Høye paneler: Se hvordan du lager herskapelige veggpaneler selv

Drømmer du om å få høye paneler hjemme hos deg selv? Vi har laget en DIY-guide til deg, slik at du enkelt kan lage de vakre panelene til veggen selv.

© P. Wessel

Vi er ikke alle så heldige at boligen vår er velsignet med fine høye paneler, men drømmer du om litt dekadent stemning i hjemmet, så lager du de da bare selv. Det er faktisk ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som.

Selv om høye veggpaneler får rommet til å ligne en million, så er prisen for å lage de heldigvis langt rimeligere! Veggpanelene kan nemlig lages for et forholdsvis budsjettvennlig beløp, avhengig av metode og materialer.

Vi har samlet de 3 beste snarveiene til hvordan du (enkelt) kan lage de høye veggpanelene hjemme.

1. Bygg høye paneler av mdf og lister

Er du den handy typen kan du bygge høye paneler av mdf-plater og lister fra byggemarkedet. Sørg for at stilen passer til boligen. I en herskapsleilighet må panelene gjerne ha fyldinger, mens et enkelt mønster er bedre til en murermestervilla. En bonus ved å lage panelene selv er at du samtidig kan skjule ledninger og ujevne vegger.

Når du har montert de høye panelene på veggen, kan du male dem i akkurat den fargen du drømmer om. Mal de enten i samme farge som veggen over panelene, eller velg en annen slik at panelene kommer mere frem. Husk at du skal male med tremaling og grunne før du maler - så hefter malingen nemlig bedre.

TIPS Det er ingen regler for hvor høye veggpanelene skal være. Men de måler som oftest 90-150 cm, avhengig av hvor høyt det er til taket.

© Ikea / gulvlageret.dk

2. Kjøp ferdige paneler eller bruk skapdører

Har du ikke noe i mot å bygge selv kan du i stedet kjøpe paneler som et samlesett som enkelt skal monteres på veggen.

Skal det være budsjettvennlig kan du få samme look ved å sette billige skapdører med et fint mønster opp på veggen i stedet. Det er enkelt og gir et flott uttrykk.

© Dyrup / Ikea

3. Lag høye paneler av maling og bilderammer

Maling er en genial løsning hvis du gjerne vil gjøre en forandring i hjemmet – også hvis du drømmer om høye paneler. Del veggen i to med en liste og skap panelmønster ved å sette mindre stykker av lister opp på veggen slik at de danner en trekant.

Eller gjør det enkelt og bruk i stedet en billedramme (uten glass og bakbekledning). Mal øverste del av veggen i en farge og nederste del samt listene i en annen farge.

Du får størst wow-effekt hvis du velger en mørk farge oppe og lys nyanse nede.

SE OGSÅ Slik lager du plassbygd skap