Fransk eplepai med sprø mandler
Få vann i munnen av denne lekre oppskriften på fransk eplepai med sprø mandler. Kombinasjonen av den deilige sødmen fra årets epler og sprøstekte mandler er helt magisk.
Dette trenger du:
(En pai gir ca. 10 biter)
Deig
· 100 g smør
· 3 dl hvetemel (180 g)
· 2 ss melis
· 1 ss kaldt vann
Fyll
· 3 + 1 eple
· 2 eggeplommer
· 1 dl sukker
· 1 dl crème fraîche
· 1 ss maisenna
· 2 ts malt kanel
Topping
· ½ dl finhakkede mandler
· 2 ts melis
Tilbehør
· Vaniljesaus, vaniljeiskrem eller pisket krem
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Arbeid sammen alle ingrediensene til deigen, gjerne i en kjøkkenmaskin med knivblad. Kjevle ut og trykk deigen ned i en paiform med avtakbar kant, ca. 24 cm i diameter.
2. Fyll: Skrell tre epler, fjern kjernehus og skjær eplene i skiver. Fordel dem pent langs kanten av formen, som takstein. Skrell det siste eplet, fjern kjernehus og skjær det i terninger som legges i midten av formen.
3. Visp sammen eggeplommer, sukker, crème fraîche, maisenna og kanel. Hell røren over eplene i formen og stek nederst i ovnen i ca. 40–50 min. Paien skal være godt stekt slik at bunnen er sprø.
4. Bland hakkede mandler og melis. Strø dem over paien når det gjenstår ca. 10 min. av steketiden.
5. La paien avkjøles litt og server den gjerne lun med vaniljesaus, iskrem eller pisket krem.
TIPS! Hvis du vil gjøre det veldig enkelt, kan du kjøpe ferdig paideig og rulle den ut over en rund kakeform før du trykker den nedi. Paien skal være godt stekt.