Halloween: Slik lager du enkelt et flott gresskar

Vi guider deg trinn for trinn til utskjæringen av Halloween-gresskaret ditt, slik at du kan se hvor enkelt det faktisk er å lage kreative og morsomme gresskar til årets skumleste dag.

© Getty images

Blant den yngre generasjon er Halloween kommet opp på nivå med jule- og nyttårsbukker som årets kostymefest.

Kanskje på grunn av det skumle elementet? For ikke å snakke de dekorative gresskarene som også er en del av pakken.

Misunner du naboens kreative gresskarlykt til Halloween? Fortvil ikke! Du kan nemlig også lage unike og skremmende gresskar som imponerer. Her er våre beste tips for å gjøre årets Halloween så enkelt og vellykket som mulig, slik at du unngår de typiske feilene.

Riktig timing: Hvor lenge kan Halloween-gresskaret ditt vare

Et utskåret Halloween-gresskar kan holde seg fint i fem dager til en uke hvis været er kaldt og du ikke har tente lys i det for ofte.

Så pass på at du ikke lager det for tidlig hvis du vil ha det klart ved inngangen når barna i nabolaget kommer og banker på 31. oktober.

OBS! Flere steder er et Halloween-gresskar ute foran døra et signal om at du er med på å dele ut godteri og ta del i kveldens gru. Så om du har et gresskar stående foran døra, pass på at du også har fylt opp i godteriskålen.

Gresskarutskjæring: Slik skjærer du årets skummleste Halloween gresskar

Dette trenger du for å skjære ut et gresskar til Halloween:

  • Gresskar
  • Skarp kniv
  • Urtekniv
  • Knappenål eller teip
  • Mal
  • Spisst redskap

Hva skjærer du et gresskar med?

Skallet til et gresskar er både tykt og hardt, så du kan ikke bruke hva som helst for å skjære i det.

Det er mange forskjellige meninger om hva du bør (og kan) bruke for å skjære i gresskaret. Mens noen anbefaler at du bruker en urtekniv, mener andre at urtekniven og andre kjøkkenkniver er en no-go fordi de er for farlige hvis de sklir.

Og vår anbefaling er derfor at du bruker sunn fornuft og er forsiktig hvis du velger å bruke en skarp kniv fra kjøkkenskuffen.

Hvis du er en av dem som ikke er helt komfortabel med å bruke en skarp kniv, så er det faktisk laget et verktøy nettopp for dette formålet: Skjæresett, som du for eksempel kan kjøpe her.

Slik gjør du:

1. Tegn eller finn en mal på det motivet du ønsker på gresskaret ditt. Gjerne et litt skummelt motiv - det er jo tross alt Halloween. Print ut og klipp eventuelt papirarket til så det blir lettere å jobbe med. Husk at du ikke skal skjære eller klippe motivet ut.

2. Start enten i toppen av gresskaret eller i bunnen, avhengig av motivet du velger. Hvis du uthuler i bunnen må du huske å lage en skorstein i toppen av gresskaret slik at varme og røyk kan komme ut. Det gjør du ved å enten skjære toppen av slik at du får et lite lokk, eller lag et rundt hull i bunnen med en skarp kniv.

3. Deretter skraper du ut innmaten med en skje eller isskje. Når gresskaret er helt hult på innsiden er tiden inne for å lage motivet. Velg den delen av gresskaret som er tynnest i veggen når du skal skjære ut motivet etter malen.

4. Sett malen fast på gresskaret med knappenåler eller teip. Ta deretter et spisst redskap og prikk hull langs tegningene på malen din. Når det er gjort, ta en litt mindre kniv, for eksempel en urtekniv og skjær ut motivet.

5.. Når du er ferdig og fornøyd, børst innsiden av gresskaret med Atamon for å få det til å vare lenger.

6. Avslutt med telys eller LED-lys nederst. Velger du levende lys, vær oppmerksom på at varmen forkorter levetiden til gresskaret ditt.

7. Gresskaret ditt er ferdig! Sett det ut på trappen og få misunnelige blikk fra naboene - nå kan Halloween starte!

© Getty images

Derfor lager vi gresskar til Halloween

Selv om mange automatisk forbinder Halloween med USA, oppsto faktisk Halloween festen i Irland og England og kom til «Guds eget land» med de keltiske immigrantene fra Storbritannia.

Festen markerer overgangen fra sommer til vinter og det man da trodde var årsskiftet 31. oktober. En helt spesiell kveld da de døde kunne gå over fra de dødes verden til de levendes verden.

Den gang ble det tent store bål både for å vise vei for de døde, men også for å holde onde ånder unna døren.

I tillegg til brannene som skulle være avskrekkende, ble neper også hulet ut og brukt til små lysende nepelykter. Men da irene og engelskmennene kom til Amerika, ble de erstattet av gresskar på grunn av mangel på neper – og slik ble en ny tradisjon født.

Når kom Halloween til Norge?

Det gikk imidlertid mange år til før de oransje lyktene ble en høytidsfavoritt her hjemme, men rundt år 2000 begynte vi å se dem dukke opp foran dørene til nordmenn.

Når er Halloween?

Datoen for Halloween er alltid fastsatt til den 31. oktober, uansett om det er år 2023, 2024 eller 2025.

Maler og ideer for utskjæring av Halloween-gresskaret ditt

Under finner du inspirasjon og kreative ideer til hvilken gresskarutskjæring du kan skremme naboene med på årets skumleste dag. Lykke til!

Begynner

Hvis du skal lage ditt første Halloween-gresskar, kan det være lurt å starte med et litt lettere design. Disse malene er enkle å skrive ut og sette på gresskaret. Da kan du følge veiledningen ovenfor.

Lett øvet

Her er noen gresskarutskjæringer for å inspirere deg hvis du har hatt suksess med å utskjære gresskar før, eller hvis du bare vil utfordre deg selv litt. Disse utskjæringene krever litt mer erfaring, men resultatet er veldig fint – og skummelt.

Ekspert

Er ferdighetene dine så gode at du våger deg ut i et mer komplisert gresskarprosjekt? Så har vi noen ideer du kan prøve.

For disse prosjektene anbefaler vi at du i utgangspunktet tegner motivet ditt direkte på gresskaret. I stedet for å skjære helt igjennom, bruk en linoleumskniv til å fjerne det ytterste laget av gresskaret slik at lys fortsatt kan ses gjennom – det gir en fin effekt. Hvis lyset blir for svakt, skrap av litt mer av 'veggen' på innsiden av gresskaret for å gjøre den mer gjennomsiktig.

Kan du spise et Halloween-gresskar?

I prinsippet ja. Men i matlaging gir Hokkaido- eller Butternut-gresskaret en markant bedre smak enn Halloween-gresskaret.

Dessuten har du ofte et Halloween-gresskar stående lenge nok til at du må være ganske desperat før du lager suppe av et mykt, rynkete og utgått Halloween gresskar.

På den annen siden kan du enkelt ta kjernene fra utgravningen og steke dem i ovnen med krydder etter smak – og deretter bruke dem som mellommåltid eller i salater. All innmaten fra det uthulede gresskaret kan også brukes i en gulrotkake, hvor det vil tilføre kaken sødme og fuktighet.

LES OGSÅ Halloween mat: Her er 18 geniale oppskrifter til Halloweenfesten