14 plassbesparende ideer til et lite kjøkken

Det kan være en utfordring å innrede et lite kjøkken. Men frykt ikke, her får du inspirasjon til hvordan du får et funksjonelt, organisert og fint kjøkken på få kvadratmeter.

idéer oppbevaring lite kjøkken
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Mini-kjøkken kan være både fine, funksjonelle og med smarte plassbesparende løsninger.

Vi har gjennomsøkt internett for å finne de mest optimale løsninene som gir inspirasjon til hvordan du på best mulig måte kan innrede og utnytte plassen i det lille kjøkkenet ditt.

1. Overskap er ikke den eneste løsningen

Har du et lite kjøkken kan du med fordel også utnytte en stor del av veggplassen til oppbevaring av kjøkkenutstyret. For eksempel med en åpen vegghylle hvor du kan oppbevare dine favoritting som du ikke nødvendigvis vil ha gjemt bort. Den åpne vegghyllen fungerer dermed både som oppbevaringsløsning og som dekorasjon til kjøkkenet ditt, og virker ikke så voldsom som overskap.

2. Lek med skapene

Der er ofte begrenset med oppbevaringsplass i de minste kjøkken grunnet de få kjøkkenskapene. Men ved å få skap fra gulv til tak kan du utvide oppbevaringsplassen slik at du har enda mer plass til oppbevaring av alle tingene dine, som du ikke vil ha til å stå fremme i hverdagen.

3. Spiseplasser til små kjøkken

Har du ikke plass til spisebord i kjøkkenet kan også kjøkkenbenken fungere som både benk og bord. Hvis du plasserer to barstoler på den ene siden av kjøkkenbordet hvor du ikke står når du lager mat, så får du optimert plassen ved å gi det to funksjoner.

4. Hylleoppbevaring i små kjøkken

Har du et lite kjøkken kan det føre til at du må tenke kreativt for å utnytte plassen. Dette kan du for eksempel gjøre ved å utnytte plassen helt opp under taket med en hylle. Optimaliser hylleplassen enda mer med små kroker, hvor du for eksempel kan henge opp kaffekoppene.

5. La overskapene gå helt opp til taket

Overskap er kanskje ikke den mest kreative oppbevaringsløsningen til det lille kjøkkenet, men det er helt klart en av de løsningene hvor du får utnyttet plassen best. Her er trikset å la de gå helt opp til taket, slik at du utnytter hver eneste centimenter til det fulleste - på den måten unngår du også å samle rot på toppen av alle skapene.

6. Heng opp småting

Utnytt veggplassen ved å henge opp metallstenger og kroker. Her kan du oppbevare gryter og panner, kjøkkenutstyr, grytekluter og lignende på relativt liten plass. En perfekt løsning bak en dør for eksempel.

7. Dekorative oppbevaringsløsninger til et lite kjøkken

Å optimalisere oppbevaringsløsninger for det lille kjøkkenet ditt trenger ikke bare være praktisk – de kan også enkelt være dekorative og bidra med noe estetisk. Du kan for eksempel dekorere en av veggene på det lille kjøkkenet med flotte hyller eller en bokhylle, hvor du plasserer favorittkrusene dine, noen søte boller og annen fin nips.

8. Skapsorganisering i små kjøkken

Det er ofte begrenset med skapplass på et lite kjøkken, og det er derfor viktig å utnytte plassen som gir mest mening. Dette kan du for eksempel gjøre med tallerkenholdere og lignende som kan dele opp skaprommene, slik at du kan utnytte både høyden og hylleflaten i skaprommet.

9. Opbevaring av småting i små kjøkken

Olje, krydder og lignende småting er noe som typisk vil ta mye plass på kjøkkenbenken- eller bordet. Men på et lite kjøkken er det ikke like mye kjøkkenbordsplass som på større kjøkken, og det kan derfor være greit å ha kjøkkenbenken fri, så det er plass til å lage mat der. Derfor kan du investere i et par små, smale hyller til veggen, som har plass til alle disse små tingene – og det smarte er at disse små hyllene kan sitte på siden av kjøkkenskapet for eksempel, hvor du typisk kan ikke passe større hyller eller hyller. ikke får plass til større reoler eller hyller.

10. Organisering i små kjøkken

Det er fort å kaste diverse poser med pasta, nøtter, mel, havregryn osv. inn i skapet, og plutselig har du glemt alt som finnes bak der. Men hvis du putter alle tørrvarene dine i gjennomsiktige beholdere får du bedre oversikt over hva du har i skapene dine – spesielt hvis du har et lite kjøkken, hvor det fort kan virke ekstra rotete og uoversiktlig.

11. Smarte oppbevaringsløsninger til små kjøkken

Heldigvis er det laget mange smarte løsninger, som tilrettelegger for de små kjøkkenene og gjør det lettere å få mer oppbevaringsplass. Det kan for eksempel være kroker, hyller og annet som du kan henge på baksiden av døren og dermed utnytte all plass.

12. Bruk magasinholdere til oppbevaring av fjøler

Har du et lite kjøkken handler det om å tenke kreativt og utnytte alle tomme flater – og ikke bare de tomme veggene og kjøkkenbordet. Derfor kan det være smart også å utnytte endene på kjøkkenskapene dine, som typisk bare vil være tomme. Dette kan for eksempel gjøres ved å henge opp kurver eller små hyller til fjøler, fat, serveringsbrett eller lignende.

13. Mobile oppbevaringsløsninger i små kjøkken

En tralle kan være en god løsning for oppbevaring på små kjøkken. Vognen gir deg først og fremst muligheten til å oppbevare mange ting, da en slik tralle typisk har flere hyller med god plass. I tillegg kan du plassere vognen der du vil, og da kan du alltids enkelt flytte den hvis den på et tidspunkt er mer optimal et annet sted.

14. Multifunksjonell spiseplass i små kjøkken

Selv om du har et lite kjøkken, trenger du ikke klare deg uten å ha et par spiseplasser. Et sammenleggbart bord kan være en fin løsning, da det kun tar plass når man faktisk sitter og spiser ved det. Med dette klappbordet har du også mulighet til å oppbevare bestikk eller lignende i skuffene og bruke plassen over skuffene som hylle når bordet er slått sammen.