Lag luksuriøs juledessert
To vakre festdesserter som blir måltidets perfekte avslutning
Vanilje - og rosenmousse med sprø pistasjeknekk
Rosenvann kan kjøpes i velassorterte matbutikker og på apoteket. Det har en spesiell smak og er en fantastisk smakstilsetning. Server gjerne med bær.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 15 min. + 2 timer i kjøleskap
Antall porsjoner: 6-8
2½ gelatinplate
1 vaniljestang
1 dl sukker
6 ss rosenvann
2½ + 2½ dl kremfløte
Sprø pistasjknekk:
½ dl pistasjnøtter uten skall
1 dl sukker
Slik gjør du:
- Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland sukker, rosenvann og 2½ dl kremfløte i en kasserolle og varm forsiktig opp til sukkeret har smeltet. Kryst vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i fløteblandingen.
- La fløten kjølne litt og tilsett deretter 2½ dl kremfløte til. Bland godt, og sett kremen i kjøleskapet i ca. 2 timer.
- Sprø pistasjknekk: Finhakk nøttene. Legg dem deretter over på et stekebrett dekket med bakepapir. Smelt sukkeret i en helt ren stekepanne til det er blitt gyllenbrunt. Ringle sukkeret over nøttene og la det stivne.
- Visp forsiktig moussen luftig med en miksmaster. Ha den i en kakesprøyte og sprut den over i pene glass. Pynt med den sprø pistasjknekken.

Sjokolade-panna cotta med appelsingelé
Sjokolade og appelsin er en klassisk og god kombinasjon som her smaksetter pannacotta og gelé.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 30 min. + 3 ½ time i kjøleskap
Antall porsjoner: 8
Pannacotta:
1½ gelatinplate
150 g melkesjokolade
½ vaniljestang
5 dl kremfløte
Appelsingelé:
3 gelatinplater
1½ dl konsentrert appelsinjuice
1½ dl vann
1 ss sukker
3 cl Cointreau eller Grand Marnier likør
Pynt:
1 dl pistasjnøtter uten skall
1 dl sukker
Slik gjør du:
- Pannacotta: Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Hakk sjokoladen og ha den i en kasserolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha fløte og vaniljefrø- og stang i kasserollen.
- Varm opp fløten under omrøring slik at sjokoladen smelter. Kryst vannet ut av gelatinplatene og la dem smelte i sjokoladeblandingen. Ta opp vaniljestangen. La det kjølne litt før du heller pannacottaen over i porsjonsglass. Sett i kjøleskapet og la stivne i 2-3 timer.
- Gelé: Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Bland appelsinjuice, vann og sukker i en kasserolle og varm opp på middels varme. Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem og likør i kasserollen. Rør til gelatinet har smeltet. La det kjølne. Hell geleen over pannacottaen i glassene. La det stivne 30 min. i kjøleskap.
- Pynt: Grovhakk nøttene og legg dem på et bakepapir. Smelt sukkeret i en stekepanne til det er gyllenbrunt. Hell sukkeret over nøttene og la det stivne. Strø nøtter over geleen og server.
Se hvordan du lager Nordisk tiramisu og Ananasdrøm med is og honningflarn i desemberutgaven av Bolig Pluss
Artikkelen er lånt fra Tara Smak.
