Før & etter: For kun 9000 kr totalrenoverte Louise det brune badet fra 80-tallet

Badet er kjent for å være et av de dyreste rommene å renovere. Men Louise satt seg et mål om å holde seg innenfor et minimalt budsjett - og det nådde hun. Se de imponerende før- og etter bildene.

billig oppussing av baderom
© Louise Bonde

Louise, som står bak profilen @fra1763_til6100 hadde egentlig slått seg ned på Vesterbro i København, men møtet med en tidligere klassekamerat fra hjemstedet Haderslev ble også avskjeden med hovedstadslivet, da de falt for hverandre.

Louise og kjæresten overtok huset i Haderselv i slutten av 2020, som skal være deres midlertidige bolig, til de om et par år skal overta svigerfamiliens slektsgård som syvende generasjon.

Før det har paret bestemt seg for å gå all-in på renoveringen, men oppdateringen av deres nåværende hjem fra 1896 skal foregå så budsjettvennlig som mulig.

Derfor ble transformasjonen av det store gjestebadet gjort uten store endringer i installasjoner og plassering av sanitet.

Istedenfor var oppgaven å oppdatere uttrykket av inventaret som var der fra renoveringen i 1982.

Dere valgte å renovere badet med en ambisjon om å bevare så mye som mulig - hvorfor?

Badet vi har renovert har utelukkende vært brukt som gjestebad og var fortsatt i fin stand. Selv om det er 40 år gammelt er det overhodet ikke slitt.

Et nytt bad koster fort flere hundre tusen kroner, hvilket vi hverken hadde eller ville bruke på oppussingen. Så akkurat nå handler det om å få modernisert og lysnet huset på en lekker og budsjettvennlig måte.

Hvilke tanker hadde dere gjort dere før dere gikk i gang?

Jeg brukte lang tid på å undersøke lovgivningen rundt baderom - det er farlig mange regler når det gjelder våtrom, og det sto fort klart av vi ikke kunne endre på en eneste installasjon. Mye er forandret siden 1982, som det ville bli alt for dyrt å leve opp til og som nok ville endt opp med en totalrenovering. Jeg måtte jobbe med rommet, plassering av installasjoner og elementene som de sto.

Slik fikk Louise et "nytt" bad for 9000 kr

baderom makeover billig
© Louise Bonde
billig oppussing baderom
© Louise Bonde
bad makeover billig
© Louise Bonde
billig oppussing av bad
© Louise Bonde
billig makeover baderom
© Louise Bonde
Baderom billig makeover
© Louise Bonde
lekker oppussing baderom
© Louise Bonde
billig oppussing baderom
© Louise Bonde

Hva endte dere helt konkret med å gjøre - og hva har dere brukt?

VEGGER Jeg har sparklet alle flisene på veggene - også i våtsonen med våtromssparkel. Deretter har vi malt med Jotuns våtromsmaling.

GULV Jeg har støpt nytt gulv med LIP 210, som er en selvutjevnende gulvsparkelmasse, beregnet til gulvvarme. Deretter har jeg malt med "Trestjerner" gulvmaling.

SKAP De gamle skapdørene er blitt malt og oppgradert med paneler, og de gamle hengslene og toalettrullholderen er forvandlet med sort matt malingspray.

VASK OG BORDPLATE Bordplaten er slepet, malt og forseglet med matt skipslakk. Vi kjøpte brukt vask, toalett og vannkran, mens vi kjøpte stang og holder til dusjhodet nytt.

Hva har vært det vanskeligste med renoveringen av badet?

Jeg er ikke utdannet håndverker, så det å sparkle et jevnt lag var vanskelig i starten, men jeg lærte fort teknikken. Dog tror jeg at jeg har brukt langt mer tid på å slipe veggene, i forhold til en profesjonell.

Hvilken beslutning er du mest glad for at dere tok?

At jeg sparklet hele rommet. Jeg holdt på å kun male det, men jeg kunne ikke helt jobbe med det blomstermønsteret som var på enkelte fliser, og som da ville ses godt gjennom malingen.

Har du erfart noe underveis du gjerne vil dele med andre som vil gjøre samme som deg?

Det er ikke så vanskelig å sparkle som man kanskje tror. Blir veggene ikke jevne, så kan du leie eller kjøpe en egnet sliper i en byggvarebutikk, slik at veggene blir helt jevne og glatte.

Hva får du mest spørsmål om i forhold til baderomsrenoveringen?

Om det holder seg fint! Spesielt inne i dusjen - hvilke materialer jeg har brukt til vegger og gulv, og om man kan se flisene gjennom veggsparkelen.

Hvor lenge har dere bodd med resultatet - og hvordan holder det?

Ett år og det holder fantastisk. Det er utrolig lett å rengjøre, og det står like fint som det gjorde for et år siden. Jeg blir ofte spurt om malingen skaller av, men det gjør den absolutt ikke. Vi har brukt dusjen 1-2 ganger daglig siden oppussingen var ferdig og den ser like fin ut!

Les også:10 tips til å innrede små bad