Trenger hjemmet ditt en slankekur? Her er planen som hjelper deg med å rydde
Å rydde HELE hjemmet kan virke totalt overveldende! Men gjør du det på denne måten, kan du ta en liten del av gangen.
Et rotete eller overfylt hjem kan fjerne overskudd og stresse deg - det viser undersøkelser.
Derfor er det ikke kun et estetisk valg når vi bestemmer oss for å rydde. Det kan faktisk hjelpe deg til å få det bedre - to fluer i en smekk!
Men å få styr på rotet i HELE hjemmet på en gang, kan ta pusten fra selv den mest dedikerte.
Én metode er den populære KonMari-metode, som Marie Kondo gjorde verdenskjent med sitt Netflix program i 2019. Metoden utføres kategori for kategori og er avhengig av at du tar følelsesmessig stilling til hva du vil beholde og som gir deg god energi - ikke hva du bare vil ha bort.
Hvis denne filosofien ikke passer for deg, så kan det være at du skal prøve metoden hvor du tar opprydningen rom for rom.
På denne måten kan du velge å bruke litt av helgen i en periode til å takle rotet i hjemmet rom for rom, slik at det ikke blir overveldende.
Nedenfor gir vi deg et overblikk over hvordan du håndterer de forskjellige rom.
Rydd hjemmet rom for rom
Kjøkkenet
Vær oppmerksom på dubletter, tupperware og tørrvarer
Et sted vi ofte har alt for mange ting vi ikke bruker, er på kjøkkenet. Derfor er det et bra sted å starte når du skal i gang med å luke litt ut i hjemmet ditt.
1 Ta alle de store tingene ut av skapene: Skåler, tallerkener, fat, maskiner, gryter og panner, men spar glass, bestikk og tupperware til senere, så har du plass til å danne deg et overblikk og drukner ikke i rot.
2 Samle de tingene du bruker på ukentlig basis i en bunke. Vær kritisk! Hvor ofte bruker du egentlig den kjempe store gryten?
3 Samle ting du ikke kan klare deg uten, men ikke bruker så ofte i en annen bunke og forhold deg til hvor mange eksemplarer du trenger av hver. Det er ikke sikkert du trenger to forskjellige pastamaskiner, blendere osv. og kanskje er det nok med en eller to ildfaste former?
4 Resten av tingene, som ikke brukes ukentlig og som du kan klare deg uten, deler du opp i to bunker: gi bort eller kast ut avhengig av kvaliteten. Still dem i flyttekasser og inn i et annet rom, så du får mer plass til opprydningen.
5 Rengjør nå de tømte skuffer/skap, så du er klar til å sette tingene på plass.
6 Tøm skuffer og skap for de resterende små tingene: glass, bestikk, gryteskjeer, potetskrellere, tupperware, tørrvarer osv. og gjør som tidligere til du har i alt to bunker igjen som du markerer med “bruker ofte” og “klarer meg ikke uten”, to bunker, som skal vekk: kaste ut eller gi bort.
Vær også oppmerksom på å samle plastikkbokser og -lokk i sett i prosessen. Mangler noen et lokk så skal de ut, slik at det eneste du har igjen er ting som faktisk kan brukes.
Rydd også i tørrvarene og se på om noe er blitt for gammelt eller bare ikke er rørt på et halvt år. Ut med dem!
7 Putt tørrvarer som du vil beholde i glass med labels hvis du har, så er de lett å finne og kan stables for optimering av plassen.
8 Start med å sette de tingene du ikke bruker så ofte på plass, så de står innerst. Fortsett med de tingens som blir brukt ofte, og så er du ferdig!
Soverommet/garderoben
Vær oppmerksom på tøy som du ikke har brukt det siste året.
Undersøkelser viser at vi generelt kun bruker 20 prosent av garderoben vår. Tenk bare hvor mye plass de resterende 80 prosent tar, og hva du ellers kunne gjort med plassen! Målet er å skape en garderobe der du har lyst til å gå med alt.
Se på tingene du har stående fremme. Er det noe som skal sorteres fra for at det blir mer visuell ro i rommet? Har du kun åpen oppbevaring trenger du kanskje å skifte det ut med noe mere lukket, så øyet får ro?
Ta det tøy fra, som du bruker oftest og som er det, du alltid har lyst til å ha på, og legg det til side.
Ta resten av tøyet, sko, vasker og tilbehør ut av skapet og legg det på sengen. Har du ikke hatt det på det siste året, så handler det nok mer om stil enn årstid, og så skal det videre. Husk undertøys- og strømpeskuffen!
Sørg for at du kun beholder det du føler deg vel i og legg resten i gi vekk- eller kastebunken, hvis det for eksempel har flekker eller hull.
4 Bestem deg for hvor det som du bruker mest skal bo i skapet for at det virker best for deg i hverdagen. Heng det på plass først - det skal ha æresplassen.
5 Heng det gjenværende som ikke er sortert fra, inn i skapet igjen - for eksempel festklær som du ikke går med til daglig, men fortsatt bruker.
- Pakk de frasorterte tingene i kasser og sørg for å kaste, selge eller donere det til gjenbrug med det samme, så det ikke sniker seg tilbake i skapet!
Badet
Vær oppmerksom på holdbarheten for skjønnhedsproduktene dine
1 Se på tingene som du har stående fremme. Er det noe som skal sorteres fra, for at du får mer visuell ro på badet? Har du kun åpen oppbevaring, kan du eventuelt skifte det ut med noe mer lukket, så øyet får ro? Gå som utgangspunktet for at det er en plass til alt bak lukkede dører. Så kan du velge å stille noe frem for syns skyld.
2 Ta frem de tingene du bruker mest i hverdagen og legg de til side.
3 Tag så resten ut av alle skap og skuffer, så du har overblikk over det. Sortér fra alt som du ikke bruker, eller som er for gammelt!
TIPS Alle skjønnhetsprodukter er merket med en liten krukke med et tall i. Det kan være 6 eller 12. Det betyr at de kan holde seg 6 eller 12 måneder, fra du har åpnet dem.
4 Gå også gjennom parfymene dine hvis du har flere, og velg de du bruker mest. Hvor lenge har du hatt de? Parfymer kan også bli for gamle. Sorter i spar, gi vekk og kast.
5 Se nøye på sminken din. Akkurat som med klær kan vi vokse fra sminke stilmessig. Prosedyren er den samme som med skjønnhetsprodukter og parfyme - det som du ikke bruker eller som er for gammelt skal ut.
5 Legg tingene som du skal beholde tilbake i skapet. Gjør noe ekstra ut av å skape et system som gir et overblikk. Bruk for eksempel kasser og del tingene opp i "brukes daglig", som du lett kan ta frem, hårprodukter (shampoo osv. som du har på lager og ikke skal bruke akkurat nå), "kropps- og ansiktspleie" (som du bruker noen ganger) og "elektriske apparater".
6 Pakk de frasorterte tingene i kasser og sørg for å kaste eller gi det bort, hvis det ikke er for gammelt.
Stue og spisestue
Vær oppmerksom på nips og gamle medier
I stuen og spisestuen har vi ofte tendens til å pynte litt ekstra med vaser, nips, puter osv. uten nødvendigvis å rydde ut når det kommer nye ting, men derimot tilføye. Det er også rom som i høy grad blir brukt til oppbevaring, så her er det mange steder man kan sortere i.
1 Start på overflaten. Samle alle tingene du har stående fremme, så du visuelt har et blankt lerret. Legg de i en bunke og sorter som tidligere, i hva du vil beholde og er spesielt glad i, og hva du kanskje egentlig ikke blir glad av å se på hver dag, men som i stedet skaper et rotete uttrykk. Legg favorittene som du gjerne vil ha stående fremme i en bunke.
2 Ta de øvrige ting og plasser de i en ny bunke sammen med de ting som du har i skapene, skuffer, esker osv. i rommet.
3 Sorter nå tingene i hva du trenger og ikke klarer deg uten. Det kan være musikk, film, vaser, bøker osv.
TIPS Her kan det være en god idé å ha i bakhodet at du alltid kan skaffe forskjellige medier, hvis du skulle ende med å angre bittert. Som regel skjer det ikke, men tanken kan gjøre det lettere å si farvel til bøker og filmer.
4 Når du har sortert alt og skapt en bunke med de tingene som du skal finne en plass til, så begynner du å dele tingene opp i kategorier, så du får samlet lignende typer ting når du setter de på plass så du ikke for eksempel har stearinlys liggende to forskjellige steder. Sørg også for et sted til nips som du kanskje ikke vil ha fremme nå, men som du kan bytte ut med senere for å skape forandring.
5 Når alt er ferdig mangler du bare å sette favorittene som skal stå fremme på plass.
6 Pakk tingene som er sortert fra i kasser og sørg for å kaste, selge eller donere alt med en gang, så det ikke sniker seg tilbake. Bruk eventuelt metoden som er nevnt nedenfor, hvis du merker at det er vanskelig å kvitte seg med ting, og du derfor ikke får gjort det.
Et siste godt råd - eller 2
Vær sentimental - på den strategiske måten
… Så er det nemlig mye lettere å rydde. Du kjenner det sikkert selv: én av de største blokkadene for å kvitte seg med ting er at du har vanskelig ved å gi slipp på de. Hva om du kommer til å savne det? Å mangle det? Du ved godt at du sikkert glemmer alt om det (ute av syne, ute av sinn) - men det er fortsatt vanskelig.
En løsning er å fjerne det endelige i at noe kasseres her og nå for evig. Hvis du er sentimental eller tenker ‘hva hvis jeg trenger denne her senere?’ om mange ting, så lag en kasse til deg selv, hvor du har lov til å lagre noen av de tingene som du tror du kanskje likevel får bruk for. Tape kassen og skriv på den at det for eksempel er kjøkkenting eller tøy (hvis du skriver for detaljert ender du med å se i kassen før den ryker ut, og det er farlig…).
Still den så i kjelleren eller et annet sted, og hvis du ikke åpner kassen i løpet av de neste par måneder, så kan du trygt ta den med direkte til gjenbruk - uten å åpne den først. Du hadde jo ikke bruk for tingene. Sett eventuelt en påminnelse på telefonen til om to-tre måneder, så du husker å få kassen ryddet helt ut av hjemmet, slik at den ikke plutselig sniker seg tilbake.
Begrens deg selv til et maks antall sentimental-kasser og kast resten. På denne måten får de mest sentimentale tingene et pitstop, og når du så skal gi slipp på de har du ikke følelsen av at du kommer til å angre - for du har jo ikke savnet det.
Husk det store perspektivet
Noe av det mange ofte glemmer er å tenke i det store perspektivet for livet og hverdagen på lang sikt. Bestem deg for hva som er viktigst: at du, når du en sjelden gang i mellom skal bruke en ny ting kanskje allerede har et eksemplar liggende et eller annet sted i hjemmet - eller at hverdagen føles lett, overskuelig og fri for rot?
Sjansen for at du plutselig trenger noe du ikke har brukt i lang tid er relativt liten. Og selv hvis det skjer, så er det nok ikke så ille å skulle skaffe seg det igjen de få gangene det skjer, som det er å skulle leve hver eneste dag i et hjem som flyter over med ting. En mulighet her er også å leie det, hvis det er mulig. Så behøver du heller ikke beholde den boremaskin eller festkjole når du er ferdig med den.