13 fine og kreative sengegavler du kan lage billig selv

Drømmer du om en vakker sengegavl som ikke koster en formue? Løft soverommet ditt med en personlig sengegavl som kan lages billig. Her får du 13 flotte DIY sengegavler til inspirasjon!

DIY sengegavl
© Getty Images

DIY: Lag din egen sengegavl til soverommet

En elegant sengegavl er med på å gi soverommet ditt en særegen og personlig stil og kan bidra til å gi rommet en lun og hyggelig følelse. Og det er faktisk enklere og billigere å lage enn du kanskje tror.

Har du et lite soverom er det smart å lage en sengegavl med oppbevaring til bøker eller andre småting. Oppbevaring i sengegavlen sparer plass da den erstatter behovet for nattbord. Bla gjennom galleriet og få inspirasjon til ditt neste DIY-prosjekt for soverommet.

Ikea-hack sengegavl

Kast deg ut i et Ikea-hack og gjør om en bokhylle til en vakker flettet sengegavl. Denne DIY-en er enkel å gjøre og krever ikke mange håndtverker-ferdigheter eller verktøy.

Sengegavlen henges direkte på veggen, så du kan selv bestemme hvor høyt den skal henge, avhengig av dine behov.

Rund sengegavl med fine detaljer

Denne DIY sengegavlen er et godt valg hvis du drømmer om et litt mykere uttrykk på soverommet. Den runde formen på sengegavlen bryter med noen av de ellers veldig kantete møblene som ofte er på et soverom.

Denne sengegavlen er også et åpenbart valg hvis du drømmer om å få litt mer farge inn på soverommet – det er opp til deg hvilken farge stoffet skal være.

DIY flettet sengegavl

En hjemmelaget sengegavl med en klassisk flettet look. Flettingen av jutebånd gir et varmt uttrykk til soverommet, og sikrer deg en stilig sengegavl som du kan ha i mange år.

Sengegavlen kan lages i alle størrelser slik at den passer akkurat i de dimensjonene du ønsker – avhengig av om den må være i samme størrelse som sengen, eller om du ønsker at den skal ta mer plass på veggen.

Lag selv sengegavl av isopor-rør

Ispopor-rør er nok ikke det første du tenker på når du skal lage en sengegavl. Men denne DIY-en viser deg hvordan du enkelt forvandler ispopor-rør til en fin, hjemmelaget sengegavl.

Samtidig gir rørene en polstret følelse og dermed også bedre sittekomfort, hvis du for eksempel ofte setter deg opp i sengen og leser en bok.

Sengegavl med store puter

Drømmer du om en sengegavl som gir myk sittekomfort når du setter deg opp i sengen? Da er denne sengegavlen av store puter det naturlige valget for deg.

Denne DIY-sengegavlen er også perfekt for deg som ikke vil kaste deg ut i et større gjør-det-selv-prosjekt. Sengegavlen krever nemlig kun to store puter og fire stropper.

Psst: Det er flere måter å løfte soverommet på: Her er 10 flotte sengetepper til soverommet

Sengegavl av lameller

Denne enkle og stilige sengegavlen laget av lameller er ikke bare vakker, den hjelper også på akustikken i rommet.

Lamellene kjøpes som større plater og skal derfor ganske enkelt monteres direkte på veggen. Ønsker du en sengegavl som tar mer plass på veggen enn platens størrelse, kan du alltids henge flere brett ved siden av hverandre.

Lag selv sengegavl med nattbord

Denne DIY-sengegavlen er laget av trelameller og har innebygde flytende nattbord.

Lamellene lar deg stille nattbordet i den høyden som passer din seng. I tillegg kan du sette inn flere plater i ulike høyder – avhengig av hvor mye plass du ønsker til bøker, briller, vekkerklokker og det du ellers ønsker i nærheten av sengen.

DIY sengegavl med oppbevaring

En sengegavl med oppbevaring er et av de større DIY-prosjektene. En slik sengegavl gir deg derimot muligheten til å ha alt du trenger i nærheten.

Denne sengegavlen er spesielt egnet for små soverom, da den innebygde oppbevaringen gjør den plassoptimaliserende.

Sengegavl med fiskeben

Fiskebeinsmønsteret er populært, så hvorfor ikke dekke sengegavlen med dette mønsteret også? Sengegavlen med fiskebein er et overkommelig DIY prosjekt som garantert vil løfte soverommet.

Lag selv rund sengegavl

Hopp inn i et gjør-det-selv-prosjekt og lag denne runde sengegavlen, som vil stå i fin kontrast til de ellers veldig kantete møblene.

Sengegavlen er billig og enkel, og du kan lage den i akkurat den fargen du drømmer om.

Sengegavl med rotting

Rotting er en sikker vinner når det kommer til mange DIYs – og sengegavlen er intet unntak.

Denne sengegavlen er et Ikea-hack, hvor en bokhylle danner rammen for selve sengegavlen. Det er derfor en billig og rimelig DIY, hvor du kun trenger noen få verktøy.

DIY polstret sengegavl

Hvis du sitter mye oppe i sengen, når du for eksempel leser en bok, vil en polstret sengegavl være det opplagte valget. Polstringen danner et mykt ryggunderlag, som gjør sittekomforten optimal.

Lag sengegavlen i akkurat det materialet du ønsker, slik at utseendet vil matche resten av innredningen din.

Hjemmelaget sengegavl av kryssfiner

En av de enkleste sengegavlene du kan lage selv er denne laget av kryssfiner. Selve sengegavlen er rett og slett en plate som kuttes til den størrelsen du selv ønsker.

Fest så mange hyller du vil til den, og bruk dem som nattbord eller for å vise frem noen av favorittgjenstandene dine.

Les også: Hent inspirasjon fra disse 10 himmelske soverommene