Slik matcher du farger med treverk

Det er ikke alltid like enkelt å mikse farger og treverk. Vi viser deg åtte nydelige kombinasjoner med noen av de mest populære tresortene.

© @merimeri.dk

Én ting er å kombinere farger.

Én helt annen ting derimot, er å kombinere farger med treverk. Treets organiske uttrykk gir noe helt spesielt til innredningen, men kan fort drukne i alle fargene.

Om det gjøres riktig kan treverk bidra med både varme og tekstur i innredningen. Vi har derfor tatt på oss oppgaven med å vise deg hvordan du kan bruke farger til å få treet til å virkelig skinne.

Har du et tremøbel i en annen tresort enn de beskrevet nedenfor? Fortvil ikke, disse tipsene er fortsatt brukbare. Sammenlign undertonene på tremøbelet ditt med de nedenfor nevnte tresorter, og finne et passende fargematch. Vi gjennomgår både lyse, mørke, kalde og varme tresorter. Så spørs om du ikke kan finne noe som passer likevel?

Fargekombinasjoner som passer til eik

Lys eik har lenge vært en av de mest utbredte tresortene i nordiske hjem. Og det med god grunn.

I samspill med andre naturlige materialer og rolige farger, kan eik gi et avslappet og naturlig nordisk uttrykk i hjemmet.

Men, tro det er eller ei, lyse tresorter som eik eller bøk er også fine med litt mer "dristige" farger. Bare se kombinasjon nummer to!

1. Sart rosa og beroligende blå

sarte pasteller og vakre blåtoner som kan brukes til å innrede med eik

Vil du gjerne holde fast i det lette og lyse uttrykket kan du gjøre som på bildet og bruke farger som støvblå og sart rosa.

Her komplementerer fargene det lyse tregulvet, og får møblene i eik til å skinne litt ekstra. Støvblå og sarte rosafarger fungerer også godt om du vil kombinere møbler med ulik finish i eik.

2. Army og rust

kule farger som passer med eik

Vil du heller at treet skal være mer fremtredende og være i fokus i innredningen, kan du bruke mørkere nyanser av rød eller militærgrønn.

Disse fargene skaper en dramatisk kontrast som får treet til å stå tydelig frem i stedet for å blende inn med fargene.

Les også: 9 tips til fornyelse med farger

Fargekombinasjoner som passer til rotting

Rotting er ikke lengre kun forbeholdt utestuer og terrasser. Møbler i rotting gir boligen varme, og skaper en følelse av at man bringer naturen inn. Bruk en av disse fargekombinasjonene for å sikre en moderne tolkning av 70-tallsklassikeren.

1. Natur og rødt

farger til rotting

Møbler i rotting har ofte en gul undertone, og passer derfor veldig godt med varmere farger som rød og oransje. Miks disse med elementer av flaskegrønn for å skape en kul jungelstemning i innredningen.

2. Sydlandske toner

farger som passer med rotting og gir et moderne uttrykk

Kombinasjonen av brent oransje, rosa og beige gir et feminint og moderne uttrykk til den populære bambusfletten.

Les også: 7 tabber som får hjemmet til å virke mindre

Fargekombinasjoner som passer med valnøtt

Med dens flotte, mørke farge og kjølige toner er valnøtt på vei inn igjen. Har du ikke kastet deg på bølgen enda, er det ingen grunn til å stresse. Også andre mørke tresorter er fine med fargene nedenfor.

1. Lilla og vinrød

farger som passer med mørke tresorter

Kombiner møbler i valnøtt med vinrøde nyanser for å skape et luksuriøst uttrykk. Fargene kan med fordel kombineres med grå for et råere uttrykk.

2. Passende pasteller

lyse farger passer godt til mørkt tre

Det mørke valnøttreet kan også trekkes i en lysere retning. Sammen med støvrosa og gul skapes en fin kontrast som gir et lysere og lettere uttrykk.

Les også: 6 apper som hjelper deg å innrede

Fargekombinasjoner som passer med teak

Møbler i teaktre ble fremtredende på midten av 1900-tallet, og er fortsatt populært den dag i dag. Den fine, gylne fargen gir varme til de aller fleste hjem.

1. Rosa og aqua

innredning med farger: farger som passer til teak

Teak fungerer generelt bra med klare farger som turkis og klar rosa. Som sett på bildet får fargen på treet de rosa postkortene til å stå godt frem, og det turkise gulvet bringer fram nyansene i treet. Kombiner dem med en lys grå for å få et mer dempet uttrykk.

2. Måneskinn

innredning med farger: farger som passer til teak

Marineblå og gul er en magisk kombinasjon når man skal innrede med teak.