Johanne og Lukas' beslutning om å bevare de kloakkfargede 70-tallsflisene på badet markerer starten på en ny trend

Da Johanne og Lukas skulle pusse opp badet sitt, ble de enige om å beholde husets originale 70-tallsfliser. Se det (positivt) overraskende resultatet!

Badeværelsesmøbel egetræ
@femte.til.venstre

Lukas og Johanne - som står bak Instagram-profilen @femte.til.venstre - kastet seg i starten av 2023 over en renovering av et 200 kvm murhus fra 1972 i Thy i Danmark.

Og selv om mange i dag nok ville prioritert en mer moderne stil istedenfor for husets opprinnelige utseende, har Johanne og Lukas valgt å la 70-tallsstilen være et gjennomgående tema for oppussingen.

– Hvis man går tilbake i tid vil jeg nesten kalle det en gullalder! Det er så mange vakre og gjennomtenkte detaljer som man ikke ser i nyproduserte ting i dag. Derfor prøver vi også å renovere med respekt for den originale arkitekturen og stilen. Vi velger for eksempel ikke materialer som ikke er tidstypiske, og vi har brukt tid på å lese om arkitekturen fra 70-tallet, forteller Johanne.

På grunn av rør som måtte skiftes, sto badet først i køen da de startet oppussingen – og nå har paret kommet i mål.

Johanne og Lukas

Johanne på 29 år som er stylist i Fjord Projects og Lukas på 30 år som er fotograf i Fjord Projects bor i et hus fra 1972 i Thy ved Limfjorden i Danmark. Sammen har de en 2 år gammel datter, Magda.

© @femte.til.venstre

"Altså, vil dere virkelig ha flisene opp igjen?"

Dette var reaksjonen til håndverkerne da Johanne og Lukas bestemte seg for at de – selv om de måtte ta ned flisene – ville bevare og gjenbruke badets originale fliser, for å være tro mot husets 70-tallsstil.

– Først og fremst valgte vi å beholde flisene fordi de passer til huset, er lagt i det tidstypiske mønsteret og er fra Höganäs (svenske uglaserte splittefliser, som ikke lenger produseres, red.). Men også fordi det er sløsing med ressurser å erstatte dem – spesielt når de er så godt bevart. Også elsker vi uttrykket og fargen, og at de tidligere eierne har gått all in med fliser fra gulv til tak i hele rommet, sier Johanne.

Men å pusse opp er aldri enkelt. Og badet til Johanne og Lukas var intet unntak – spesielt ikke med ønsket om å bevare flisene.

– Hus fra 1950-1980-tallet inneholder ofte stoffer som er skadelige for miljø og helse. Så første steg var å sikre rommet mot disse. Så begynte prosessen med å pent fjerne flisene der det var nødvendig, rense dem for mørtel og legge til en gummimembran. Og når de gamle rørene ble skiftet og gulvvarmen lagt, kunne flisene settes tilbake på veggen, sier Johanne.

Før

Badeværelse 70'er-fliser
© @femte.til.venstre
Badeværelse fliser
© @femte.til.venstre
Badeværelse indbygget badekar
© @femte.til.venstre

En moderne twist

Til tross for kjærligheten til den gamle stilen, har Lukas og Johanne likevel gitt badet en moderne vri.

– Vi valgte klassiske 70-tallsfliser i beige til gulvet for å "løfte" flisene på veggen. Men vi var enige om at badet også trengte et mer moderne element for å fremheve 70-tallslooken. Derfor valgte vi å innrede med materialer som stål – i form av en rund servant og en innebygd hylle – som står i sterk kontrast til de grønne, spreke flisene, sier Johanne.

I tillegg var noen nye baderomsmøbler og noen spesielle håndtak også det som skulle vise seg å gjøre en stor forskjell for utseendet på badet.

– Vi har blant annet også valgt et snekkerbaderomsmøbel i eik med krokhåndtak fra 60-tallet. Disse grepene produseres ikke lenger, så jeg hadde flaks som klarte å finne dem brukt. Faktisk måtte jeg på jakt hele to ganger fordi de første ble borte i posten. Men etter flere ukers leting lyktes det heldigvis - også andre gang, utdyper Johanne.

Les også: Slik skjuler du enkelt de stygge flisene

Etter

Badeværelsesmøbel egetræ
© @femte.til.venstre
Badeværelsesmøbel egetræ
© @femte.til.venstre
Rund håndvask stål
© @femte.til.venstre
Badeværelse indbygget badekar
© @femte.til.venstre
Armatur stål
© @femte.til.venstre
Badeværelse grønne fliser
© @femte.til.venstre