11 idéer til hvordan du får plass til å avfallssortere i ditt (lille) kjøkken

Å finne plass til avfallssortering på kjøkkenet kan være vanskelig – spesielt hvis plassen allerede er trang. Men det kan la seg gjøre - bare se her!

avfallssortering lite kjøkken
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Vi kan ikke unngå det.

Avfallssorteringem.

Det er én ting å lære seg å sortere alt avfallet på riktig måte. En annen (like vanskelig) ting er å finne plass til de mange forskjellige søppelkassene vi etter hvert må ha på kjøkkenet.

Det kan virke umulig å måtte skape plass til de mange søppelkassene uten at de tar all plass i kjøkkenskap og skuffer – spesielt hvis du bor et sted hvor plassen på kjøkkenet allerede er begrenset.

Men heldigvis finnes det en haug med mennesker før oss som virkelig har vært kreative og viser oss de smarteste og mest plassbesparende løsningene som er enkle å implementere.

1. Utnytt skapet til det fulle

De aller fleste har søppelkassen sin i skapet under vasken, men ofte blir ikke resten av plassen i skapet utnyttet optimalt.

Ved å ha ekstra søppelkasser på døren, som utnytter bredden maksimalt og noen bokser eller kurver nederst i skapet, som kan gå under søppelkassene på døren når du lukker den, utnytter du hele skapet. Avfallssorteringen tar derfor ikke plass i flere skap enn om du bare hadde én søppelkasse til alt.

Den illustrerte løsningen kan kjøpes her for ca 890 kr.

2. Stablet avfallssortering

Har du et høyskap eller et lite hjørne et sted på kjøkkenet som du gjerne vil ofre til fordel for søppelsortering, så er disse 'Sortera'-boksene fra Ikea en opplagt løsning, siden du får tilgang til hver enkelt boks, til tross for at at de er stablet oppå hverandre.

Og fordi boksene stables, kan du alltid legge til en ekstra boks til du treffer toppen av skapet eller taket.

Selv om boksene er en av løsningene som tar mer plass, er de tross alt veldig lett tilgjengelige.

3. Utvidelse av det tradisjonelle stativ

Mange har allerede en søppelkasse med ett eller to rom under vasken med uttrekk, slik at avfallsbeholderen kan rulles inn og ut og derfor er lett tilgjengelig.

En enkel og opplagt løsning er å bytte ut søppelstativet med et tilsvarende stativ med flere rom som allerede er laget for formålet. Plassene i beholderne blir imidlertid mindre og beholderne må derfor tømmes oftere.

4. Smart stativ under vasken

Avfallssortering
© Affaldsstativ Flower

Det danske merket flower har laget et plassoptimerende system, som i likhet med løsningen ovenfor utnytter plassen under vasken. Systemet er laget for poser, noe som gjør det mer fleksibelt, og du kan derfor ha plass til flere forskjellige søppelkasser under vasken.

Du kan få både et stativ som passer til døren og et som passer inn i skapet, og du kan derfor ha opptil syv søppelkasser i samme skap – samtidig som du fortsatt har plass til å ha rengjøringsmidlene eller andre ting under vasken.

5. Vegghengt sortering

Ved første øyekast ser denne løsningen mer ut som det vi kjenner best som en skooppbevaringsløsning. Men løsningen fungerer faktisk også veldig bra som avfallssortering og er åpenbar hvis kvadratmeterne er begrenset, fordi den ikke tar opp gulvplass og fordi du selv kan bestemme hvor mange "rom" du trenger.

Det finnes firmaer som selger veggmonterte løsninger som denne, som er beregnet på avfallssortering. Men de klassiske skoskapene, som finnes i alle prisklasser, kan også enkelt brukes.

6. Plassoptimerende avfallssortering

En krok og en pose. Du trenger faktisk ikke mer for å sortere avfallet.

Det smarte med denne løsningen er at du kan henge posene akkurat der du har litt plass, for eksempel bak døren. På den måten tar du ikke opp plass som du ellers ville ha brukt til oppbevaring av andre ting. I tillegg kan du finne poser i forskjellige størrelser, slik at de ikke tar opp unødvendig plass.

Velger du stoffpose eller nett kan du med fordel ha en plastpose inni stoffposen, slik at ikke noe søles i selve posen.

7. Møbler med flere funksjoner

Bor du smått har du nok allerede plassoptimerende møbler med flere funksjoner. Den samme ideen kan du bruke når du skal finne plass til avfallssortering.

Du kan for eksempel selv bygge en benk med oppbevaring under, og bruke rommet til avfallssortering. Bygg den for eksempel slik at den passer til målene til noen av søppeldunkene du finner på Ikea eller lignende steder.

Har du ikke plass på kjøkkenet, kan du i stedet ha benken stående i entreen, så har du et sted å sitte når du skal ta på deg skoene – og da har du også alltid søppelet i nærheten når du uansett skal ut døren og like gjerne kan ta den med ut på veien.

8. Flott avfallssortering

Avfallssortering
© Cathrine Musse

Cathrine og Anders har bygget en smart skittentøyskurv, som også er helt perfekt for søppelsortering, fordi den er delt opp i flere rom, men fortsatt ser ut som et vanlig møbel og ikke som en søppelkasse.

Løsningen er ikke den mest plassoptimerende, men når den er så fin som denne har den lov til å ta litt mer plass. I tillegg er det praktisk å kunne legge noen av favorittsakene dine oppå, slik at det inngår som en del av innredningen – da er det ikke like irriterende å måtte bruke opp plass til avfallssortering.

Møblene kan bygges etter mål slik at de passer rett inn i hjemmet ditt – og har du ikke plass på kjøkkenet er det også fint å ha for eksempel i gangen.

Få Anders og Cathrines guide til DIY-en her

9. En ekstra bøtte

Flere bedrifter har allerede forsøkt å finne en løsning på avfallssortering. En av løsningene som går igjen er en bøtte som denne, som er delt opp i flere rom innvendig.

Løsning er kanskje ikke den mest opplagte for små kjøkken, fordi den tar opp ekstra gulvplass, men er likevel et godt bud på en stilig løsning som ikke ved første øyekast ser ut som en søppelkasse. Og har du en liten krok eller hjørne som står ubrukt og bare er bortkastet plass, kan det være smart å utnytte plassen med en slik bøtte.

10. Stjel skittentøysløsninger

Det er allerede oppfunnet smarte løsninger som egentlig er beregnet på noe annet, men som også kan brukes til avfallssortering. For eksempel ulike sorteringsløsninger for klesvask.

Denne løsningen krever imidlertid at du har litt ekstra gulvplass på kjøkkenet eller et vaskerom, da den ikke utnytter skap- og skuffeplassen som allerede er på kjøkkenet, men i stedet innebærer et helt nytt møbel.

11. Drejestativ

Avfallssortering
© Køkkenfornyelse.dk

Dette stativet er montert på innsiden av skapdøren, mens lokket er montert inne i skapet. På denne måten lukkes bøttene når døren lukkes. Men så fort døren åpnes, blir lokket liggende inne i skapet, mens bøttene roteres ut. På toppen av lokket kan du oppbevare søppelposer, rengjøringsmidler eller det du pleier å ha i skapet, slik at du utnytter plassen best mulig.

Alle bøttene har også et håndtak, slik at de er enkle å ta ut når de skal tømmes.

Stativet kan kjøpes her for 2.200 kr.

Les også: Her er 11 tips til små kjøkken