Bli kvitt rotet med Marie Kondos 7 enkle triks

"Når du får orden i hjemmet ditt, får du orden på livet" sier den populære ryddeguruen Marie Kondo. Som 19-åring startet hun eget firma - i dag er hun 34, og har for alvor fått orden på rotet!

marie kondo tidying up
© Getty Images

En undersøkelse fra 2016, "The Dark Side of the Home", viser at jo mer rot man har hjemme, desto lavere er ens livskvalitet.

Noe tyder på at den japanske ryddeguruen Marie Kondo har vært klar over dette i lang tid.

I 2014 lanserte hun boken "Magisk rydding - en enkel, effektiv metode som gir plass til tingene du elsker", som gjorde henne kjent verden over. Dette sikret henne en plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i 2015.

Med sin nye Netflix-serie "Tidying up with Marie Kondo", er hun igjen på alles lepper. Her forteller hun hvordan du blir kvitt rotet i hjemmet, og dermed i sinnet. For som hun selv sier:

"Når du får orden på hjemmet, får du også orden på deg selv og fortiden (...) Resultatet blir at du tydelig kan se hva du trenger, og hva du ikke trenger. Du ser også hva du skal gjøre og ikke gjøre."

Hun kaller det KonMari

Kondo har utviklet ryddefilosofien KonMari - som er selve fundamentet i hennes misjon mot rot. Hun har oppnådd en stor fanskare verden over med sin filosofi.

Vi har kokt Kondos filosofi ned til de viktigste tipsene for å hjelpe deg med å håndtere rotet. Vi gir deg derfor essensen av hennes filosofi slik at også du kan skape litt mer ro i hjemmet.

1 Visualiser ditt drømmehjem

En av de vanligste misforståelsene med Kondos filosofi er at den er et verktøy for å bli kvitt rotet.

I følge Marie Kondo selv, er det mer enn som så!

Filosofien er en vei til større glede - ikke blir du bare kvitt rotet, men du finner også hva som gjør deg glad.

Du starter med å visualisere hvilket hjem du vil bo i, hvordan du vil bo og hvordan du vil leve der. Med andre ord, du skal finne ut hva din ideelle livsstil er, og dermed hvorfor du starter din "ryddereise".

2 Klærne først

KonMari-metoden går først og fremst ut på at man ikke rydde rom for rom, men heller kategori for kategori.

For å få suksess med oppryddingen er det viktig at man rydder i en bestemt rekkefølge: klær, bøker, papirer, småting og ting med affeksjonsverdi.

Slik får man en oppvarming til å ta stilling til de tingene det er knyttet mest følelser til, og dermed vanskeligst å gi bort eller kvitte seg med. For eksempel mener Kondo at klær er det som det er bundet opp færrest følelser til, og derfor starter man med dette.

Hvordan fungerer det så i praksis? Ta fram alt innenfor en gitt kategori, og samle det på et sted. Slik får du overblikk over hvor mye det er. Del så alt inn i ulike bunker som: "beholde", "gi vekk" eller "kast".

3 Still deg selv dette spørsmålet

For å finne ut hva du skal kvitte deg med, skal kjenne etter om hver ting gir deg glede eller ei.

Gir ikke tingen deg glede skal du kvitte deg med den, og til slutt vil du kun ha ting som gjør deg glad. Man oppnår både en fysisk og mental frigjørelse, som gjør det lettere å komme dit du ønsker.

4 Unngå opphoping av ting

Ha tillit til din egen dømmekraft! Dropp å spare på tingene du har sortert vekk. Selvom det rent visuelt hjelper å få rotet opp på loftet eller i boden, vil ikke den mentale effekten komme før du har sagt farvel til tingene, det vil si etter at har kastet dem eller gitt dem vekk.

En av Kondos prinsipper er at når man tar avskjed med de overflødige tingene skal man gjøre det på et høytidelig vis ved å si "takk for det du har gitt meg", før du kvitter deg med dem.

Les også: 20 ideer til smart oppbevaring

5 Absolutt ALT skal ha en bestemt plass!

Først når du har gjennomgått og sortert alle tingene dine, og da mener vi alle, er du klar til å finne en plass til dem.

Det er viktig at hver minste lille ting har en fast plass. På denne måten vet du hvor du skal legge dem, og kan dermed også holde hjemmet ditt ryddig til enhver tid. Dette gjelder ikke bare ting man ser, men også i skuffer og skap - alt skal ha en plass.

6 Brett klærne smart og få mer plass i skapet

Noe av det Kondo skaper begeistring for er måten hun bretter klær på.

Teknikken gir et godt overblikk over hva man har, og utnytter plassen i skuffer og skap på best mulig måte. Metoden kan brukes på alle tekstiler - håndklær, sengetøy etc - ikke bare klær.

I videoen under kan du se hvordan man best bretter diverse klesplagg.

7 Esker, esker, esker

En av tingene Kondo oppfordrer seerne til å ta vare på er esker (selv om de ikke umiddelbart tenner en gnist).

Skoesker og andre esker kan nemlig hjelpe deg med å skape oversikt i skuffer og skap. Ha derfor dette i bakhodet, neste gang du vurderer å kaste en eske.

Les også: Smart oppbevaring i en liten gang