Hvilke farger passer sammen i innredningen? Få svaret her

Synes du er vanskelig å sette sammen farger i interiøret, eller at det ikke blir så perfekt som det kunne vært? Vi viser vei!

Disse fargene passer sammen
© Getty Images
Fargevalg på vegger til boligen

En grunnleggende forståelse av farger kan være et godt utgangspunkt når du innreder.

© Getty Images

Fargesammensetning i hjemmet

Hva som er den perfekte fargesammensetningen avhenger naturligvis av smak og hvilke trender som gjelder for øyeblikket.

Imidlertid kan en grunnleggende forståelse av fargenes samspill, hvordan vi oppfatter dem og hvordan de påvirker psyken være et godt utgangspunkt for å sette sammen farger i innredningen.

TEST DEG SELV Finn fargene du skal gå etter til hjemmet ditt

Forstå fargesirkelen

Grunnlaget for alle farger består av de tre primærfargene rød, gul og blå.

Disse tre fargene kan blandes sammen til alle mulig tenkelige farger. Tilsetter du svart eller hvitt i fargen kan kvaliteten på fargen justeres - altså hvor mørk eller lys fargen skal være. Hvitt og svart bestemmer også hvor "mettet" fargen er. Jo mer svart eller hvitt i en farge, desto mindre mettet er den.

Blander du sammen de tre primærfargene to og to får du de sekundære fargene i fargesirkelen; lilla, oransje og grønn.

Alle andre farger og fargenyanser utover de seks primære og sekundære farger kalles for tertiære farger.

Når du skal innrede et rom er det lurt å kjenne til fargenes plassering i fargesirkelen, og særlig hvordan de fungerer mot og med hverandre. Den fungerer på mange måter som et slags fargekart.

Slik bruker du fargesirkel
© Getty Images

Fremhev ved hjelp av farger

Komplementære farger er plassert ovenfor hverandre i sirkelen. Dette er nyttig viten dersom du vil fremheve noe i innredningen - farger kan faktisk brukes til å fremheve ting. Dette fordi komplementære farger fremhever og understreker hverandre.

For eksempel, dersom du velger blåfarge på veggene, og virkelig vil fremheve denne for at veggene skal virke enda mer levende, er det opplagt i tråd med fargesirkelen å bruke oransje toner i innredningen. Oransje er blås komplementære kontrast som det så fint heter på fagspråket.

Oransje vil derfor gi en ny dimensjon til blåfargen og samtidig fremheve det som er oransje på en harmonisk måte.

Rød og grønn, samt gul og lilla har samme effekt som blå og oransje, men det er verdt å bemerke at i samspillet mellom fargene har fargenes lysstyrke stor betydning for hvor mye av komplementærfargen som skal brukes for at de to oppnår et harmonisk uttrykk.

Mørkeblå har lav lysstyrke, og tilsetter du en frisk oransje, trenger du ikke mye for at begge farger livner opp.

Rød og grønn har noenlunde samme "styrke", mens lilla og gul er de to fargene som har størst kontrast mellom styrken. Derfor trengs det ikke så mye gul for å gi liv og kontrast til større lilla flater, som sett nedenfor. De små messingdetaljene gir kontrast til de lilla stolene og syrenfargede veggene.

Farger som passer sammen
© Design By Us

Lær å sammensette en fargepalett til innredning av rom

Et helt tomt rom som skal innredes er en drøm for noen - og et uoverskuelig mareritt for andre. For hvor skal man starte? Hvordan oppnår man et harmonisk og fint uttrykk når man skal velge farger?

Et godt tips man kan benytte seg av er å velge tre dominerende farger man vil fokusere på.

Velg to som ikke er i kontrast til hverandre, men som ligger noenlunde nærme hverandre i fargesirkelen. Et eksempel er mørkegrønn og en støvet grågrønn. Sort, hvitt eller grått er også opplagt.

Den ene fargen skal være en bred base, som brukes på f.eks vegger, tepper eller gardiner, og som skal kunne finnes på rundt 60% av interiøret.

Den andre fargen skal utgjøre ca. 30 prosent av interiøret, og ligger som nevnt tett på hovedfargen i fargesirkelen. Den siste og tredje fargen skal gi motspill og liv, og skal derfor brukes på omtrent 10% av interiøret. Denne fargen skal finnes på motsatt side av sirkelen, og utgjør derfor den komplementære kontrasten.

Eksempel:
I dette soverommet er det den mørkeblå fargen som dominerer mest. Den hvite fargen utgjør sekundærfargen på ca. 30 prosent, og den brunrøde fargen er med på å gi liv og utgjør 10 prosent.

Hvilke farger passer sammen
© Jotun

Som nevnt finnes det uendelig mange nyanser av de seks primære og sekundære fargene, så ovenstående "regel" gjelder ikke kun når du bruker en av de seks fargene, men kan også brukes når det gjelder alle nyanser. Det går selvfølgelig også an å blande mange andre fargestreif inn i innredningen.

Men starter du fra bunnen, derimot, er det en gode idè å tenke i tre primære farger og bruke dem som rettesnor for valg og fravalg.

Husk også lyset når du velger farger

Når du velger hvor mørke eller lyse fargene skal være, er det lurt å tenke over hvor mye lys det er i rommet du skal innrede.

I vurderingen av fargevalget bør du også tenke på når på dagen rommet skal brukes, og hva det skal brukes til. På et soverom kan det godt være mørke farger, men det er ikke like opplagt på hjemmekontoret, hvor man gjerne sitter på kvelden uten så mye dagslys.

TIPS Vil du også vite hva man bør tenke over når man skal velge gråfarger til hjemmet, har vi en utførlig guide på alt du bør huske før du velger.