"At huset er et gammelt jordmorhus, fyller det liksom fortsatt med masse girlpower"
Islandske Hulda ville gjerne ha inn en touch av hjemlandet i familiens nye bolig – men hvordan? Svaret lå i fargene i et helt spesielt landskap på lavaøya, men først måtte den vakre, gamle murvillaen gjennom en omfattende renovering.

HER BOR Hulda (35), Casper (39), Axel (8) og Embla (4).
HVOR I en 140 kvadratmeter stor murvilla i Hinnerup, nord for Århus. Villaen er fra 1913.
FØLG HULDA @runstudio.dk

En brutal oppussing på 90-tallet hadde skrelt ut stukkatur, profilert listverk og andre originale detaljer i den store, gamle villaen, likevel var det masse ved den som tiltalte Hulda Rún og Casper Hübertz. Paret bodde i en leilighet i København sammen med sine to barn, og selv om de var glad i hjemmet sitt, hadde det blitt for lite og de var på jakt etter mer plass, helst i nærheten av familien på Jylland.
– Vi falt for mange ting ved huset. De vakre gulvene, takhøyden og den sentrale beliggenheten i Hinnerup, forteller Hulda.
Villaen hadde også en spesiell historie. Da den var ny for over hundre år siden, holdt byens jordmor til her, med venterom og pasientkonsultasjoner i første etasje, og jordmorens private hjem i andre.
– At huset er et gammelt jordmorhus, fyller det liksom fortsatt med masse girlpower, sier Hulda. I tillegg hadde huset mengder av sjarm og potensiale, til tross for at den hensynsløse oppussingen hadde utradert det aller meste av de fine detaljene fra byggeåret i 1913.
– Der var stort sett ingenting som var tatt vare på, så vi har brukt enormt mye tid på å granske gamle byggeveiledninger og tegninger for å se hvordan man bygde og innredet hus på den tiden. Stukkatur og fyllingsdører var en selvfølge, men vi har også satt opp brystningspanel og nytt listverk rundt vinduene, sier Hulda, som selv er keramiker, og hjemmet er fullt av vakker keramikk.
Den 110 år gamle planløsningen var heller ikke optimal for en moderne familie på fire, men da de flyttet inn fikk de et godt råd fra Huldas far.
– Faren min er arkitekt, og han rådet oss til å bo i huset og bli kjent med det før vi forandret på noe. Det er et råd jeg er glad for at vi fulgte, for da vi skulle starte på renoveringen etter å ha bodd der i et år, gjorde vi helt andre ting enn det vi opprinnelig hadde planer om, forteller Hulda. Eksempelvis hadde ikke paret tenkt på at de kanskje ville trenge en større entré enn den som var i huset, eller at det ville være praktisk med to bad. De kom jo fra en liten leilighet og var vant til liten plass.
– Etter at vi hadde bodd i huset en stund, oppdaget vi at det faktisk ville vært fint med et ekstra bad, og at det var dårlig med plass til parkdresser og gummistøvler i den smale entreen. Det eneste vi hold fast ved fra de opprinnelige planene, var at vi ønsket oss et stort kjøkken, sier Hulda.
Det gamle kjøkkenet ble gjort om til bad, mens det ble lagd nytt kjøkken i en av stuene. Her rev de samtidig veggen inn mot spisestuen, og satte opp to halvvegger med glass øverst.
– Vi ville gjerne ha et stort kjøkken, men syns også det er fint å kunne trekke seg unna kjeler og stekepanner når man sitter til bords. Særlig når vi har gjester, sier Hulda.
PÅ BILDET Den integrerte skjenken er lagd på bestilling av en møbelsnekker, og bak de flettede dørene er det høyttalere. Spisebordet er et bruktfunn, stolene er designet av Egon Eiermann og pendelen er en Murano. På veggen henger blant annet keramikkuler fra Anders Arhoj og en rosa skulptur som Hulda selv har lagd.
VEGGFARGE Nordic Breeze fra Jotun.

Inspirert av Island
Den vakre fargepaletten i hjemmet har også en spesiell historie. Hulda hadde nemlig veldig lyst til at innredningen skulle gjenspeile hennes islandske røtter, men det var ikke helt opplagt hvordan de skulle få det til.
– Jeg savner ofte naturen og kulturen på Island, men det var ikke så lett å se hvordan vi kunne gi en klassisk, dansk murvilla en islandsk touch. Lavastein og slikt er liksom ikke tingen her, smiler Hulda.
I stedet lot paret seg inspirere av fargene i det geotermiske området Seltún, som har en helt spesiell plass i hjertene deres.
– Hvis du ser bilder derfra, er referansen veldig tydelig. Det er en helt unik og rå natur i røde, beige og lyseblå farger. På den måten har fargevalgene våre en dypere betydning for oss, og er absolutt ikke noe vi kommer til å forandre på bare fordi vi får lyst på noe nytt, forteller Hulda.
PÅ BILDET Den rosa tallerkenen er av Bjarni Si-gurdsson og platten med fuglene er fra loppis. Resten er Huldas egne arbeider.

Paret har flyttet kjøkkenet inn i en av stuene og åpnet opp inn til spisestuen, men i stedet for å fjerne veggen helt, satte de opp to halvvegger med glass øverst. De skjermer av for rot på kjøkkenbenken, samtidig som lyset får flyte fritt.

Ved kjøkkenøya er det lagd en hyggelig sitte- plass. Barstolene er fra Muuto, mens Hulda har lagd holderen til kjøkkenredskapene

Kjøkkenet er parets favorittrom. Selve kjøkkeninnredningen er fra Stillark, og fargene i rommet er inspirert av det islandske landskapet i Seltún. Benkeplaten er i Silestone, armaturen fra Quooker, vasken fra Lavabo og gulvteppet fra Søstrene Grene.

På toppen av det lille vitrine skapet står en glassmugge fra Anna Von Lipa. Vegglampen er en Mantis fra DCW Éditions.
VEGGFARGE Soft Touch fra Jotun.

Hulda er veldig glad i løsningen med de fine glassveggene mellom kjøkkenet og spisestuen.

Sofaen er fra Bolia og pendelen fra Le Klint, mens Hulda selv har bygd sofabordet. Jaktstolen er designet av Erling Jessen og kjøpt brukt. Gipsrosetten og listverket rundt vinduet tar opp fargen fra kjøkkeninnredningen.
Idé: Vil du ha mer farge i stuen? Mal listverk og vinduskarm i en lekker farge som binder det hele sammen.

Koppen er et loppefunn og bordskånerne i glass kommer fra Na-kd. Tekannen er lagd av keramiker Dorthe Hansen, mens lysestaken er fra Rún Studio.

Den fine, lille vegghyllen er egentlig en gammel CD-holder som Hulda har malt. Den er fylt med keramikk fra bl.a. Helene Stockmarr, Gurli Elbækgaard og Julie Bonde, mens litografien er av Sophie Rams.

PÅ BILDET Hulda har bygd det lille bordet selv, og har også lagd den fine, rosa lampefoten. Stolen fra FDB Møbler er et arvestykke.

På Emblas rom har Casper og faren hans bygd en koselig sengehule innunder skråtaket. Lekekjøkkenet er fra Flexa og bordet er et gammelt sofabord etter Huldas mormor på Island. Stolene er fra Caspers barndomshjem og har fortsatt de gamle klistremerkene hans under setene.
HULEFARGE Nordic Breeze fra Jotun.

I gavlen på den innebygde sengen er det satt inn et lite vindu som kommer fra en et gammelt vitrineskap. Dukkesengen er fra Poppie og skrivebordet er et loppiskupp designet av Kaare Klint. Kaninlampen er fra Heico.

Øverst til venstre henger et bilde av det geotermiske området Seltún på Island, som har inspirert fargevalgene i huset. Hulda har lagd den lyseblå skulpturen, mens barna har lagd maskene.
VEGGFARGE Soft Touch fra Jotun.

Når barnerommene ligger i annen etasje, er det viktig at det også er plass til å leke nede. Dukkehuset er et bruktfunn som Hulda har reparert og malt i farger som matcher hjemmet deres. Det er satt hjul under det, slik at det er enkelt å flytte på. Barnestolen er en gammel, fransk skolestol.

Pojagi-gardinene står flott til Auping-sengen og vegglampene fra Nordlux. Det lille, broderte bildet er lagd av Pi Vielsted, mens skulpturen over sengegavlen er av Agnethe Kirkeby.

Det tidligere kjøkkenet er gjort om til bad. Servantmøbelet er fra Woodform, vegglampen er fra &Tradition og armaturen fra Vola. Bak forhenget står vaskemaskin og tørketrommel.
VEGGFARGE Masala fra Jotun.
