Quinoasalat med hodekål, edamamebønner og syltet rødløk
Gode smaker og gode næringsstoffer gjør denne quinoasalaten både sunn og til en smaksbombe av de sjeldne.
Deilig og næringsrikt
Du har helt sikkert hørt om quinoa, og hvor næringsrikt det skal være. I denne artikkelen får du både en deilig oppskrift på quinoasalat, og kan lære med om hva quinoa er og hvorfor du burde spise det.
Ønsker du å komme direkte til oppskriften på quinoasalaten kan du klikke her:
Hva er quinoa?
Quinoa er en type frø som opprinnelig stammer fra Sør-Amerika. Frøene er rike på ulike proteiner og mineraler, og er derfor næringsrik kost. Quinoa regnes som fullverdig protein, hvilket betyr at det inneholder alle essensielle aminosyrer man skal ha gjennom kosten. Som følge av quinoas status som fullverdig protein brukes det gjerne som en proteinkilde i et vegetarisk eller et vegansk kosthold, men fungerer fint som en proteinkilde i hvilket som helst kosthold.
Quinoa har av flere blitt betegnet som "supermat", og quinoa er fulle av sunne næringsstoffer og smaker godt. Det viktigste er et variert og næringsrikt kosthold, og her kan quinoa være et godt alternativ.
En annen fordel med quinoa er at det er glutenfritt, og passer derfor fint for de som er intolerante ovenfor gluten.
Hva kan quinoa brukes til?
Quinoa er en veldig allsidig frøsort, og kan brukes til det meste. Quinoa har en nøtteaktig smak, og en konsistens som kan minne om couscous. Den finnes i flere ulike farger, og kan kjøpes på velassorterte matbutikker og helsekost.
Det vanligste bruksområdet er nok å bruke det i retter man ellers ville brukt ris eller pasta. Quinoa fungerer også overraskende godt i bakst - for eksempel i brød eller i en paibunn. Ellers er det bare fantasien som setter grenser. det finnes mange bruksområder med andre ord!
Noe vi synes er spesielt godt er quinoasalat, og som du finner en oppskrift på nedenfor. Denne quinoasalaten inneholder også hodekål og syltet rødløk - så med andre ord en sunn og næringsrik salat. Mest av alt smaker quinoasalaten kjempegodt - god matlyst!
Oppskrift: Quinoasalat med hodekål, edamamebønner og syltet rødløk
Dette trenger du:
(8 porsjoner, som tilbehør)
· 400 g quinoa
· 3 hvitløkfedd
· 1 dl presset sitronsaft
· 1 dl + ½ dl olivenolje
· 350 g hodekål
· 400 g edamamebønner
· 1 ts spisskummen
· 1 ts salt
Syltet rødløk
· ½ rødløk
· ½ dl rødvinseddik
· ¼ dl sukker
· ½ dl vann
· 2 krm salt
Slik gjør du:
1. Syltet rødløk: Kok opp eddik, sukker, vann og salt. Skrell og skjær løken i tynne båter. Legg løken i den kokende laken og ta kasserollen av varmen. La løken avkjøles i laken.
2. Kok quinoaen etter anvisningen på pakken. Skrell og finhakk hvitløken. Bland hvitløk, sitronsaft og 1 dl olivenolje.
3. Rens og strimle hodekålen. Stek hodekål, bønner og quinoa i ½ dl olivenolje i 3–4 min. Vend inn spisskum, hvitløksvinaigrette og syltet rødløk. Krydre med salt og server.
Quinoasalaten serveres varm.
Oppskrift:
Allt om Mat/Tara
Kilder øvrig informasjon: Norsk Helseinformatikk (nhi.no)