12 interiørtips for en personlig spisestue
En spisestue skal være som et måltid: innbydende, hyggelig, smakfull og personlig. Her får du oppskriften!
1. Nydelig nostalgi
Bor du i et gammelt hus? Eller ønsker du å tilføre et nybygg en følelse av historie? Let etter gamle dører og håndtak, og skap en nostalgisk inngang til spiseplassen. I dette huset fra 1890 er det senkede taket revet bort for å få frem de flotte, klassiske rosettene, og gamle dører funnet på bruktmarked er satt inn.
2. Klassisk møter moderne
Et gammelt, ærverdig spisebord i tre er et klassisk møbel som glir galant inn i enhver trend. Bland det med stoler og lamper i stramme former og med moderne tilsnitt for et spennende uttrykk.
3. Miks tresorter
Naturlige materialer gir varme til rommet. Bland tresorter eller treverk som er behandlet på ulike måter, og gi spisestuen et spennende og samtidig harmonisk preg. En lys trestol skaper en fin kontrast til et mørkt trebord.
4. Lag en innebygd sitteplass
Kombiner hyllevegg og sitteplass. Her er det spesiallaget en benk med skapplass. Hvis du ikke ønsker å snekre den selv, kan du bruke ventilatorskap eller andre modulskap fra for eksempel Ikea til å lage benk av. Da får du oppbevaringsplass på kjøpet. Klipp til en skumgummimadrass og sy på et trekk for å få en behagelig sittepute, som her. Fyll på med pynteputer. Disse er fra Place de Bleu.
5. Lag din egen reol
Lag en personlig hyllevegg ved å sette sammen enkle, kvadratiske trekasser i ulike størrelser og dybder. Bland bjørketre med hvitt for et rent, skandinavisk uttrykk. Disse kassene er laget av en snekker, men Ferm Living, Bloomingville, Ikea og andre produsenter har lignende. Kassene er perfekte utstillingsvinduer til skåler og krukker du er ekstra glad i, kokebøker, fine oppbevaringsbokser og andre skatter. Legg inn små brytningspunkter med ren vegg slik at øyet får hvile.
6. Lek med lamper
Du kan endre hele rommets karakter med lamper. Våg å velge forskjellige lamper med ulike former over spisebordet. Lampen til venstre er en Louisiana-pendel, den svarte lampen er fra Tom Dixon, og lampen til høyre er Poul Henningsens tallerkenpendel, men du kan sette sammen dine egne favoritter. Velg justerbar belysning, for å ha muligheten til å velge stemningsskapende lys når middagen skal inntas. Spe på med lyspunkter ellers i rommet, og ha rikelig med stearinlys.
7. Velg ulike stoler
Ulike stoler rundt bordet skaper en levende og fin dynamikk i innredningen. Let i kjellere og på loppemarked, bland trestoler med stoffkledde varianter, og mal og trekk om slik at du får det uttrykket du ønsker. Stolene her er fra Bolia, Hay og BoConcept og Hay.
8. Mal en kontrastvegg
Frisk opp rommet med farger! Her er den ene veggen malt i en nydelig grålilla farge som gir rommet dybde, karakter og ro. Denne fargen har kode S4005-R20B.
9. Flyttbare stilleben
Sett lysestaker, blomster og annen bordpynt på en fin skjærefjøl. Slik kan dekorasjonen enkelt flyttes dersom den står i veien uten at stillebenet ødelegges. Det er kult å mikse loppefunn, arvegods og utvalgte skatter fra reiser eller butikker du elsker.
10. Blomsterpynt
Rene linjer og duse toner friskes enkelt opp med blomster i sterke farger. Hold deg til én nyanse for å beholde enkelheten, og varier farge etter humør og årstid. Om du ikke finner maken til disse i din blomsterbutikk, hva med å feste gule ullkuler på kvister fra hagen?
11. Praktisk pynt på bordet
Legg bestikket på små brett ved siden av tallerkenen. Det er en stilig måte å vise frem pent bestikk på, og brettet fungerer utmerket som sidetallerken. Marmor setter en elegant spiss på kuverten, men her kan du også bruke små skjærefjøler i tre eller keramiske fliser om du ønsker. Marmorbrettene og bestikket er funnet på loppemarked.
12. Struktur og tekstur
Hold fargeskalaen på borddekkingen enkel, og varier heller materialer, struktur og tekstur for et elegant og stilrent uttrykk. De lyse tekstilserviettene og stilige marmorplatene står i kul kontrast til den rustikke bordplaten og de store, mørke tallerkenene.