5 grunner til at innredningen din virker stressende, selv om den er fin
Innredningen din kan gjøre deg stresset. Heldigvis kan forskningen gjøre oss litt klokere på hvilke feller vi skal styre utenom når vi prøver å innrede oss til et fredfylt hjem.
Hvordan vi har det er tett koblet til stimulering av sansene våre - det vil si de tingene rundt oss som vi ser, lukter, rører, smaker og hører.
Det betyr at måten hjemmet ditt er innredet på kan ha større innflytelse på hvor stresset eller avslappet du føler deg enn det du kanskje tror.
Vi har undersøkt de fem viktigste grunnene til at innredningen kanskje ikke gjør deg en tjeneste - og gir deg forskningens svar på hva du kan gjøre for å endre det.
1 Fargene forstyrrer deg
Forskning peker på at de fargene vi omgir oss med kan påvirke humøret, konsentrasjonen og stressnivået. Ifølge flere undersøkelser er det spesielt fargen rød som kan fremkalle stress - sammenlignet med farger som grønn og blå som ikke forstyrrer humøret vårt så mye.
Ifølge en undersøkelse fra det britiske University of Essex har fargen grønn faktisk en positiv effekt på humøret. Det stemmer overens med tidligere forskning som peker på at farger med lengre bølgelengder - det vil si rød og gul - gjør oss spent eller i beredskap, mens farger med kortere bølgelengder som grønn og blå derimot beroliger oss og gjør oss mindre stresset.
Men lyse farger kan ifølge undersøkelsen også gjøre oss i godt humør, selv om de er i røde eller gule nyanser - så lenge de ikke er veldig sterk i fargen.
LØSNING Hvis du vil unngå stressende omgivelser sier forskningen altså at du skal innrede med blå og grønne nyanser eller lyse pastellfarger som beroliger og reduserer stress, mens du skal unngå mørke- eller pangfarger i røde og gule nyanser.
Kilder: Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work Visual color perception in green exercise: positive effects on mood and perceived exertion
2 Belysningen forstyrrer søvnen
Er du typen som har lyset på lenge etter solen er gått ned? Det kjenner vi godt til, for det har de fleste mennesker i Vesten i dag, selv om det ifølge forskning i mange tilfeller ikke er sunt for oss.
Undersøkelser har nemlig vist at lys og dets temperatur påvirker søvnrytmen.
Det blå lyset som kommer ut av de fleste vanlige elpærer i dag er bra når vi skal være oppmerksom eller konsentrere oss.
Men det kan være skadelig for søvnkvaliteten å utsette oss for det blå lyset om kvelden når solen er gått ned - det lurer nemlig kroppens naturlige ur som bruker temperaturen og mengden av lys i omgivelsene til å avgjøre når kroppen bør hvile eller være våken.
Du kan lese mer om innredning med lys, søvnrytme og hvilke pærer du bør bruke her.
LØSNING Sørg for å ha pærer eller lamper med et varmt og dempet lys på soverommet og andre steder du oppholder deg etter solnedgang. Du kan eventuelt kjøpe pærer hvor temperatur og styrke kan styres med en smartphone, som for eksempel Philips Hue. Husk også å få mye blåhvitt lys eller naturligt sollys om morgenen - det holder kroppens naturlige rytme i balanse og øker følelsen av velvære og konsentrasjon.
Kilder:
Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work
3 Det mangler naturlige elementer
‘Man kan aldri få for mange planter’ har du kanskje hørt noen si? Det viser seg faktisk at det er vitenskapelig bevis for dette utsagnet.
Ifølge den såkalte biofili-hypotesen har mennesker en medfødt tilhørighet til naturen og levende systemer som betyr at det har terapeutiske effekter når vi utsettes for natur.
Det kan være noe så enkelt som å se ut av vinduet med utsikt til noe grønt, og effekterne er blant annet mer positivt humør og en høyere følelse av velvære.
Utsikt til natur og naturlig sollys og planter i hjemmet kan til og med virke som en buffer hvis det er andre ting i omgivelsene som trekker ned eller stresser oss, som for eksempel dårlig inneklima eller mye bråk fra naboene. En undersøkelse viste til og med at tilstedeværelse av planter eller utsikt til natur på arbeidsplassen reduserte folks lyst til å si opp.
LØSNING Sørg for at det er mange stueplanter og gjerne utsikt til grønn natur og sollys utenfor vinduet - så ingen tunge gardiner eller skyggende persienner for de beste vinduene!
Kilder:
Biophilia: does visual contact with nature impact on health and well-being?Visual color perception in green exercise: positive effects on mood and perceived exertion The effect of the physical environment on mental wellbeing in mental capital and wellbeing
4 Rot gjør at hjernen jobber overtid
Litt rot har vel aldri skadet noen… eller hva? I takt med at ting blir billigere og vi skaffer oss flere personlige eiendeler blir det også en større og større utfordring å eie så få ting at hjemmet holdes fritt fra rot.
En undersøkelse fra Princeton Neuroscience Institute i USA viser at rot i hjemmet kan ha en negativ effekt på evnen til å fokusere og prosessere informasjon. Rotet i omgivelsene konkurrerer nemlig om hjernens oppmerksomhet - og det stresser.
Hvis der er mye visuelt rot kan hjernen nemlig ha vanskelig for å konsentrere seg om de mange forskjellige ting som øyet registrerer, på samme måte som når du multitasker - hjernen overstimuleres ganske enkelt.
LØSNING Selg eller donér ting du ikke har brukt på flere måneder, og sørg for å pakke så mye som mulig vekk rent visuelt - det vil si at hvis du har mange ting som du ikke kan kvitte deg med, så er den nest beste løsningen oppbevaringsløsninger som er lukket f.eks. skap istedenfor åpne hyller, så er det i det minste en visuell ro - ute av øyet, ute av sinn, som man sier.
Kilder:
Clutter, chaos, and overconsumption: the role of mind-set in stressful and chaotic food environments Interactions of top-down and bottom-up mechanisms in human visual cortex
5 Innredningen er for detaljert - eller for tom
Når sansene stimuleres får hjernen flere informasjoner som skal bearbeides. Noe av det som stimulerer sansene er omgivelsene - og spesielt hjemmet ditt, da det ofte er her du tilbringer mesteparten av tiden din.
Ifølge forskning kan måten omgivelsene er innredet på stimulere oss mye eller lite. På samme måte som med rot eller planter stimuleres våre visuelle sanser når vi ser på ting - for eksempel en lampe eller et kjøkken - og det sendes informasjon til hjernen.
Men det er viktig at innredningen ikke overvelder oss med for mye informasjon, så hjernen slipper å jobbe overtid og bearbeide for mye informasjon samtidig.
Ifølge forskning fra Cornell University i USA fungerer vi best når sansene stimuleres av omgivelsene i moderat grad - det vil si en moderat grad av intensitet, variasjon og kompleksitet i innredningen. Ekstremt intens og veldig kompleks eller usammenhengende innredning kan til og med føre til økt stress.
Mens for mye stimuli overvelder oss så kan for lite stimuli ifølge forskningen før til kjedsomhet og til og med manglende utvikling av sansene - så det handler altså om å finne den riktige balansen.
LØSNING Sørg for at det er et medium nivå av variasjon og detaljer i innredningen - det kan få rom til å virke for kompleks og uhåndterlig hvis det er en overflod av visuelle inntrykk og det overstimulerer hjernen og medvirker til stress. Ha gjerne noen gjennomgående temaer i innredningen eller mønstre, som går igjen - det forener tingene slik at man får et mer samlet inntrykk.
Kilder: When buildings don't work: the role of architecture in human health