Opskrift pumpkin spice latte
© Getty Images

Har du prøvd denne populære høstdrikken med krem og gresskar?

La deg ikke lure av grønnsakspuréen - denne deilige kaffen er fylt med varme krydder som kanel og muskat og smaker både søtt og kremet.

19. oktober 2020 av Nina Lykke Sørensen

Det er den tiden på året hvor man har lyst til å kose seg innenfor med en dampende kopp i hånden og en god bok - eller kanskje gå ned til nærmeste Starbucks hvis man er amerikaner.

Det er nemlig i USA at kaffedrikken 'pumpkin spice latte' er mest populær og så snart de første oransje bladene faller kan du finne den krydrede latten på menyen.

Men her hjemme behøver du ikke å finne en kaffebar - du kan nemlig enkelt lage den lekre høstdrikken selv. 

Den inneholder både gresskarpuré og krydderblandingen 'pumpkin spice' (gresskarkrydder på norsk), som finnes i alle slags desserter i Nord Amerika. 

Begge deler er enkle og kjappe å lage selv. Det er ingen gresskar i pumpkin spice - det er kun en krydderblanding som ofte brukes til å krydre gresskardesserter.

I denne oppskriften er det et helt gresskar som gir ekstra puré og pumpkin spice, som du kan gjemme og bruke til mange andre desserter eller flere kopper latte. 

Der er ingen tilsatt sukker i gressskarpuréen, så du kan også bruke den i salte retter.

Ingredienser (til 2 glass)

  • 1 stk Flaskegresskar, eller butternut squash som det heter på engelsk 
  • 4 tsk kanel
  • 2 tsk malt ingefær
  • ½ tsk malt muskatnøtt
  • 1 klype malt kardemomme
  • 1 klype malt nellik
  • 1 klype malt allehånde
  • 3,5 dl helmelk
  • 1 dl vann
  • 1 tsk vanilje
  • 4 tsk lønnesirup
  • ½ dl espresso eller sterk kaffe
  • Evt pisket krem

Fremgangsmåte

  1. Skrell gresskaret og fjern kjernene med en skje. Riv eventuelt litt gresskar og spar det til pynt. Skjær gresskaret i små terninger og damp de i en gryte med litt vann. Når de er helt mør blendes de til en puré. Oppbevar den puré som du ikke bruker nå i et glass med lokk. Den kan holde seg ca 4 dager i kjøleskapet eller fryses ned. 

  2. Bland alle krydderne bortsett fra vanilje sammen og hell de i et lite syltetøysglass eller en annen tett beholder. Ditt pumpkin spice kan holde seg i opp til 6 måneder.

  3. La espresso eller kaffe.

  4. Ha melk og vann i en gryte og varm det langsomt opp til det småkoker. Tilføy 50 g gresskarpuré, 3-4 tsk pumpkin spice, vanilje, lønnesirup og kaffe og rør godt rundt.

  5. Smak eventuelt til med mer lønnesirup, kaffe eller pumpkin spice.

  6. Pynt med pisket krem, ett dryss kanel og eventuelt litt revet gresskar.


TIPS I mange amerikanske oppskrifter på gresskarpai brukes pumpkin spice og pumpkin puree, altså gresskarpuré - så når du nå har begge deler kan det brukes til masse lekre kaker og desserter!  


Seneste

Kanskje du også er interessert i...