Verdens beste vafler
Ønsk våren velkommen med nystekte vafler! Vi viser deg 9 ulike måter å lage vafler på.
Cornflakesvafler med bær og honningsaus
4 egg, skilt i plommer og hviter
ca. 8 dl melk
1 1/2 dl solsikkeolje
350 g hvetemel
100 g grovknust cornflakes
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Honningsaus:
1 dl flytende honning
1 dl lønnesirup (maple syrup)
1 ss smør
1/2 ts kanel
1 knivsodd revet muskat
Visp sammen eggeplommer, melk og olje. Bland inn hvetemel, cornflakes, bakepulver og salt. Pisk eggehvitene til de danner stive topper og vend dem inn i røren. Stek vaflene til de er gylne.
Bland alle ingrediensene til honningsausen i en liten kjele og varm opp til kokepunktet. Avkjøl.
Server vaflene med sesongens friske bær og drypp sausen over. Grovknus litt cornflakes med fingrene og dryss det på toppen.
Kilde: matprat.no

Belgiske vafler
6 plater:
4 egg, skilte
1 klype salt
100 g sukker
3 ts vaniljesukker
500 g hvetemel
150 g smeltet smør
3 1/2 dl melk
3 1/2 dl vann
25 g gjær
1 ss olje
Skill eggene og rør sammen eggeplommer, salt, sukker, vaniljesukker og mel. Smelt smøret og ha i melk og vann. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha det over i røren. Bland inn pisket eggehvite til slutt. La røren hvile en time. Stek sprø vafler og serverer med et dryss melis, krem, bær, skinnfrie appelsinbåter, hakket pistasjenøtter og sjokolade.
Kilde: matprat.no

Speltvafler
4 egg
5 dl melk
2 ss rårørsukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
1 knivsodd salt
150 g smeltet smør
3 dl sammalt spelt
3 dl siktet spelt
Visp sammen egg og melk og bland inn resten av ingrediensene. Visp godt, slik at alle klumper forsvinner. La røren stå og svelle ca. 30 minutter før du steker vaflene. Avkjøl på rist og server vaflene på tradisjonelt norsk vis med smør og brunost.
Kilde: matprat.no

Egg- og fløtevafler
Ca. 15 plater:
6 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
4 dl hvetemel
2 dl vann
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
Bland alle ingrediensene i en matprosessor. La røren svelle i 15 minutter før steking. Server med litt is og hakket nonstop.
Kilde: matprat.no

Hasselnøttvafler
6-8 plater:
125 g hasselnøtter
100 g smør, smeltet
100 g melis
4 egg
1 ts bakepulver
300 g hvetemel
ca. 2 1/2 melk
1 dl fløte
ørlite salt
revet skall av 1/2 sitron
4 ss Grand Marnier (kan sløyfes)
Ha hasselnøttene i en tørr panne og rist dem. Avkjøl og gni av det meste av skallet mellom hendene. Ha nøttene i en matprosessor og kjør dem fint. Ta ut nøttene. Bland sammen resten av ingrediensene og kjør røren glatt. Tilsett hasselnøtter og revet sitronskall til slutt. La røren hvile 15 minutter. Stek vaflene og legg dem på rist. Server de nystekte vaflene med is, smeltet sjokolade og jordbær.
Kilde: matprat.no

Ostevaffel med brie
6-8 plater:
4 egg
150 g smeltet smør
ca. 300 g mel
4 ss sukker
ca. 4 dl melk
litt salt
200 g brie
ripsgelé
melis
Bland alle ingrediensene til røren og la den hvile i 15 minutter. Stek den første vaffelen og legg tilside. Stek den neste, når den er nesten ferdig legger du på en skive brie på hvert hjerte. Legg på den første vaffelen og klem vaffeljernet sammen slik at osten smelter. Server med et lite dryss melis og ripsgele eller annet syltetøy.
Kilde: matprat.no

Søte vafler med youghurt
3 stk egg
3 dl drikkeyoghurt med vanilje
3 dl hvetemel
½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
½ dl smør flytende
Pisk egg og drikkeyoghurt godt sammen, rør i alt det tørre og la det stå og svelle i 30 minutter. Ha gjerne litt kaldt vann i røren rett før vaflene stekes, dette gjør dem sprøere. Søte vafler er godt med vaniljekesam og syltetøy.
Kilde: melk.no

Grunnoppskrift vafler
6-8 plater:
100 g smør
4 egg
1 dl sukker
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
ca. 4 1/2 dl hvetemel
5 dl melk
Til servering:
frisk frukt, vaniljekesam, vaniljekrem, smørstekte epler med honning og nøtter
Smelt smøret. Bland sammen egg, sukker, kardemomme og vaniljesukker. Tilsett bakepulver og mel og rør den glatt. Spe med melken til røren er passe tykk.
Noe av melken kan erstattes med kulturmelk, yoghurt, fløte eller rømme om du foretrekker litt fyldigere vafler. La røren svelle i 15 minutter.
Stek vaflene gylne og legg dem på rist. Server nystekte vafler med frisk frukt, vaniljekesam, eller vaniljekrem blandet med litt pisket kremfløte, pasjonsfrukt eller smørstekte eplebiter, hakkede nøtter og flytende honning.
Kilde: matprat.no

Grove vafler med sjokolademelk
½ dl havregryn
1 dl grovbakstmel
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 dl hvetemel
3 dl sjokolademelk
3 stk egg
½ dl flytende smør
Ha alle tørrvarene i en bakebolle. Tilsett sjokolademelk, egg og smeltet smør, og rør alle ingrediensene sammen til en glatt røre med en visp. La røren svelle i 15 - 20 minutter.
Grove vafler er godt med salat, spekeskinke og pesto blandet med cottage cheese.
Kilde: melk.no
