7 tabber som får hjemmet til å virke mindre enn det er

Føler du at boligen din virker mindre enn den egentlig er? Da kan det hende du har gjort en av disse typiske feilene.

innrede små rom og små hus
© Anitta Behrendt, Styling Julie Løwenstein

Det er nærmest en kunst å innrede små hjem eller små rom. Det kan fort føles innestengt og trangt, og som om dagslyset ikke trenger ordentlig inn i rommet.

Føler du at dette skjer i ditt hjemmet har du antageligvis begått en av de nedenstående feilene.

PSST.. Vil du se noen som mestrer å innrede smart på liten plass kan du ta en titt her.

1. For mye og for mørkt

Små rom har ofte små vinduer, og det kan derfor ofte bli ganske mørkt i små rom. Vi anbefaler derfor å male veggene i lyse nyanser, samt å ha lyse overflater i bakhodet når du velger møblement.

Om du synes at hvite vegger blir for upersonlig og i kjedeligste laget, kan du eventuelt male en lys beige på veggene eller gå for én enkeltstående mørk vegg. Dette gir rommet dybde, og du løfter rommet til nye høyder uten at fargen blir for dominerende eller får rommet til å se mindre ut.

2. For mange og for tunge

Når du innreder et lite rom eller en liten leilighet, kan kraftige og mørke møbler få rommet til å virke mindre. Disse møblene har også en tendens til å ta mer gulvplass enn nødvendig. For å få illusjonen av et større rom kan du i stedet gå etter møbler som ikke er så massive, for eksempel møbler med tynne ben. Da ser man mer av gulvet som skaper en illusjon om at rommet ser større ut.

Trenger du inspirasjon til smarte møbler på liten plass, har vi samlet en guide her.

tips til å innrede små rom

Enkle møbler og én enkelt mørk vegg gjør at 1-romsleiligheten virker større og mer interessant.

© Getty Images

3. Ingen speil

Speil har en nærmest magisk effekt i et lite rom. Samtidig som speilene reflekterer lyset ut i rommet gir det også illusjon av et ekstra rom eller et vindu.

4. For mye pynt i vinduskarmene

Lys gjør utrolig mye for innredningen i et lite rom. Det er derfor viktig å gi innredningen det beste grunnlaget for å ta seg best mulig ut. Best mulig lysinnslipp sikrer du ved å ikke overfylle vinduene med ting og tang som blokkerer for lyset. En helt alminnelig vindusvask kan også gjøre underverker for lysinnslipp.

5. For korte gardiner

Gardinenes plassering kan få et lite rom til å se enda mindre ut. For å unngå dette kan det være en fordel å heve gardinene slik at de henger høyere opp på veggen. Ved å henge gardinene høyere skapes en illusjon av god takhøyde og store vinduer. Gardinene må fortsatt passe i lengen, og skal helst henge minst en centimeter over gulvet.

Gardinenes materialer er også viktig for uttrykket. Gardiner av velour eller lignende kan virke tyngende. Velg derfor lettere og tynnere gardiner. På denne måten skaper du et luftigere uttrykk eller en illusjon av et større rom.

tips til å innrede små rom

Hvite vegger, lange gardiner og speil for det lille soverommet til å se mye større ut enn det er.

© Getty Images

6. For lite oppbevaringsmuligheter

Oppbevaring er ofte en av de helt store utfordringer når man skal innrede et lite hjem. Multifunksjonelle møbler er derfor nøkkelen til funksjonell innredning i små rom. Møbler som sofaer og eller benker er geniale som multifunksjonelle møbler, da de kan brukes både til å sitte i og som oppbevaring.

Trenger du flere tips og ideer til oppbevaring, kan du klikke her.

7. Unødvendig innredning

Trenger du virkelig en hjørnesofa som fyller halve stua? Eller må det være plass til 10 stykker til bords hver eneste kveld? Mest sannsynlig ikke. Vurder hvilke behov du har i hverdagen, og innred ut fra det. Det er ikke noe poeng i å innrede for mange mennesker, hvis det ikke er mange mennesker som oppholder seg der hver dag. Om du vil ha muligheten til å ha mange til bords av og til kan det være en ide å finne et spisebord som kan utvides med ekstra plater.