Her er sensommerens beste kaker!
Få vann i munnen av disse norske kakene. Nå er det tid for kakefest!
Ritz-kake
Etter en årstid med lette salater og småretter er det tid for å ta en skikkelig kakefest!
Ta med barna på blåbærtur i skogen, og disk opp med en himmelsk Ritz-kake som belønning til bærplukkerne.
Du trenger:
Bunn: 1/2 pakke Ritz-kjeks, 1 dl valnøtter, 3 eggehviter, 2 1/2 dl sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker.
Vaniljekrem: 3 eggeplommer, 2 ss sukker, 2 dl melk, 1 ts vaniljesukker, 1 ss maisstivelse, 3 dl fløte.
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Knus kjeksene og valnøtter i foodprocessor. Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukker, vaniljesukker og bakepulver, og bland kjeks- og nøtteblandingen forsiktig inn.
3. Hell røren over i en rund form og stek i 25 minutter. Avkjøl!
4. Bland ingrediensene til fyllet bortsett fra fløten i en kjele og la det tykne på svak varme mens du rører.
5. Pisk fløten til krem og bland den med vaniljekremen. Ha kremen på kaken, og pynt med frukt eller bær som blåbær.
Oppskrift fra Annbjørg Hageselle.

Daim-iskake
Denne fantastiske kaken bokstavelig talt smelter i munnen! Og en bonus er at du kan lage den i godt tid før gjestene kommer.
Du trenger:
Bunn: 3 eggehviter, 150 g sukker, 150 g mandler.
Iskrem: 3 eggeplommer, 90 g sukker, 3 dl kremfløte, 2 doble daim-sjokolader, ev. bringebær.
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 170 grader.
2. Visp eggehvitene stive, og tilsett sukkeret litt og litt.
3. Vend inn malte mandler og ha blandingen i en smurt form på 24 cm.
4. Stek bunnen i 40 minutter. Mens den blir kald lager du iskremen.
5. Visp sukker og eggeplommer til eggedosis. Visp fløten til ekstra stiv krem, og bland med eggedosisen. Hakk sjokolade og ha den i blandingen, ev. sammen med bærene.
6. Smør kremblandingen over kakebunnen. Dekk med aluminiumsfolie og sett kaken i fryseren i ca. 3 timer. Pynt med bær og sjokolade.

Sitrondrøm
La det søte få selskap av det sure i en deilig miks, og drøm deg bort til vide horisonter og terrakottafarget jord dekket av sitrontrær.
Du trenger:
Bunn: 150 g smør, 150 g sukker, 5 eggeplommer, 3 ss melk, 1 ss sitronsaft, finrevet skall fra en sitron, 200 g hvetemel, 1 ts vaniljesukker, 1 1/2 ts valmuefrø og 1 ts bakepulver.
Marengs: 5 eggehviter og 200 g sukker.
Sitronkrem: 6 eggeplommer, 125 g sukker, 125 g romtemperert smør, 2 1/2 ss fløte, saften og skallet fra en sitron, 4 eggehviter.
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Rør smør og sukker hvitt. Rør inn én og én eggeplomme. Ha i melk, sitronsaft, mel, bakepulver, vaniljesukker, sitronskall og valmuefrø.
3. Smør røren tynt utover i en langpanne dekket med bakepapir.
4. Lag marengsen. Stivpisk eggehvitene og tilsett sukkeret litt og litt. Visp til du får en tykk masse.
5. Smør marengsen over røren, og stek kaken i ca. 30 - 45 minutter, til marengsen har fått en fin farge og deigen er gjennomstekt. Avkjøl!
6. Mens kaken stekes, lager du stronkremen. Bland sammen egg, sukker, smør, fløte og sitronsaft i en kjele på svak varme. Stivpisk eggehvitene, og vend dem inn. Varm blandingen forsiktig opp, og rør til det tykner. Avkjøl!
7. Når kaken er kald deler du den i to. Smør sitronkremen utover den ene delen og legg den andre oppå. Pynt med revet sitron.

Livets marengs
Her er kaken som reflekterer livet - full av spennende kontraster. Søt og salt, myk og hard, sprø og saftig!
Du trenger:
Bunn: 1 eggeplommer, 1 egg, 80 g sukker, 2 ss hvetemel, 1 ts bakepulver.
Marengsbunn: 4 eggehviter, 200 g brunt sukker.
Sjokoladekrem: 75 g smør, 100 g kokesjokolade, 100 g melis og 2 eggeplommer.
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 150 grader.
2. Pisk eggeplommer og egg helt luftig sammen med sukkkeret. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Ha deigen i en rund kakeform og stek på rist i 15 - 20 minutter. Ta ut av form og avkjøl!
3. Lag marengsbunnen. Pisk eggehvitene stive. Tilsett det brune sukkeret og pisk videre til du får en tykk marengsmasse. Ha den i en rund kakeform med bakepapir i bunnen og stek på rist midt i ovnen i 60 minutter.
4. Ta marengsen ut og dryss over hakket sjokolade og peanøtter mens den fortsatt er varm. Spar litt peanøtter til pynt. La den avkjøles i formen mens du lager sjokoladekremen.
5. Smelt smøret i vannbad sammen med sjokoladen, eller på svak varme i en kjele. Rør blandingen jevn, og ta kjelen av platen. Rør inn melis til den har løst seg opp og pisk deretter inn eggeplommene.
6. Legg bunnen på et fat. Smør over sjokoladekremen i et jevnt lag, og dekk med pisket krem. Legg marengsbunnen på toppen og pynt med peanøtter og smeltet sjokolade.
Oppskrift fra Gry Ristesund.

Opp-ned-kake
Noen ganger trenger vi å tenke utenfor boksen, og da er en opp-ned-kake helt på sin plass! Pynt med friske bær og granateple.
Du trenger:
Bunn: 6 egg, 4 dl sukker, 1 1/2 dl kokende vann, 4 1/2 dl hvetemel, 2 ts bakepulver, 2 ss kakao.
Fyll: 50 g margarin, 4 dl sukker, 200 g hakkede hasselnøtter.
Vaniljekrem: 5 eggeplommer, 100 g sukker, 5 dl fløte, 1 ts vaniljesukker.
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Pisk egg og sukker lett sammen. Så tilsetter du vannet i en tynn stråle og pisker videre til eggedosisen blir stiv. Rør inn det tørre.
3. Legg bakepapir i bunnen på en springform og smør kantene.
4. Rør sammen fyllet og hel det i formen før du heller i kakerøren. Stek kaken i 45-50 minutter.
5. Kok opp vaniljekremen og avkjøl. Snu formen forsiktig, og legg den på et fat. Del kaken i tre deler, og smør vaniljekrem på hvert lag.
6. Fjern formen og bakepapiret. Pynt gjerne med friske bær og granateple.
Oppskrift fra Bente Kumsvik.
