6 tips til plassbygde IKEA-garderober fra ekspertene som har hatt suksess med det

Er du på jakt etter en plassbygd garderobe, men synes prisen er for høy? Vi gir deg de beste tipsene fra seks kvinner som selv har kastet seg over Ikea-trikset med stor suksess.

Plassbygd skap
© @signe_hm / © @tinevii

Drømmer du om en plassbygd garderobe uten at det koster alt for mye? Da skal du lese videre her. For det finnes nemlig en smart løsning som ikke koster det samme som et spesialbygget av en snekker.

Det dukker stadig opp Ikea-triks på instagram som viser at det er mulig å realisere drømmen om en plassbygd garderobe, uten å tømme lommeboken - med utgangspunkt i garderobeskapet Pax. Det er også uendelig med muligheter for å skreddersy resultatet sånn at det passer til akkurat ditt hjem.

Velg et skap med et enkelt utseende eller gå etter fronter med detaljer, mal hele skapet i samme farge som veggen eller gi frontene lister, lav eller høy sokkel eller la frontene gå helt ned til gulvet.

Liker du også idéen om å få Ikea-skapet ditt til å se plassbygd ut, så bør du lese videre for å få tips fra noen som allerede har kastet seg ut i prosjektet.

De 6 beste tipsene fra DIY-ekspertene

1 Bruk penger på en god base

Ida fra @idestrup

 • Mitt beste tips må være å bruke en god base som fester seg på glatte overflater, hvis du bruker Ikeafronter. Det gjør at de varer lengre og tremalingen binder seg bedre når du påfører den. Jeg bruker alltid pensel når jeg påfører tremalingen. Det gir en fin finish.

Du kan se flere detaljer om Idas skap på hennes profil.

2 Velg materialer etter rommet

Malene fra @londogmussehuset

 • Mitt beste tips er å få det til å se så plassbygd ut som muligt. Det har vi gjort ved å sette opp gips i sidene der hvor skapet ikke gikk helt ut, istedenfor å bruke for eksempel mdf-plater, fordi veggene utenom er gipsvegger. På denne måten er det hele laget i samme materiale. Også er både fotlister og stukkatur trukket lengre ut sånn at det ligner at skapet bare er en del av rommet.

Du kan se flere bilder av Malenes skap på hennes profil.

3 Husk innsiden

Signe fra @signe_hm

 • Farger. Jeg elsker at vi malte skapet innvendig. Hver gang jeg åpner skapet blir jeg glad. Det var en kjempejobb - men det var verdt det

Du kan finne en detaljert guide til Signes skap på bloggen hennes her.

4 Bruk tid på sparkling

Malan fra @justinussenhome

 • Sparkel og pussing! Det kan være fristende å skynde seg med dette punktet fordi man bare vil i gang med å male, men det er veldig vigtig å gi seg god tid til å sparkle og pusse i flere omganger, for ellers kan det ses når man maler.

Du kan se flere detaljer om Malans skap på hennes profil.

5 Lag din egen sokkel

Tine fra @tinevii

 • Pax skap kommer med integrert sokkel, så vi kuttet sokkelen for å bygge en seperat sokkel som vi plasserte skapet på. På denne måten kan man lage en løsning som er designet til rommets paneler og integrere skapet bedre med rommet.

Du kan se flere detaljer om Tines skap på hennes profil.

6 Oppgrader verktøyskassen

Nadia fra @forstadsdromme

 • Invester i bra verktøy. Det må ikke være dyrt, og hvis du ikke vil investere i ditt eget så lån eller lei. Du får et bedre resultat med en dykksag og en gjærsag enn hvis du kun har en stikksag eller en gammeldags håndsag til rådighet.

Du kan finne en detaljert guide til Nadias skap på bloggen hennes her.

Slik bygger du en plassbygt garderobe steg for steg

Her gir vi deg et overblikk over prosessen, steg for steg. Før du går i gang er det en god idé å tenke over om du vil ha frontene til å gå nesten ned til gulvet eller om du vil ha en høy sokkel under skapet - for det er litt forskjell i prosessen.

Der er også litt forskjell om du skal bygge skapet under en skråvegg eller ikke.

 1. Start med å montere ikea-skapet og kutt det til dersom det skal monteres under en skråvegg.
 2. Bygg eventuelt en ny sokkel hvis du vil endre på skapets høyde - kutt av den eksisterende sokkelen og monter den nye.
 3. Montèr skapet med den nye eller originale sokkelen til bagveggen.
 4. Har du kuttet skapet for at det skal passe under en skråvegg kan du nå sette en avsluttende plate på sånn at skapet ikke er åpent i toppen.
 5. Bygg skapet inn ved å lage en ramme rundt det ved hjelp av treklosser og mdf-plater eller gipsplater som kuttes til.
 6. Montér eventuelle paneler hvis det er stilen du går etter.
 7. Da er det tid for å sparkle og slipe rammen med sandpapir - gjenta prosessen gjerne flere ganger sånn at du er sikker på å få en glatt overflate.
 8. Gi rammen grunning og montér evt. glassvev eller filt (avhengig av hvilke vegger du har) på den sånn at den går i ett med veggen.
 9. Fug kantene langs veggen.
 10. Kutt frontene til dersom de skal passe inn under en skråvegg. TIPS Hvis frontene ikke er massive (Ikeafronter er for eksempel ikke - de er hul inni) så kan du stryke kantbånd på der du har saget i noen av frontene. Så slipper du å sparkle og det gir en flott finish i samme uttrykk som skapet.
 11. Slip frontene grundig og påfør grunning.
 12. Mal rammen og frontene. Ideelt skal førstnevnte ha veggmaling og frontene tremaling.
 13. Monter knotter på frontene og montér de på skapet.