Fem grunner til at dette er Norges mest populære vase

Nå fins det en halv million Kähler-vaser i norske hjem.

Den stripete Omaggio-vasen fra Kähler, som kommer i ulike størrelser og farger med priser fra 150 kroner, har vært en enorm suksess.

© Kähler
  • Vi må vel tilbake til suksessen med Rosendahl for å finne noe lignende i Norge. I fjor endte vi på 200 000 solgte vaser i Norge. I år har vi nådd samme tall allerede, etter årets fem første måneder, sier Stamati Stenseth, som har agentur på det tradisjonsrike, danske merket Kähler i Norge.

Han anslår at det totalt er solgt godt over en halv million stripete Omaggio-vaser her til lands.

Det tilsvarer én vase i hver femte husstand.

Enkel suksess

Da Stenseth begynte å jobbe med den danske keramikkprodusenten i 2010, var interessen for merket laber. Heller ikke da den første Omaggio-vasen ble lansert i 2011, vekket det noen særlig oppsikt.

Men utover i 2012 begynte ting å skje.

Stenseth peker på fem konkrete ting når han skal forsøke å forklare suksessen;

  • For det første er produktene relativt enkle, for det andre har de en god pris. At de er håndmalt og produsert i Europa er nok også noe folk liker. Og så er det gjenkjennelsen, nå vet de fleste at dette er trendy, og de er godt synlige i butikk. Vi har også fått god drahjelp av pressen og bloggere, sier han.
Jubileusmvasen med de messingfargede stripene ble lansert til Kählers 175-årsjubileum i fjor, og var utsolgt før den nådde butikkhyllene. Flere eksemplarer ble solgt til tre ganger normal pris på annenhåndsmarkeder som Finn.no. Foto: Kähler

Jubileumsutgaver

Begrensede opplag og jubileumsutgaver, som den messingstripede vasen som ble lansert til Kählers 175-jubileum i fjor, har dessuten ført til panikkartede tilstander blant handleglade nordmenn.

  • Med den 20 cm høye, messingfargede vasen kom vi i en situasjon der den aldri nådde butikkhyllene. Den ble utsolgt før vi fikk den inn. I november lanserte vi en mindre versjon med messingstriper, som ble blåst bort. Og etter at vi lanserte en modell med sølvfargede striper i januar, har det vært helt vanvittig. Vi er i ferd med å bli utsolgt for resten av året, sier Stenseth.

Får provisjon

Drammenseren måtte klype seg i armen allerede etter suksessen i 2014.

  • Men det var bare starten, i år regner vi med å doble omsetningen. Salget er ikke i nærheten av i ferd med å dabbe av.

500 000 vaser med en snittpris på 250 kroner tilsvarer godt over hundre millioner kroner. Hva det norske agenturet har tjent på suksessen, vil ikke Stenseth ut med, men det er klart at de får provisjon etter antall solgte produkter.

  • Er dere ikke redd for at suksessen kan tippe over, at folk blir lei av vasene?

  • Det virker ikke som det nærmer seg noen metthet i markedet foreløpig, men vi er nok på et riktig antall forhandlere. Hadde vi ønsket det, kunne vi hatt produktene i 1000 butikker. Men 400, som vi ligger på nå, er nok et bra tall.

Kählers første butikk utenfor Danmark ble åpnet i Hegdehaugsveien i Oslo i 2014. Foto: Kähler

- Solgt for mange

Interiørstylist Line Dammen mener Kähler har gjort en kjempegod jobb med oppbyggingen av merkevaren sin, og spesielt med Omaggio-vasen. Men hun tror de også hadde flaks med timingen.

  • Vasene har en veldig enkel, ikonisk form. Da de begynte å ta litt av, hadde de mest populære bloggerne gjerne en svart-hvit og stram, ren stil. Vasene ble både litt ruvende og veldig synlige i disse interiørene, og da den ble vist i mange av disse blogghjemmene fikk nok salget fart på seg.

Dammen mener vasen har blitt et statussymbol i mellomsjiktet mellom high end-design og den mer kosete stilen.

  • Mange har nok skjønt at dette er et kjent merke, og har du vasen viser det at du følger med. Samtidig er prisen overkommelig i forhold til merkevarens status, sier Dammen.

- Tror du suksessen vil avta, eller har Omaggio potensial til å bli et ikonisk produkt?

  • Jeg tror nok det er solgt for mange eksemplarer til at suksessen fortsetter. De som startet trenden, som er nysgjerrige på nye ting, har nok satt den vekk for lenge siden.

Vil du lese mer om trender, interiør og vakre hjem? Bli abonnent på BoligPluss for bare 129 kroner!