13 tips som gir leieboligen din en seriøs (midlertidig) makeover

Å leie en bolig kan ofte være en utfordring hvis man går opp i innredning. Derfor har vi samlet de mest geniale løsningene som gir leieboligen personlighet - uten at det koster deg noe av depositummet når du flytter igjen!

© Anitta Behrendt / Fired Earth

Hvis du leier en bolig kjenner du sikkert til alle begrensningene som følger med kontrakten i forhold til å sette sitt eget preg på innredningen.

De fleste utleiere har strenge regler for leilighetens stand når man flytter. Derfor ender det ofte med at vi kun flytter inn noen møbler og slår en spiker eller to i veggen av frykt for størrelsen på regningen som følger med når boligen skal returneres til udgangspunktet den dagen du flytter.

Men faktisk kan du justere uttrykket på leieboligen i markant, men ikke permanent grad.

Her har vi samlet våre 8 mest geniale idéer for å gi leieboligen en makeover og gjøre den mer personlig.

1 Twist kjøkkenet i en ny retning med enkle grep

kjøkken diy håndtak
© Anitta Behrendt

Ofte kan det gi en stor effekt å skifte ut håndtakene på køkkenskapene, og du kan lett gjemme de gamle og sette de på igen når du flytter ut.

Du kan finne billige håndtak i IKEA, på nettet eller på Facebook Marketplace, så det behøver ikke å være en stor investering.

Hvis du har innebygde skap andre steder i boligen kan du også skifte ut disse med noen mer dekorative håndtak.

TIPS1 Er de originale håndtakene montert med skruer to steder, så ta mål av disse og se om du kan finne noen som matcher så du ikke skal borre nye hull. Hvis du ikke finner noen med de samme målene kan du lett lage noen fleksible i skinn selv.

TIPS2 Hvis du er heldig kan du ta med deg de oppgraderte håndtakene når du flytter og bruke de i ditt neste kjøkken eller til å upcycle en kommode i din neste bolig.

2 Skift ut standardspeilet med et stilfullt alternativ

Hvis budsjettet ikke er så stort så er speilet på badet et lett og billig sted å starte. Du kan nemlig gi badet en liten forvandling bare ved å skifte ut speilet, og de fleste speil kan lett tas ned igjen.

Hvis du må lage et nytt hull i veggen til det nye speilet kan det lett fikset med litt sparkelmasse når du skal flytte ut igjen.

3 Still ut favorittene på kjøkkenet

En enkel ting som å sette opp hyller og tilføye dekorative kjøkkenting i din egen stil kan gjøre en stor forskjell.

Legg til noe maling på veggene og du er kommet langt, du skal også kun sparkle hull og male hvis kontrakten krever at leiligheten overleveres i samme stand (og farge) som når du flyttet inn.

4 Tryll med midlertidige fliser

© Oasis Planet

Kanskje du ikke er klar over det, men det finnes faktisk noe så smart som selvklebende fliser - i 3D!

De fås i ark som ganske enkelt klistres på veggen så de passer sammen og deres 3D-aktige utseende gjør at de ligner mye mer på ordentlige fliser enn for eksempel folie med print av fliser. De her gir et mer realistisk resultat - uten renovering og til langt billigere priser!

En idé er for eksempel å gi et lite område av badet fliser i en morsom farge som gir masse personlighet.

© Damixa

Du kan også bruke de på kjøkkenet - og de kan til og med klistres oppå gamle fliser som du gjerne vil skjule. Når du skal flytte kan de pilles av, og tadaa - leiligheten er rykket tilbake til start (bokstaveligt talt...).

© Quadrostyle

Der finnes til og med selvklebende fliser som kan brukes på gulvet - hvis du for eksempel har gamle, stygge fliser på badet som også skal skjules.

De selvklebende flisene er fortsatt litt vanskelig å finne i norske butikker, men du kan finne mange varianter online.

5 Gå kreativt til verks med maling

Hva med å male deler av veggen på kjøkkenet eller badet i en annerledes farge? Du kan også male et mønster ved hjelp av maskeringstape, en svamp eller i frihånd hvis du tør.

Det er små områder så det vil ikke ta lang tid å male over når du skal flytte - og det koster ikke ekstra å male et morsomt mønster. Til gjengjeld gir det en flott effekt og masse personlighet.

Når du flytter igen skal du jo mest sannsynlig male leiligheten likevel - så hvorfor ikke prøve noe morsomt mens du kan?

Hvis du mangler inspirasjon til de fine malte halvbuene så se her.

6 Oppgrader belysningen - og lyspæren!

Belysningen er ikke alltid optimal i en leieleilighet, men det gjør mye for stemningen at lyset er i orden. Derfor kan det betale seg å oppdatere lysinnstallasjonene.

De er lett å ta med og kan settes opp på neste sted du flytter inn. En fin lampe er dekorativ i seg selv så finn noen lamper som gir bra lys og samtidigt pynter.

TIPS Hvis du ikke vil skifte ut lampene, så vurder om du bør skifte ut pærene - ofte sitter det en pære med varmt, gulaktig lys i lampene og det gjør en enorm forskjell for følelsen at det kommer en dagslyspære i. Et lite bad uten vinduer vil for eksempel virke større og være mer behagelig å oppholde seg i.

7 Velg fleksible møbler

© Sofacompany

Du skal kanskje bo i leieboliger en stund, og hvem vet hva du ender i neste gang. Derfor er det en god idé å velge møbler som kan brukes de fleste steder istedenfor møbler som kun passer helt perfekt til din nåværende leilighet.

For eksempel er det smart med modulsofaer hvor du kan skifte rundt på elementene, klappstoler, bord hvor den ene halvdelen kan foldes ned og sofabord som også fungerer som oppbevaring.

8 Oppgrader fast inventar

Selv om du kanskje ikke har lyst til å bruke masse penger på å oppgradere leieboligen - og de fleste utleiere ikke ønsker endringer - så kan det ofte betale seg å spørre utleieren om små justeringer.

Hvis du for eksempel bor i en gammel leilighet med hyller eller andre faste ting som engang var hvite, men som etter mange års bruk er falmet - så kan du lett friske det opp. Skru tingene ned fra veggen og gi de en runde med hvit spraymaling.

Hvis du bor i en gammel leilighet er det en god sjanse for at utleieren gir deg lov hvis du spør - hvis du bare holder deg til nøytrale farger.

TIPS Hvis kjøleskapet også er gammelt og falmet kan du vurdere å spraymale håndtaket, som ofte får en annen farge enn resten av kjøleskapet - selvfølgelig med lov fra utleier. Hvis hele kjøleskapet er misfarget kan du klebe folie på for å skjule de mindre fine delene. Det kan også tas av igjen hvis du flytter.

9 Del rommet med flyttbare romdelere

© Bed, Bath and Beyond

Hvis du ønsker å skjerme av noen steder i boligen er det fortsatt mulig selv om du leier. Det finnes massevis av fine små romdelere som kan stå i rommet - men i tillegg finnes det også løsninger som kan erstatte en hel vegg, som ligner fast inventar og som tilfører innredningen noe ekstra.

Disse hyllene krever ingen eller få skruer i veggen, så de kan tas ned igjen uten at det koster noe fra depositummet.

10 Gi dørhåndtakene stil

© Designer Doorware

Et lett men oversett hack er å skifte ut dørhåndtakene. Det kan gi dørene et mer eksklusivt preg og gi hele leiligheten et løft - de er en av de små tingene som ligner fast inventar, og på denne måten kan du "jukse" deg til en leilighet hvor de helt grunnleggende tingene er stilfulle.

11 Gjør om på skapene

Hvis du har overskap på kjøkkenet kan du gi det en enkel forvandling ved kun å ta av frontene. Hvis du vil leke enda mer med stilen kan du sette opp selvklebende folie eller tapet inne i skapene eller male de i en fin farge eller i et mønster.

© Aubo
© Reform Cph

Du kan også bruke selvklebende folie på frontene hvis du vil gi kjøkkenskapene eller andre skap i leiligheten litt personlighet. Den selvklebende folien kan tas av når du flytter slik at du bevarer det opprinnelige utseende i leiligheten.

Hvis du har et større skap som du synes tar for mye plass kan du også være så heldig at det kan lages om til en skrivebordsplass som på bildet nedenfor.

© 2lg Studio

12 Gi bordplaten en forvandling

Selvklebende folie kan også brukes på bordplaten på kjøkkenet, og det finnes mange forskjellige utgaver. Husk å lese om produktet først så du er sikker på at det du kjøper er beregnet til overflater som tåler mye.

13 Velg akkurat den tapeten du vil - på en plate

© Tapetforum

Sender du også lange blikk etter de nydelige tapetene man ser i hjem overalt på Instagram og Pinterest? Så er det her en genial idé for deg!

Hvis du ikke kan tapetsere veggene kan du prøve å montere tapeten på en masonittplate i den størrelsen du ønsker. Masonitt er det støtten i mange skap er laget av og den tynne treplaten er både billig og lett å håndtere.

Du henger bare platen opp på veggen med et par skruer, og så har du veggen du kan tapetsere. Man kan også få tapet som kan pilles av igjen - men hvis du vil have full frihet til å velge mellom alle de fine tapetene som finnes så er dette veien å gå.

Tapet-guide: Her er de beste tapetbutikkene