Pernille valgte en utradisjonell vei da hun skulle lage nytt kjøkken

Med utgangspunkt i en nyinnkjøpt, engelsk kjøkkenarmatur gikk Pernille og Martin i gang med å skape drømmekjøkkenet. Resultatet oser av engelsk landsbyidyll, men er likevel kult og moderne

© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt
Pernille Teglgård
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

HER BOR Martin Jørgensen (51), Pernille Teglgård (47), ejere af indretningsfirmaet Pernille Teglgård. Parret har fire børn, to hjemmeboende Filippa (17) og Hugo (11), og to udeboende Oscar (23) og Lucas (25).

HVOR Familien bor i et hus fra 1907 på 180 kvadratmeter i Søvind.

FØLG PERNILLE @pernilleteglgaard.

Kjøkken i engelsk landstil
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

BILDET Det nye kjøkkenet ble innredet i en av de tre opprinnelige stuene i huset. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, mens benkeplaten i marmor er lagd av en lokal steinhugger og armaturen er fra Devol. Skjærefjølene er fra Raumgestalt og pendelen fra Louis Poulsen.

Dett eneste som var 100 prosent sikkert da Pernille Teglgård og Martin Jørgensen overtok det nye hjemmet sitt, var at en vakker armatur fra engelske Devol skulle monteres i det kommende kjøkkenet. Huset skulle totalrenoveres fra loft til kjeller, og Pernille hadde kjøpt armaturen som det aller første.

Hvor selve kjøkkenet skulle plasseres var fortsatt uklart, for det skulle bygges opp helt fra bunnen av. Husets opprinnelige kjøkken lå nemlig i kjelleren, mens det bare var et lite anretningsrom i første etasje. Med tre stuer var det flere muligheter for plassering og utforming, og mens Pernille og Martin var gjennom en rekke vurderinger, lå armaturen og ventet.

– Jeg visste bare at jeg måtte ha akkurat den armaturen, så fikk vi tilpasse resten, forteller Pernille som er glad i England og den engelske landstilen.

– Jeg elsker innredningsstilen, men fascinasjonen min for landet, handler også om menneskene der og hvordan de er – det er en helt egen varme mellom folk, forklarer hun

Originalt og moderne på en gang

Så det var ikke så rart at Pernille falt for huset fra 1907, der den opprinnelige stilen minnet henne om den engelske. Men huset hadde vært gjennom en renovering på 70-tallet der mange av de originale detaljer hadde blitt fjernet.

Gamle, fine fyllingsdører hadde blitt kledd med glatte treplater og vakre, utskårne detaljer i rekkverket i trappen var blitt fjernet.

– Den oppussingen kunne huset med fordel ha vært foruten, sier Pernille, som så massevis av potensiale til å ta den nye hjemmet deres tilbake til det opprinnelige uttrykket – og kjøkkenet var et godt sted å starte. Familien bruker mye tid sammen med matlaging og bakeprosjekter, derfor skulle rommet både være stort og innredet i en stil som de virkelig ville trives med.

– Vi valgte en innredning som vi syns passer til husets alder og arkitektur, sier Pernille. Samtidig ønsket hun å tilsette noe moderne fordi hun syns kontraster gir en kul effekt, og dermed ble veggene over benkeplaten malt i en dyp okertone.

– Når man blander noe moderne med noe gammelt, blir stilartene tydeligere og står klarere ut, sier Pernille.

Før

  • Husets opprinnelige kjøkken lå i kjelleren, mens det var et lite anretningsrom i første etasje. Begge var i så å si original stand fra 1907, kun med noen mindre forandringer fra 1970-tallet som paret ikke syntes passet til huset.
  • Familien ønsket et nytt, stort kjøkken som kunne ligge i forlengelse av spisestuen, og som var tilpasset husets stil

Etter

  • Pernille og Martin valgte å plassere det nye kjøkkenet i husets forreste stue, så det er det første man kommer inn i fra gangen.
  • Paret har skapt det nye kjøkkenet med respekt for den originale arkitekturen, eksempelvis fikk de satt inn nye vinduer som var identiske med de gamle. Kjøkkeninnredningen faller også naturlig inn i de gamle rammene
Kjøkken messing grep
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

For å gjennomføre den engelske landkjøkkenstilen valgte Pernille å dekke alle de nederste, store skuffene i kjøkkeninnredningen med skapdører. Termokannen er kjøpt brukt og koppen er fra The General Store

Kjøkken messing armatur
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÉ Skap blikkfang og variasjon i uttrykket med en spennende kontrastfarge på veggen.

VEGGFARGE NCS S3560-Y20R kan blandes av alle malingfirmaer.

Kjøkken marmor benk
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernille valgte to forskjellige messinggrep for å skape et variert uttrykk. Gassblusset fra Elica har integrert vifte i midten. På hyllen står en lysestake fra Menu, mens bildet og veggkurvene er bruktfunn.

Rundt spisebord
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Anretningsbordet passer perfekt til kjøkkenet – både estetisk og praktisk. Morteren er fra Tom Dixon og fatet fra Tine K Home, mens glasskrukkene og vasen er loppefunn

Mugger friske blomster
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

De to fine muggene på kjøkkenbenken er bruktfunn

Fruktfat
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÉ Duftende, knallgule sitroner bidrar til et deilig, landlig uttrykk.

Grått vitrineskap
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernilles beste tips til en kjøkkenmakeover

· Velg materialer du er glad i, enten det er treverk, marmor, stål eller messing. Husk at kjøkkenet er fullt av ting du skal se på og ta på hele tiden.

· Gjør modige valg. Gå et lite stykke lenger enn du egentlig hadde tenkt. Kjøkkenet er et rom vi oppholder oss mye i, og det kan fort bli litt kjedelig hvis det ligner noe «alle andre» har. Så vær litt dristig – du vil ikke angre!

· Bruk anledningen til å rydde ut og sorterte tingene dine, helt ned i minste detalj. Kvitt deg med det du ikke liker eller ikke bruker. Middagsrestene blir langt mer fristende hvis de er oppbevart i en skål av glass fremfor i en tom isboks.

Spisebord tre
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Spisestuen ligger i forlengelsen av kjøkkenet og er innredet med et spisebord som er kjøpt brukt, stoler fra Hay og Carl Hansen & Søn, gulvteppe fra Ikea og en pendel fra Tom Dixon,. Vitrineskapet er fra Lindebjerg, mens stolen ved siden av er et bruktfunn som Pernille har fått sprøytelakkert hos en billakkerer.

Bambuskurv
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Familien er glad i baking og matlaging, og ett av kriteriene for det nye kjøkkenet var at det skulle være plass til at flere kunne arbeide der samtidig

Blomstrete tapet
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Den grønne inngangsdøren og det vakre tapetet fra C.F.A. Voysey henger flott sammen med stilen i kjøkkenet innenfor.