Innrammede ideer: Lag et inspirerende moodboard

Lag et moodboard, foreslår vi ofte så kjekt. Men hvordan gjør du det egentlig? Og hva kan det brukes til? Få ekspertsvarene og se DIY-tipsene.

Moodboard på gittertavle eller kjøpt ferdig fra Ygg & Lyng
© Granit, Ygg & Lyng

Interiør- og hagedesigner Therese Knutsen bruker ofte moodboards i jobben sin, for tydelig å vise kunder hva hun har tenkt rundt et prosjekt.

– For meg er det en metode for å visualisere det jeg holder på med, sortere ideer og tanker. Da viser jeg gjerne frem en sammensetning av farger og forskjellige strukturer og teksturer, både fysiske materialer og inspirasjonsbilder, sier Therese.

Hun bruker ogsåinstagramprofilen sinsom et digitalt moodboard, der hun er opptatt av at bildene skal passe sammen.

Pinterest er en annen digital flate der ideer og inspirasjon kan samles. Men det gir en helt egen effekt å samle fysiske ting og se dem foran deg.

Ta det første steget mot drømmehjemmet: Slik lager du et moodboard

Svart-hvitt moodboard over en svart arbeidspult.
© By Nord

– Når du setter sammen ting du liker, vil du danne deg et bilde av hva som passer sammen, og du klarer kanskje å sortere ut elementer som ikke passer inn. Det gjør det lettere å ha en helhetlig plan, hvis du for eksempel skal innrede et nytt rom, og du slipper bomkjøp, sier Therese.

Hun anbefaler å holde deg innenfor en ramme når du skal lage et moodboard. En stram, begrenset form, enten i form av en fysisk tavle, en dør eller en tenkt ramme. Så kan du leke deg innenfor den, overlappe bilder og tekstiler, printe ut fra Internett, og rive ut fra magasiner og brosjyrer.

En pult på hjemmekontoret kan være et fint sted å samle inspirasjon.

Her er flere ting som lyser opp på en kjedelig arbeidsplass.

Moodboardet kan ha stor praktisk nytte ved oppussing og innredning, men det kan også rett og slett være et sted for drømmer og dekorasjon.

Svart tavle med store treklyper, til huskelister eller moodboards
© Andreas Mikkel Hansen

Med litt tavlemaling og noen treklyper blir en enkel sponplate til en oversiktligtavle. Her kan du kombinere det skrevne ord med visuell inspirasjon.

Dette trenger du:

✦ Sponplate
✦ Tavlemaling
✦ Bred malerpensel
✦ 3 treklyper
✦ 3 skruer
✦ Boremaskin og bor på størrelse med skruene
✦ Oppheng

Slik gjør du:

  1. Mal sponplaten med tavlemaling, gjerne to lag.
  2. Bor hull øverst i bakstykket på treklypene. Skru i skruene på forsiden av platen og heng opp treklypene på skruene.
  3. Monter oppheng på midten bak på platen.
Moodboard med hengende snører
© Hanne Fuglbjerg, Citrus press

Det trenger ikke være en fysisk ramme. Se bare på denne varianten – som du kan lage selv!

Dette trenger du:
✦ Treklyper
✦ Svart spraymaling
✦ Svart sytråd

Slik gjør du:

  1. Spray klypene svarte med spray­malingen og la dem tørke.
  2. Bind en lang svart sytråd på hver klype.
  3. Heng dem opp med litt avstand fra hverandre. Om du ikke har et vannrør tilgjengelig på veggen, som her, kan du feste dem med nåler på en tavle.
Moodboard på hjemmekontoret.
© Martin Solyst/Living Inside

Damen som bor her er også interiørdesigner, og bruker moodboards aktivt i jobben.

Interiørdesigner Therese forteller at hun ikke bare bruker moodboards til praktiske ting i yrkets medfør, det er også dekorasjon på veggen hjemme.

– Da skifter jeg gjerne etter årstidene. Om høsten blir det dypere farger, mer tekstur på tekstilene, ull og naturmaterialer. Jeg henter gjerne inn fargekart fra butikken og henger opp trendfargene. Ved å se det på veggen får jeg en følelse av om jeg vil bruke det eller ikke, sier hun.

Når du har brukt litt tid på å lete etter ting du liker, ser du fort et mønster: noen farger du alltid faller for, et tema som ofte går igjen. Det er nyttig for både proffer og amatører.

– Det er fint å kartlegge stilen sin. Jeg jobber med så mange forskjellige farger og stilarter, så det er fort gjort å miste seg selv litt. Da er det fint å få det inn i klare rammer, sier Therese.

skrivebord med moodboard laget av gitter
© Susanne Kings

Damen som bor her, er glad i å sy, og samler arbeidsmaterialer og redskaper i store glasskrukker – praktisk og dekorativt.

Idé! Heng armeringsnetting opp på veggen, og du har et kult moodboard. Bilder og utklipp fester du enkelt med klesklyper.

Moodboard på korktavle dekket med grovt stoff
© Rie Elise Larsen

En oppslagstavle som denne lager du enkelt selv, ved å feste stoff rundt en korkplate. Da får du også akkurat den fargen du ønsker deg!

Familiebilder festet med fargerik teip rett på veggen
© Maria Svanevik

Denne dama bruker fargerik teip til å feste bilder rett på veggen. Da er det enkelt å bytte dem ut og flytte rundt på dem.

Årets vakreste hjem 2016, skrivebordet til Maren.
© Maria Svanevik

Vinneren av årets vakreste hjem 2016 har selvfølgelig også et inspirerende hjemmekontor. En gittertavle lent mot veggen er lett å flytte på.