Julefilm | De 34 beste klassiske, romantiske, nye og familievennlige julefilmene

Bruk ventetiden til noe godt og skru opp ekstra opp for kosen med de beste norske og utenlandske julefilmene som du kan varme deg med.

Emilia Clarke i Last Christmas
© Universal Pictures

De klassiske julefilmene

Du har sikkert allerede sett de flere ganger, men på en eller annen måte hører de med til høytiden. Så finn frem yndlings godisen din og se de beste juleklassikerene igjen.

Love Actually, 2003

En klassiker som helt klart fortjener en plass på denne listen er den romantiske julefilmen Love Actually. På rollelisten finner du blant annet Hugh Grant, Keira Knightley, Alan Rickman og Colin Firth, og bare det er en god nok grunn for å se den.

I filmen møter vi 8 forskjellige par, som på hver sine måte opplever problemer med kjærligheten i juletiden. Men kan julefreden likevel senke seg, og finner alle kjærlighet til slutt?

Grinchen - Grinch som stjal julen (How the Grinch Stole Christmas), 2000

Alle innbyggerne i den magiske verden Hvemdalen gleder seg til julen. De arbeider alle for å gjøre byen klar til den koselige tiden. Men hvis det er en ting som Grinchen, som har et litt for lite hjerte hater, så er det julen! Derfor beslutter han seg for å sette en stopper for høytiden en gang for alle.

I rollen som Grinchen finner vi Jim Carrey, og ingen har noensinne hatet julen så mye som han. Men kan det være mulig å lære å elske julen og den magiske julestemningen?

Vi elsker denne filmen!

Få 8 tips fra eksperten... Slik pynter du julens fineste bord!

Hjelp, det er juleferie! (National Lampoon's Christmas Vacation), 1989

Clark Griswold har lovet familien en god gammeldags jul, men i sitt iherdige arbeid på å skape julestemningen er det omtrent ikke noe som ikke går galt.

Det hele ender med en jul hvor katten får støt, juletreet flyr en tur gjennom vinduet og kalkunen sprenger i luften. Hallelujah og gledelig jul!

Alene hjemme (Home Alone), 1990

Juleklassikeren som du garantert ser igjen år etter år. Og som i år selvfølgelig også fortjener et nostalgisk gjensyn.

Bli med til Chicago hvor 8-år gamle Kevin har blitt glemt igjen hjemme mens familien har dratt på juleferie til Paris. Kevin møter på problemer når to innbruddstyver har planlagt å gjøre innbudd i huset. Derfor legger han flere feller for de ubehagelige innbruddstyvene.

Rollebytte (Trading places), 1983

Midt i julestresset støter en rik investor og en smart gatesvindler på hverandre. Det resulterer i at de to bytter identitet til stor overraskelse for begge parter. Et perfekt eksempel på en herlig julekomedie.

Med Grimm og Gru (Rock`n Roll Wolf), 1976

Den siste delen av filmen har for mange vært en tradisjon å se i julen. Det er et flott juleeventyr med nydelig musikk som er basert på et rumensk eventyr "Geitemor og hennes tre killinger". I filmen må geitemor beskytte sine små killinger mot den sultne ulven.

Psst... Oppdater julestilen din med disse 4 trendene!

The Holiday, 2006

Hvis det er noe britiske Iris og amerikanske Amanda er lei av så er det menn! De beslutter seg derfor å bytte boliger i juleferien for å få litt forandring i livene sine. Til begges store overraskelse finner de akkurat det de ikke leter etter - nye romanser.

Nå er det jul - igjen (The Santa Clause), 1994

Når julenissen faller ned fra Scott Calvin sitt tak blir har nødt til å overta rollen som julenisse. Heldigvis ved de åtte regnstyrene hva de skal gjøre og de setter kurs mot Nordpolen. Så fort Scott tar julenissen sin drakt på begynner både skjegget og magen å vokse, og han begynner å ligne julenissen på en prikk. Hva skjer når han må overta alle julenissens oppgaver? Da kan man godt snakke om å ha en travel jul.

Hjem til jul, 2019

Dette er kanskje ikke en film, men den må med på listen. Johanne, som er evig singel, er lei av alle kommentarene om hennes sivilstatus. Derfor legger hun ut på en 24-dagers jakt etter en kjæreste som hun kan ta med hjem til jul.

Die Hard, 1988

Denne heseblesende actionklassikeren utspiller seg på juleaften og julefreden blir kort for politimannen John McLane. Hans kone og hennes kollegaer blir tatt som gisler av 12 bevæpnede terrorister. John må ta opp kampen med gisseltakerne. Og det går ikke stille for seg.

En Muppet julefortelling (The Muppet Christmas Carol),1992

Du kjenner sikkert allerede Charles Dickens historie om den ondskapsfulle Scrooge, som ikke bryr seg om andre mennesker. Eller julen! Her er versjonen som aldri blir gammel, fortalt i selskap med Kermit, Miss Piggy, Gonzo, Fozzie og alle de andre Muppetene.

The Nightmare Before Christmas, 1993

I en verden hvor alle høytider er et land åpner græskarkongen i Halloween-landet, Jack Skellington, en dag døren inn til Jule-landet. Jack bestemmer seg for at han vil bli i Jule-landet og sender derfor julenissen på ferie mens han prøver å lage en (u)hyggelig og forbedret utgave av julen. Alle barn elsker vell å få en uhyggelig overraskelige i julegave, eller?

En julefortelling (A Christmas Story), 1983

9-år gamle Ralphie Parker ønsker seg kun en ting til jul, nemlig en Red Ryder 200-shot carbine action air rifle BB gun. Men både foreldrene og læreren og ja selv julenissen syntes det er en tåpelig ide: man kunne jo risikere å skyte ut et øye! Ralphie gjør derfor alt for å få fingrene i den perfekte julegaven.

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa, 2013Kom i julestemning med de kjente karakterene fra Flåklypa. Oppfinneren Reodor Felgen skal sørge for at bygden skal få snø til jul. Det oppstår en rekke situasjoner som Reodor, Solan og Ludvig sammen må finne løsninger på. Bli med på dette eventyret hvor hele Flåklypa står i fare.

Mikke Mus: Et juleeventyr, 1983

Ingen jul uten Mikke Mus og hans juleeventyr.

En julefortelling (A Christmas Carol), 2009

Charles Dickens magiske juleeventyr er utgangspunktet for denne hjertevarme julefilmen. Hvis du ikke allerede kjenner historien så kommer du til å møte den gamle, uforskammede og gjerrige Scrooge. Han får besøk av tre julespøkelser: Fortid, Nåtid og Framtid. Spøkelsene tar han med på en rørende reise, der de lærer han hva meningen med julen egentlig er.

Elf, 2003

Buddy er oppvokst blant nisser, men en dag kommer han til New York for å finne sin biologiske far. Det viser seg å være vanskelig for han å finne frem i menneskeverden og det viser seg at Buddys far er en travel mann som ikke kjenner til familiekos. Spørsmålet er altså om Buddy kan tilpasse seg New Yorks travle liv og samtidig lære faren hva ekte julestemning handler om?

Klaus, 2019

Hva er mer i julens ånd enn et uventet kameratskap mellom et postbud og en som lager leker, som gir håp og glede til en splittet landsby? Klaus er en hyggelig fortelling om å se muligheter i stedet for begrensninger - og bygger på et budskap om at man er bedre om man jobber sammen og støtter hverandre.

Nøtteknekkeren (The Nutcracker), 2010

Bli med på en eventyrlig reise fylt med fantasi og magi, når Mary sin julegave, Nøtteknekkeren, vekkes til live. Nøtteknekkeren tar henne med inn i sin fortryllende verden, hvor juleleker og feer kommer til live.

Polar ekspressen (The Polar Express), 2004

Eksisterer julenissen i det hele tatt? Det spørsmålet holder en liten gutt våken på julekvelden. Før han vet ordet av det befinner han seg ombord på Polar-ekspressen, som tar han med på en tur fylt med magi og overraskelser.

Mirakelet på Manhattan (Miracle on 34th Street), 1947

En klassiker! Filmen handler om mannen Kris Kringle som påstår at han er julenissen. Han møter en liten jente som ikke lengre tror på julenissen, hennes mor har fortalt henne at han ikke finnes. Etter at den lille jenten blir kjent med Kris begynner hun kanskje å tro på julenissen igjen?

Arthurs julegaverace (Arthur Christmas), 2011

Julenissen skal dele ut gaver til milliarder av barn og for å klare den oppgaven får han hjelp fra flere nisser. Likevel glemmer de et barn. Julenissens sønn begir seg ut på et spennende oppdrag for å sikre julestemningen og for å levere den siste julegaven.

The Christmas Chronicles, 2018

Søskenparet Kate og Teddy bestemmer seg for å prøve å fange julenissen på kamera. Planen går i vasken, og ved et uhell ødelegges julenissens slede. De tre er derfor oppe hele natten og gjør alt for å redde julen, før det er for sent.

Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen, 2020

Lekeoppfinneren Jeronicus Jangle blir frastjålet sin beste oppfinnelse. Det er hans egen lærling som er tyven og det ta lang tid før oppfinneren får gnisten tilbake. Det er først i møte med sitt eget barnebarn at oppfinneren finner tilbake til gleden. Dette er en julefilm som ikke sparer på glitter, magi og musikalske sanger.

Reisen til julestjernen, 2012

Den originale filmen om Reisen til julestjernen kjenner vi nok alle godt til, den blir jo vist på tv hver eneste juleaften og er en folkekjær tradisjon. Den nye eventyrfilmen fra 2012 er basert på den samme historien, som opprinnelig var et teaterstykke i 1924, før den første filmen ble laget i 1976.

The Princess Switch, 2018

Den talentfulle Stacy DeNovo skal delta i en prestigefylt konditorikunkurranse når hun tilfeldigvis møter Lady Margaret Delacourt, som er en kommende prinsesse. Begge to blir forbløffet over hvor mye de ligner hverandre.

Lady Margaret Delacourt drømmer om noen dager utenfor rampelyset og Stacy går med på å bytte identitet for en kort stund. Kjærligheten oppstår for begge jentene, men ikke på den måten som man umiddelbart skulle tro.

Om du ønsker å holde et mini julemarathon finnes det også en oppfølger som heter The Princess Switch: Switched Again fra 2020.

A wish for Christmas, 2016

Sara Thomas er den tilbakeholdende typen, men når hennes sjef stjeler hennes store juleidé på jobben er hennes eneste ønske til julenissen, at hun tør å stå opp for seg selv og si sin mening. Ønsket går i oppfyllelse, og hun har nå 48 timer til å fortelle hva hun virkelig mener.

Holidate, 2020

Sloane og Jackson hater begge høytider. De er alltid single og det betyr en fast plass ved barnebordet og familiemedlemmer som konstant prøver å leke Kirsten giftekniv. Men da de to støter inn i hverandre i løpet av en spesielt dårlig jul lager de en pakt og bestemmer seg for å være hverandres 'holidate' hver eneste jul.

Begge to har en skepsis til høytider og er skråsikker på at de ikke har noen romantiske følelser for hverandre. Dermed blir de hverandres perfekte date og det fører til både morsomme og overraskende hendelser på veien. Men er det virkelig en helt uromatisk pakt?

The Family Stone, 2005

Midt i juletiden har Meredith sagt ja til å bli med sin forlovede, Everett, med hjem for å besøke hans familie. Det viser seg å være veldig vanskelig å komme inn i familiens varme. Når Meredith sin søster plutselig dukker opp går det virkelig galt.

Snekker Andersen og Julenissen – Den vesle bygda som glømte at det var jul, 2019

Dette er en ny julefortelling fra universet til Alf Prøysen. Vi får et gjensyn med både julenissen og snekker Andersen mens en liten bygd glemmer at det er jul. Vi møter også nye karakterer, som en liten jente som møter på en rekke utfordringer nå som folk i bygden har glemt at det er jul. Kan det hende at julenissen og snekker Andersen kan gjøre noe for å redde julen?

A Christmas Tale, 2008

Junon Vuillard blir diagnostisert med leukæmi og midt i juletiden spør hun familien sin om en av de kan være benmargsdonor. Det blir starten på en tøff tid for hele familien, og det blir spesielt tøft for Junons barn som blir mindet på det traumatiske tapet av deres bror da de var barn.

The Spirit of Christmas, 2015

Den hardtarbeidende advokaten Kate har mulighet for å bli forfremmet dersom hun kan klare å selge en gammel kro. Sjefen hennes spår at det blir en svært vanskelig oppgave, fordi det går et rykte om at kroen blir gjemsøkt av det spøkelse. Et veldig flott spøkelse.

Merry Kissmas, 2015

Da Kayla får et magisk kyss av en fremmed blir hun plutselig i tvil om sitt forhold til sin kontrollerende forlovede. Hennes forlovede er en kjent koreograf som ikke prioriterer deres forhold og Kayla er usikker på hva hun ønsker videre. Mitt i fortvilelsen endrer hennes forlovede seg til det bedre og hun må nå velge hvem hun virkelig elsker.

Julekalenderen (The Holiday Calender), 2018

En lovende fotograf arver en antikk julekalender, som kanskje kan spå fremtiden. Vil den magiske kalenderen vise henne veien til hennes livs kjærlighet i denne romantiske julefilmen?

Let it snow, 2019

En liten by blir truffet av en snøstorm i juletiden og det viser seg å få store konsekvenser for byens unge beboere. Om du er i humør for mye snø, landsby sjarm og tenårigsforelskelse bør du kose deg med denne.

Last Christmas, 2019

Wham har gitt oss julehiten Last Christmas og akkurat nå er filmen med samme navn klar for å rulle over din skjerm. Den er inspirert av George Michaels musikk og handler om Kate som for et år siden var tett på å dø. Hennes liv har blitt forandret. Hun jobber i en julebutikk, men er absolutt ikke i julestemning. Kan den positive Tom få henne på rett vei og hjelpe Kate med å finne julestemningen igjen?