TEST DEG SELV: Finn fargene du skal gå etter til hjemmet ditt

Basert på fargepsykologien har vi utviklet denne testen som gir deg svaret på din perfekte fargepalett.

fargepalett til boligen
© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Synes du også det er vanskelig å beslutte deg for en veggfarge? Eller er du redd for at den nye lampen du vurderer å kjøpe kun handler om at du har forelsket deg i en ny trend?

Ved hjelp av fargepsykologi kan den slags valg i innredningen bli lettere når du er klar over hvilken type du er. Du kan lese mer om fargepsykologi nedenfor.

Fargepsykologi handler i motsetning til hva mange kanskje tror, ikke om hva fargene signalerer og hva deres symbolikk kulturelt er. Fargepsykologi er derimot vitenskap som kretser rundt hjernens oppfattelse av farger og hvordan lysets stråling påvirker humøret og adferden vår.

Bakgrunnen for hvordan farger har påvirkning på sinnet vårt ligger blant annet i forskning av psykolog Angela Wright, som ble gjort i slutten av 70-tallet og i begynnelsen av 80-tallet.

Wright var den første til å systematisere vår oppfattelse av farger, som noe uavhengig av kultur, alder og kjønn. Hun fant blant annet ut av at det ikke finnes noen farger som er generelt "feil", men at vår oppfattelse av farger avhenger av sammensetningen deres.

Hun kom frem til at farger kan deles opp i fire grupper, som hver oppfattes som harmoniske. De fire gruppene består av alle farger, men det er nyansen som avgjør hvilken gruppe de skal i.

Blandes de på tvers av de fire gruppene endrer det vår oppfattelse av dem og harmonien opphøres.

Og hvilken fargegruppe du så skal gå etter avhenger altså av din personliget.

For det vil være én gruppe som tiltaler deg mer enn de andre. Og når du er klar over hvilken blir det mye lettere å velge nye ting til hjemmet ditt.