Lag dine egne hjemmelagde drops
Fargerike drops er morsomme å lage, fine å gi bort og smaker himmelsk! Her er noen herlige oppskrifter på blandet sukkertøy.
Slik lager du drops
Ta en tur i hobbybutikken for å handle inn til dropsverksted. Her er grunnoppskriften du trenger for å lage dine egne drops.
Dette trenger du:
1 dl vann
450 g sukker
125 g druesukker (fås i større matvarebutikker og hobbybutikker)
Aroma. Fås både i flytende form (for eksempel anis) og som pulver (for eksempel lakrisekstrakt eller sitronsyre)
Farge. Fås i flytende form i mange nyanser. For å få en kritthvit masse bruker du titandioxid-pulver
Litt rapsolje til pensling
UTSTYR:
En stor gryte
Koketermometer
Teflonmatte
Et par varmeresistente hansker
Doseringspipetter til å måle aroma og farge
Deigskrapere
Bakepensel til å pensle teflonmatten
Saks
Du kan få verktøysett som inneholder teflonmatte, termometer, metallskrape, 2 deigskrapere, 2 pensler, 5 plastpipetter og beskyttelseshansker på Panduro Hobby.

Slik gjør du
Begynn med å pensle dropsmatten lett med olje og mål opp aromastoffer og fargestoffer, slik at alt er klart før du begynner å koke.
Bland vann, sukker og druesukker i en gryte og kok opp blandingen på full varme uten å røre i gryten. Stikk termometeret i gryten.
Kok opp massen til 162 grader, ta gryten av varmen og hell sukkermassen utover teflonmatten. Tilsett farge og smaksstoff, og bland godt med deigskraperne.
Massen blir gradvis fastere, slik at du kan trekke den ut til stenger. Klipp deretter ut dropsene med en saks.

Polkagriser
Røde- og hvitstripete polkagriser med peppermynte er en klassiker! De smaker aller best når de er hjemmelaget.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
1 ts titandioxid-pulver (kritthvit)
ca. 0,75 ml rød farge
1,5-2 ml peppermyntearoma
Slik gjør du:
Del sukkermassen i to porsjoner. Tilsett rød farge i den ene porsjonen og titandioxid-pulver, som gir en hvit farge, i den andre.
Fordel peppermyntearomaen likt i de to porsjonene.
Trekk ut stenger i begge farger. Legg dem sammen og rull dem sammen.
Klipp av dropsene med en saks.

Blå lakrisdrops
Dypblå drops med smak av lakris er barnas favoritt.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
2,5 ml turkisblå farge
2 ts salmiakksalt
1,5 ml anisaroma
0,5 ml lakrisaroma
Slik gjør du:
Ha i salmiakksalt, farge og aromastoffer i sukkermassen på teflonmatten.
Bland godt og trekk ut stenger.
Klipp av dropsene med en saks.

Epledrops
Disse dropsene smaker friskt og søtt av eple. De er også veldig enkle å lage.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
2 ts sitronsyre
1 ml grønn farge
1 ml eplearoma
Slik gjør du:
Følg grunnoppskriften på dropskoking.
Tilsett sitronsyre, farge og aroma. Ikke glem sitronsyren, den fremhever eplesmaken.
Bland godt og trekk ut stenger.
Klipp av dropsene med en saks.

Kongen av Danmark
Disse velkjente dropsene har deilig anissmak og flott rødfarge. Sett prikken over i-en med å lage mønster i dropsene med et stempel.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
1,5 ml rød farge
1,5 ml anisaroma
Stempel med kongekrone. Vårt er fra Panduro Hobby.
Slik gjør du:
Følg grunnoppskriften på dropskoking, og tilsett aroma og farge.
Del massen opp i små kuler mens den fortsatt er varm. Legg kulene på en stekeplate kledd med bakepapir.
La kulene stivne litt før du presser stempelet ned i hver av de små kulene.

Jordbærhjerter
Lag dekorativt sukkertøy ved å rulle dem i strøssel før du klipper ut dropsene.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
2 ts titandioxid
2 ts sitronsyre
Noen dråper med rød farge
2 ml jordbæraroma
Hjertestrøssel eller annen kakepynt
Slik gjør du:
Følg grunnoppskriften på dropskoking, tilsett titandioxid, sitronsyre og litt rødfarge. Prøv deg frem med noen dråper farge om gangen, til du får en fin rosa nyanse.
Tilsett jordbæraroma, bland og strekk massen ut til stenger. Rull dem i strøsselet og trykk lett, slik at pynten kleber seg godt fast til stengene. Hakk av dropsene med en kniv.

Fløtekarameller
Det er fristende å tygge dette dropset, inni gjemmer det seg nemlig et deilig fyll av myk nougat..
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
2,5 ml brun farge
2 ml fløtekaramellaroma
½ ts titandioxid (hvit)
50-80 g myk nougat
Slik gjør du:
Skjær nougaten ut i tynne stenger med en skarp kniv.
Følg deretter grunnoppskriften på dropskoking, og tilsett titandioxid, brun farge og fløtekaramellaroma.
Smør dropsmassen ut til en avlang firkant. Legg nougatstengene på midten og fold kantene på dropsmassen inn over fyllet.
Rull til tynne stenger og klipp av drops med en saks. Det er viktig å bruke saks når du lager fylte drops. Da lukkes fyllet inne.

Tyrkisk pepper
En spiseskje sort pepper og masse lakrispulver gjør disse dropsene brennende hete.
Dette trenger du:
1 porsjon med grunnoppskriften
5-6 ss lakrisekstrakt
2 strøkne ss fint salt
2 ss salmiakksalt
1 strøken ss finmalt sort pepper
2 ml svart farge
2 ml anisaroma
Slik gjør du:
Tilsett lakrispulver, salt, pepper, salmiakksalt, svart farge og anisaroma til sukkermassen.
Bland godt og trekk ut stenger.
Klipp av dropsene med en saks.
Rist de ferdige, varme dropsene i litt lakrisekstrakt.
Hva med å gi bort et abonnement på BoligPluss i julegave?

Lag sukkerstang
Rull dropsmassen ut til stenger, skjær dem i like lengder og pakk dem inn i gaveposer av cellofan. Lag et kremmerhus av mønstret papir og du har en søt gave å gi bort. Klistremerke, papir og øvrige materialer er fra Panduro Hobby.

Koselig oppbevaring
Et syltetøyglass kan enkelt pyntes med et lite tøystykke og silkebånd og fylles med drops.

Dropstips I:
De første dropsene du lager blir kanskje ikke så fine å se på. Men ikke fortvil, de smaker uansett himmelsk! Og øvelse gjør mester…

Dropstips II:
Du må være rask, siden dropsmassen kjøles raskt ned og blir hard. Begynn derfor med noen enkle drops med kun én farge. Når du har prøvd et par ganger, kan du lage flerfargede og fylte drops.

Dropstips III:
Dropslaging er morsomt å følge med på for barn, men de bør helst holde litt avstand siden sukkermassen er svært varm. De aller minste barna har mest glede av å nyte duften, stemningen og ikke minst resultatet!

Dropstips IV:
Sørg for å ha syltetøyglass og krukker parat. Når dropsene er helt avkjølt, skal de umiddelbart legges i lufttette beholdere. Hvis ikke klistrer de seg sammen.

Dropstips V:
En teflonbelagt matte er uunnværlig for å unngå at den varme massen klistrer seg til bordet. Klipp stengene med en saks og sørg for at dropsene ligger atskilt mens de avkjøles. Hvis ikke klistrer de seg sammen.

Fine gaver
De hjemmelagde dropsene er fine å servere til gjester, og er også supre som gaver. Et lurt julegavetips!
