Herlig og saftig safrankake med toscalokk - den perfekte kaken til juletiden

Få oppskriften på en herlig kake som ingen kan motstå. Smøret gjør den ekstra saftig og kaken holder seg fint i flere dager. Denne kaken er perfekt til ethvert jule besøk.

jul julebakst julens beste safrankake juletiden oppskrift
© Helén Pe / Allt om Mat

Dette trenger du

(ca 14 biter)

  • 1 pakke safran (1⁄2 g)
  • 2 1⁄2 dl sukker
  • 200g smør
  • 2 egg
  • 1 1⁄2 dl melk
  • 4 dl hvetemel (240 g)
  • 2 ts bakepulver
  • litt strøbrød

Toscalokk

  • 3⁄4 dl pekannøtter
  • 3⁄4 dl pistasjnøtter
  • 100g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl sukker
  • 4 ss honning

Les også: Den kuleste julepynten lager du selv! Her finner du 6 DIY juleprosjekter

jul julebakst julens beste safrankake juletiden oppskrift
© Helén Pe / Allt om Mat

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 175 °C. Knus safranen i en morter sammen med 1 ts av sukkeret. Smelt smøret og rør inn safransukkeret.
  2. Pisk eggene og resten av sukkeret til eggedosis i en bakebolle. Rør inn safransmør og melk. Bland melet med bakepulveret, deretter med resten av ingrediensene. Smør en springform, ca. 24 cm i diameter, med smør og dryss med strøbrød. Ha deigen over i formen og glatt ut overflaten.
  3. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 min.
  4. Toscalokk: Grovhakk nøttene mens kaken steker, sett dem til side. Bland deretter smør, fløte, sukker og honning i en kasserolle. Kok opp, slå ned varmen og la koke til blandingen får en lys gyllenbrun farge. Hell den varme blandingen over de hakkede nøttene og rør godt.
  5. Ta kaken ut av ovnen og skru opp varmen til 200 °C. Fordel nøtteblandingen over kaken og stek den videre i ovnen i ca. 10 min. til toscalokket har fått en fin, gyllenbrun farge. La kaken avkjøles på rist før du tar den ut av formen.