DIY plassbygd bokhylle: 8 ting du vil vite før du går i gang

Går du også med en drøm om en plassbygd bokhylle og vurderer du å lage den selv? Så skal du følge med her! Få våre beste tips til hvordan du oppnår et bra resultat, selv om du ikke er proff!

DIY plassbygd bokhylle
© Anitta Behrendt, Styling Julie Løwenstein

Etter en lang periode med store bildevegger, er det nå den blassbygde bokhyllen som går fra vegg til vegg og gulv til tak, som dominerer på Instagram.

Men å få stablet et så stort møbel på beina, som i tillegg skal tilpasses rommets dimensjoner kan være litt av en investering, hvis du vil kjøpe deg til det.

Hvis du selv lager en plassbygd reol, kan du spare masse penger. Men det er også en stor oppgave og det er mange ting du skal ha styr på og tenke gjennom før du går i gang.

Noen av de viktigste tingene du skal huske når du skal lage din egen plassbygde bokhylle, gjennomgår vi her, så du forhåpentligvis oppnår det resultatet du drømmer om.

7 ting du gjerne vil vite før du bygger din egen bokhylle

1 Velg tykkelse på treet som det første

Før du måler opp må du bestemme hvor tykt treet skal være - det har nemlig stor betydning når du skal måle opp og en endring på bare to millimeter betyr at alt skal måles forfra.

Vil du stille bøker i reolen skal du sørge for at hyllene ikke blir for tynne. 1,9 mm er en god tykkelse - og billig kryssfiner i furu er perfekt.

2 Få alle delene kuttet i byggemarkedet

Ta en snarvei og få alle delene kuttet opp i et byggemarked, hvis du ikke har din egen dykksag. Det gir de helt riktige mål, gjør det lettere å skjære bra snitt, og kan spare deg for mye tid.

3 Lag en skisse av delene

Et godt tips er å tegne alle de delene som skal kuttes på en tegning med utgangspunkt i de platene som du kan kjøpe i byggemarkedet. Som regel måler de 1220 x 2440 mm.

Med tegningen kan du sikre at du får mest mulig ut av hver plate, og at det skal kuttes så få snitt som mulig. Det kan være litt av et puslespill å få plass til de forskjellige delene på den mest optimale måten, og det er lurt å ha løst puslespillet selv, før du overlater resten til byggemarkedet.

  • Lag en tegning for hver plate som den ovenfor og skriv også de konkrete mål for hver del inn på tegningen.
  • Ta høyde for, at 1-2 mm forsvinner når sagen kjøres gjennom og tenk også over at du betaler pr. snitt. Husk å lage en oversikt over hvor mange det skal være av hver del til slutt og skriv antall samt mål på en liste, så det er enkelt for vedkommende som skal kutte opp, å få overblikket. For eksempel:

2: 2440 x 36 mm

3: 1800 x 360 mm

18: 600 x 360 mm

1: 600 x 2440 mm

3 Grunn og mal, før du monterer

Hvis du noensinne har prøvd å male en bok-kasse, så ved du at det ikke er optimalt med mange hjørner og flater. Det skal så ganges med minst 10, når du lager en hel reol.

Så hvis du har tid til å male treet, før du monterer det, er det klart å foretrekke, selv om den samlede prosessen kommer til å ta lengre tid, når du ikke kan male begge sidene på én gang. Men du bruker derimot færre timer på selve malejobben.

Når du har montert alle delene kan du gi reolen et siste lag, som vil dekke eventuell sparkel og legge seg i samlingene og få de til å smelte mer sammen.

4 Bruk ferdige moduler til skap

Hjemmelaget innebygget reol

Ønsker du å ha noen skapselementer som er lukket, er den enkleste løsningen å bruke Ikea-elementer (orange på illustrasjonen).

For eksempel er ‘Platsa’ modulene perfekt å bruke, de fås nemlig i flere dybder og bredder, så du kan få noen som passer til reolen din.

For å oppnå den plassbygde stilen skal du sette de på en sokkel som du lager av lekter (grå på illustrasjonen). Bor skapene ned i soklen fra innsiden, så skruene ikke er synlig på utsiden.

På toppen av skapene kan du så sette reolen når den er bygget (grønn på illustrasjonen). Skal skapene være dypere end selve reolen skal du huske at lave bundpladen lige så bred som skabene.

Går din reol ikke fra væg til væg skal din bundplade i reol-delen, som skal ligge ovenpå skabene, være lige så bred som skabene + en eller to sidepladers (lyserød på illustrationen) tykkelse.

TIP For at få et ensartet udtryk, skal du huske at male Ikea-lågerne med samme maling som resten af reolen. Slib først i overfladen med sandpapir, brug hæftegrunder og herefter nogle lag maling.

5 Genialt verktøy til å lage en plassbygd bokhylle

verktøy til plassbygd bokhylle
© Byghjemme.dk//Luna

Ønsker du at hyllene i reolen til å gå i flukt og danne ett kryss, så er din beste venn i prosjekt 'hjemmelaget plassbygd bokhylle' en lamellfreser.

Lamellfreseren brukes til å frese spor i sidene på hyllene og i de vertikale platene på reolen, hvor du så kan stikke små flate trestykker med form som et blad inn sammen med litt lim. Det gir usynlige, holdbare samlinger.

Skal hyllene derimot være forskjøvet er det enkelt å bare bore dem fast med skruer, undersenke skruene og sparkle etterpå.

6 Lag kryss-samlinger i reolen - uten å investere i nytt verktøy

Hjemmelaget innebygget reol

Hvis du ikke vil ut å leie eller investere i nytt verktøy som du kun skal bruke en gang, kan du også velge å lage krysssamlingene på en annen måte.

Ved å kjøpe plater til de vertikale delene i reolen i halv tykkelse kan du skru i hyllene fra siden (husk å undesenke de) og deretter samle platene med lim og skruer og sette pyntelister på reolens forsider for å skjule samlingene. Det krever en del sparkling for få det hele til å ligne ét stykke med tre. Så der hvor du sparer penger skal du i stedet bruke tid.

7 Oppnå den plassbygde finishen på reolen

Hjemmelaget plassbygd reol

Siste element i byggefasen er å få integrert reolen i selve rummet. Det gjør du ved å lukke gapet mellom tak og eventuelle vegger i sidene med plater.

Monter lekter (orange på illustrationen) på vegg, tar og reol. De skal brukes som fundament for å skru en plate fast, som lukker gapet mellom reol og vegger og tak.

Når du har montert platene med skruer, som du nedsenker skal du sparkle eventuelle små mellomrom med tresparket og deretter male.

Avslutt med å montere gulvlister.

8 Tenk strøm inn i reolen

Hvis du bruker masse energi på å lage en plassbygd reol, er det kjedelig å ødelegge uttrykket med masse ledninger til fjernsyn og lamper. Så vurder hvor du vil plassere ting som trenger strøm og bor huller til å trekke ledninger inne ved veggen.

Lykke til med prosjektet!