor i huset du vil. Kravet til det bildet du gjerne vil ha forvandlet til tapet er at det er minimum 4 megapixels (og max 1024 MB).

Sjekk utvalget her

Illux

Tapet behøver ikke kun være abstrakt eller grafisk. Her er det en rusten vegg som er skapt med tapet.

© Illux

3 webshops som selger nesten alt innenfor tapet

Tapetgalleriet

Tapetgalleriet forhandler noen av de førende merker innenfor tapet. Blant annet Borås, Ferm Living og Cole & Son. Her er det mye bra å velge mellom.

Shop her

Wallpapermatch

Hos wallapermatch finner du det meste. Alt fra serpregende print til unike mønstre. Det er et godt sted å klikke rundt hvis du vil ha inspirasjon hvis du ikke helt vet hva du er på utkikk etter. Her får du nemlig litt av alt.

Shop her

Flügger

Flügger er for mange forbundet med maling, men selger også et fint sortiment av tapet som dekker noen av de bredeste tendenser; striper, blomster og barneværelsestapet. Her finner du uansett noe du vil like.

Shop her

Tapetoppsetning kan være en klistrete omgang hvis du ikke gjør det riktig.

© iStock

Tips til oppsetning av tapet

  • Med mindre annet er beskrevet på rullen skal du altid smøre klisteret på tapetet og ikke på gjenstanden som skal tapetseres. Ellers får du luftbobler under tapetet.
  • Vær forsiktig med tapetet når du har smurt klister på - det blir skrøpelig og du risikerer enkelt å stikke hull i det med fx en spartel.
  • Skal du tapetsere en vegg er det en god idé å skjære alle banene ut først. Så ender du ikke med å skulle stå og skjære ut på et klistret arbeidsbord.
  • Tapetserer du møbler bør du gi det to ganger matt lakk, evt. gulvlakk for å gøre det mer holdbart og enklere å tørke over med en fuktig klut.

Les også: Finn den perfekte fargen til huset ditt